Sociální demokrat, jehož tato aféra stála křeslo hejtmana, chce za pomoci výsledků auditu objasnit, proč pro něj a jeho náměstka Jaromíra Slívu (rovněž ČSSD) stavěl rekreační domy na Lipně pod svým jménem šéf jihočeských nemocnic Martin Bláha. Zastupitelé by se měli dozvědět i to, zda nemá kauza Lipno souvislost s pohádkově vysokými odměnami, které Martin Bláhav krajských špitálech pobíral. Podle dostupných informací mělo jít až o částku 7,3 milionu korun ročně.

Konec koaliceK jarnímu rozpadu krajské vlády a konci Jiřího Zimoly na postu hejtmana přispělyi odměny vyplácené Martinu Bláhovi, který každoročně pobíral 7,3 milionu korun z veřejných prostředků.

Jarní aféry vedly ke konci původní krajské vlády, která se zformovala po loňských volbách. A Jiřího Zimolu vystřídala v hejtmanském křesle jeho stranická kolegyně Ivana Stráská. Noví členové rady kraje hned v první den svého zvolení odvolali Martina Bláhu z postu předsedy představenstev všech jihočeských nemocnic i ze stejné funkce, kterou měl v krajském holdingu. Jeho nástupkyní jmenovali Zuzanu Roithovou. Hejtmanka Ivana Stráská deklarovala, že vznikne pracovní komise, která se bude zabývat odměňováním v nemocnicích. Odměny pro manažery by měly mít svůj strop.

Milionové odměny manažerům nedáváme, dušují se kraje

Po skandálu v jihočeských nemocnicích, ze kterých šly peníze na léčení šéfům krajského holdingu, samosprávy ochotně zveřejňují účty. Až na jednu výjimku.

Musíte zatnout zuby, šetřit na materiálu a zlepšit výkon. Na odměny pro lékaře a sestry nemáme. Takovou odpověď slyšeli celý loňský rok zdravotníci v jihočeských nemocnicích. Jenomže pak vyšlo najevo, kolik peněz si vydělají manažeři jihočeského nemocničního holdingu.

Podle krajské opozice brali i dvakrát víc než guvernér ČNB. Třeba šéf holdingu Martin Bláha si přišel na 607 tisíc korun měsíčně. Z peněz na léčení tak za dva roky vysál 14,6 milionu korun. Ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš zase dostal 11,8 milionu.

Cipískoviště.
Očekávané události týdne

Přemrštěné odměny nakonec rozhádaly celou krajskou koalici a způsobily její krach. O svůj post přišel i tamní hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Ovšem tajemství teď visí i nad dalším krajem. Když se totiž Deník snažil zmapovat, v jakých sumách se pohybují odměny nemocničních manažerů v dalších krajích, uspěl všude kromě Vysočiny. Tamní úřad poslal reakci až po několika urgencích.

„S ohledem na rozhodovací praxi Kraje Vysočina sdělujeme, že údaje týkající se platu a odměn z důvodu ochrany oprávněných zájmů dotčených osob nesdělujeme. Projednávané materiály jsou s odkazem na ochranu soukromí, osobních údajů a důvěrných informací neveřejné," vzkázala mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Ministr financí Andrej Babiš navštívil 3. května prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě.
Studentské protesty proti Babišovi pokračují, na středu se chystá další

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD), který sedí i v čele správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, přitom nedávno prohlásil: „Není možno mluvit o transparentnosti a zároveň neinformovat."

V dalších krajích se platy nemocničních hodnostářů pohybují od desítek tisíc do stovek tisíc korun ročně. „Vůbec to ale není srovnatelné s tím, co se dělo v jižních Čechách," hodnotí odměny teplický primátor a opoziční zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Kubera (ODS).

Třeba členové představenstva a dozorčí rady severočeské Krajské zdravotní si loni vydělali od 7 do 60 tisíc korun měsíčně. Předseda představenstva si za rok vydělal milion. Královéhradecký kraj vyplácel šéfům představenstva kolem 80 tisíc korun měsíčně, roční odměna se pak pohybovala od 120 do 240 tisíc. Členové dozorčích rad jednotlivých středočeských nemocnic, které nespadají pod žádný krajský holding, dostali kolem 10 tisíc korun měsíčně.

Samotní ředitelé nemocnic si v různých regionech vydělali od 80 do 200 tisíc korun měsíčně. „Vzhledem k doposud známým výsledkům hospodaření si myslím, že odměny jsou na odpovídající úrovni," hodnotí platovou hladinu manažerů ve svém regionu komunistický opoziční zastupitel Zlínského kraje Ivan Mařák.

Přesto se v některých krajích škrtalo. Třeba jihomoravská Nemocnice Boskovice propustila před začátkem loňského roku exministra Tomáše Julínka, který v nemocnici vykonával funkci náměstka pro ekonomiku a správu. Jeho plat pak nemocnice rozdělila mezi mladé lékaře – jejich nástupní plat se díky tomu zvýšil z 18 na 24 tisíc korun měsíčně. „Ušetřilo se, protože jeho post byl neefektivní. Peníze za jeho plat jsme využili lepším způsobem," řekla tehdy boskovická starostka Hana Nedomová.

(mat, zpd, vr)