Rozvinula se vzrušená facebooková debata a zmíněná výzva už byla odstraněna – fenka už má zájemce a mnoho komentářů bylo podpásových, řekla předsedkyně hnutí ochránců zvířat východního Bavorska a Horních Rakous Gerda Machowetzová. Omezení výběru zájemců obhajuje. Myslivci prý nejsou pokládáni za milovníky zvířat, výcvik k lovu pro psy není příliš příjemný a mnoho myslivců svá zvířata drží přes týden pod zámkem a pouští je jen v sobotu k lovu.

Sdružení ochránců zdůraznilo, že všechny nelze takto odsuzovat. Machowetzová prý navíc není ani tak proti jednotlivcům, ale daleko spíš a rozhodně proti honům a těm, kteří mají lov jako hobby, pokračuje PNP. Předsedkyně potvrzuje, že nelze paušalizovat, ale často podle ní už bylo prokázáno, že psi u myslivců nejsou v bezpečí. „Chceme naše zvířata umisťovat do dobrých rukou, jako členy rodiny, a ne jako prostředek k účelu," říká. Když jsou zvířata instrumentalizována, nedaří se jim dobře. „Malá část myslivců může mít psy ráda, ale nemůžeme všechny přezkušovat," uvádí.

Myslivci se proti těmto tvrzením brání. Andreas Wollinger, místopředseda jejich svazu v Pasově, tvrdí, že psi nejsou věcí, žádným nástrojem, ale kamarády. Zmiňuje, že u chovatelů loveckých plemen je dokonce obvyklé štěňata předávat výlučně myslivcům, protože se tak dostávají do odborných rukou a budou vycvičeni k lovu, aby mohli žít svůj přirozený naturel. Je to spojeno s jejich donucováním, ale násilí už při něm dávno není používáno. Lov je pak víc než hobby – „je to prastará, velmi odpovědná a dnes státem přísně regulovaná lidská činnost". Produkuje vysoce hodnotné potraviny a plní společenskou úlohu, například reguluje přemnožené stavy, které lesu škodí, a chrání ohrožené druhy, míní místopředseda.

Machowetzová nad kritikou mává rukou a myslivcům radí, aby se místo stížností na kritéria přidělování psů z útulku spíše zamysleli, proč je jejich pověst mezi lidmi tak špatná.

Fotbalové Rusko hledá pomocníky

Nižnyj Novgorod, partnerské město Lince, je jedním z jedenácti ruských měst, kde se bude hrát mistrovství světa ve fotbalu v roce 2018. Podle lineckého magistrátu organizace tak velké akce se neobejde bez dobrovolných pomocníků, a o ty prý Novgorodští požádali i družební Linec. Zájemci se mohou obrátit na http://welcome2018.com/en/. „Pro sportovní nadšence je to ideální šance prožít velkou událost. Zároveň každá vzájemná návštěva posiluje vztah mezi Lincem a Nižným," říká místostarosta Detlef Wimmer.

Simon Breneis, matematický génius.Zdroj: Deník/reproSoused si započítal v Hongkongu

Simon Breneis (16) z Vöcklabrucku byl nejmladším ze šestice rakouských počtářů, kteří reprezentovali zemi na matematické olympiádě v Hongkongu. Zúčastnilo se jí 109 zemí, nejlepší byli Američané a Jihokorejci. Breneis získal za bezchybnou práci čestné uznání. Nervózní prý po důkladné přípravě nebyl. Mimo jiné od minulého podzimu je souběžně studentem technické matematiky na Keplerově univerzitě. „Matematika je pro něho prý nejlogičtější věcí na světě, které se může naučit každý," píší OÖN a citují Breneise: „Nejsou dobří a špatní žáci, spíš ti zajímající se a nezajímající se. Koho jednou matematika zaujme, tomu jde sama sebou."

