Přijeli do lesa autem a zaparkovali na asfaltové svážnici nedaleko krmelce, u kterého je malý seník. „Mám tam místo, které pravidelně procházím, tentokrát jsme vyrazili sousedem,“ přiblížil Ivan Janota. „O právě on si všiml, že v seníku, kolem kterého se vchází do lesa, někdo je. Povídá, že tam někdo vyspává kocovinu, tak jsme šli dál. Když jsme les obešli a vraceli se zpátky k autu, mimochodem s prázdnou, hřiby ještě nerostou, viděli jsme, že je pořád ve stejné pozici.“

Muž ležel na břiše, nohama ke dveřím, s obličejem v seně, a byl bez bot. Na sobě měl modré kraťasy a bílé tričko. „Pootevřeli jsme dveře do seníku, Jarda do něj šťouchnul. Viděli jsme, že nedýchá, a tak jsme mu zvedli nohy, ale byl už celý ztuhlý a studený, už mu nebylo pomoci,“ popsal houbař.

Policisté od října 2020 pátrají po Zdeňku Kočím z Prachaticka.
Prachatičtí kriminalisté stále pátrají po pohřešovaném muži z Vimperka

Zavolali proto linku 158 a na místě čekali na policii. „První dorazili Prachatičáci, s normálním policejním autem… pak koronerka a nakonec i kriminálka."

Policisté vědí, o koho jde, muž se narodil v roce 1974. Případ stále ještě vyšetřují, teď čekají na výsledky pitvy, která je naplánovaná na úterý. Proč zemřel, tak zatím není jasné. „Při ohledání jak koronerem, tak naším technikem nebylo shledáno cizí zavinění, které by bylo zjevné, tzn. že by na povrchu těla měl nějaké rány, pohmožděniny a podobně,“ přiblížil jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. „Zatím to bereme jako případ náhlého úmrtí.“ Do policejní svodky se informace o nálezu těla nedostala právě proto, že nejde o oběť násilného trestného činu, po muži ani nebylo vyhlášeno pátrání.