To platí i u uklouznutí na zledovatělém chodníku. Jak se takovým situacím vyvarovat?

POMOHOU I HASIČI
V případech, kdy jde o veřejné budovy, mohou pomoci profesionální hasiči. Jak přiblížila mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů, zasahují například u nemocnic, škol a podobných veřejnoprospěšných objektů. „U soukromé budovy se musí postarat o sníh a případné nebezpečí odvrátit sám majitel,“ upozornila.

Když hrozí sesuv mokrého sněhu na veřejném prostranství lze tuto hrozbu oznámit cestou linky 112. „Stačí nám informace, že může sníh spadnout někde například na hřiště nebo u nemocnice na procházející, v podobných případech veřejného ohrožení jezdíme na pomoc,“ naznačila Vendula Matějů.

Na Kvildě napadl sníh.
OBRAZEM: Na Kvildě napadl sníh. Podívejte se

DÍVAT SE NAHORU
Pro chodce má doporučení. „Každý z nás musí být obezřetný, v této době, kdy je sníh čerstvě napadlý, přes den povoluje a je mokrý, je nutné koukat nahoru,“ míní. Majitelům budov se sešikmenou střechou hasiči radí nebezpečí předvídat. „Chodník a prostranství, kde hrozí sesuv, raději ohraničte páskou či označte výstražnou cedulí, tím chodce upozorníte,“ shrnula Vendula Matějů.

Možná prevence hromadného sesuvu:

- sněhové háky či speciální tašky, které zpomalují posouvání sněhu po střeše
- sněhové zábrany, mříže či jiné zachytáváče
- kombinace těchto systémů

V souvislosti s těžkým sněhem, který napadal v Jihočeském kraji v úterý, zasahovali jihočeští hasiči na Českobudějovicku u několika desítek událostí, většinou šlo o popadané stromy. „Ve středu ale shazovali profesionální hasiči sníh ze střechy v Neznašově a ve čtvrtek potom v Plzeňské ulici v Českých Budějovicích,“ uvedla dva výjezdy.

Děti obsadily všechny kopce.
Konečně napadl sníh. Děti obsadily všechny kopce


CHYBÍ ZÁBRANY
Pokrývač Tomáš Veselý míní, že lidé při stavbě střechy často chybují. „Umisťují například malé množství zábran a kotvících prvků pro jištění. I standardní opravy potom mohou být problém,“ popsal z praxe. Takové nedostatky podle jeho slov stěžují přístup při rekonstrukcích, ale i odklízení ledu či sněhové pokrývky. „Pokud majitelé nemovitostí nebrali ohledy na bezpečnost při stavbě domu, dá se tento nedostatek lehko napravit i posléze,“ podotýká.

Co může způsobit sněhová lavina? Podívejte se:

Zdroj: Youtube