Není pro něho ale jediným hobby – je například bubeníkem školní kapely v Ampflwangu, učí se japonsky (sleduje vášnivě rád japonský kreslený seriál Anime) a sportuje…

Odsunuli tisíce běženců

Bavorsko odsunulo letos dosud skoro dva tisíce běženců. Je to téměř dvojnásobek proti stejnému období před rokem, píše PNP. Loni bylo celkově vráceno do zemí původu 4105 lidí. „Zůstáváme na své linii," říká v listě ministr vnitra Joachim Herrmann. „Náš azylový systém může trvat, jen když nebudeme pouze uznávat azylanty, ale také je v případě nesplnění kritérií stejně důsledně vrátíme." Podle něho i spolkový ministr musí dělat všechno pro to, aby státy, které svým občanům brání v návratu, „pocítily důsledky". Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky musí podle Herrmanna zpracovávání žádostí zintenzivnit a vydávat ještě víc zamítavých rozhodnutí.

PNP poznamenává, že výrazně víc než odsunutých je těch cizinců, kteří Bavorsko letos s finanční podporou země opustili dobrovolně – do 31. května jich bylo na 6200.

Spotřeba elektřiny roste

Přes veškerá úsporná opatření spotřebovávají občané a firmy v Bavorsku stále víc elektřiny, píše PNP. Od roku 2003 stoupla roční spotřeba o 28 procent ze 70 na 90 miliard kilowatthodin.

Důvodem je, že domácí spotřebiče a stroje v průmyslu jsou dnes sice úspornější, ale zase elektřinu potřebuje víc přístrojů a odvětví – elektroauta, tepelná čerpadla, nebo i smartphony, v roce 2003 ještě velmi málo rozšířené. Kromě toho bavorského obyvatelstva je o tři procenta víc. Každý občan spotřebuje v průměru už 7000 KWh za rok a producenti elektřiny jsou přesvědčeni, že trend bude pokračovat.
PNP poznamenávají, že nejdůležitějším zdrojem energie v Bavorsku je nadále atom. Přitom na silvestra 2022 má být ze sítě odpojen Isar II jako poslední německá jaderná elektrárna. „V tom, že produkce energie v Bavorsku klesá, ale spotřeba stoupá, vidí výrobci ,velkou výzvu´," uzavírá PNP.

Neil Young za humny

Neil Young.Zdroj: Deník/reproNa Burg Clamu v městečku Klam vystoupí v sobotu v rámci turné s kapelou "Rebel Content" Neil Young. S některými „extrabuřty" rockové hvězdy seznámil své čtenáře linecký deník OÖN.

Jak uvádí pořadatel festivalu Michael Ehrenbrandtner, Young si nakladl řadu podmínek, přičemž například co se ochrany životního prostředí týče, „nezná pardon". Všechny agregáty pro show musejí být poháněny bionaftou, v zákulisí nesmí ležet jediná plastová láhev…

Turné „Rebelů" je gigantickým podnikem. 80 až 100 lidí doprovodu přicestuje osmi speciálními autobusy sloužícími i k noclehům a s pěti kamiony techniky. Jídlo pro Younga musí být organické, z bioprodukce z blízkého okolí. Ke snídani si přeje ovesné vločky a vajíčka ve všech variantách, k tomu tlustě nakrájený špek a plató ovoce. V polední přesnídávce mají být různé saláty a studená mísa mimo jiné s rostbeefem a čedarem, k obědu upřednostňuje rybu nebo kuře, v žádném případě ne „pastu". Každý chod musí být i v jedné vegetariánské alternativě.

Extrémně důležité jsou mu třešně – chce keramickou nebo dřevěnou nádobu plnou biotřešní, a ve svých písemných požadavcích to tučně podtrhává jako "Very important!". K čaji mají být čtyři plátky citronu, z nichž musí být odstraněna jadérka. Pivo a víno je jen pro jeho doprovodnou kapelu "Promise Of The Real". „Zatím co Neil Young abstinuje, mohou si jeho muzikanti kolem synů Willieho Nelsona Lukase a Micaha užívat rokenrolového životního stylu," pokračují OÖN. Taštička šesti piv a láhev Pinotu Noir a Cabernetu na ně čekají v šatně.

Na Clam se v 10 hodin dostaví speciální ladič klavíru a v 17 hodin Youngovo křídlo na scéně ještě prověří zvlášť najatý specialista.
„Kde Young bude spát, je tajné," pokračuje list. „Fakt nemáme tušení, kde přenocuje," říká Ehrenbrandtner. Nejisté prý je i to, jestli přiveze svou přítelkyni, hollywoodskou hvězdu Daryl Hannahovou. Tříhodinový koncert má začít v 18.30.