Historie Letního kina Háječek
- Letní kino Háječek bylo založeno v 50. letech.
- V 60. letech bylo v Českých Budějovicích neuvěřitelných devět kin (Lípa, Oko, Jas, Čas, Kotva, Letní kino Háječek, Vesmír, kina v Nemanicích a Kněžských Dvorech).
- Dochovala se právě kina Kotva a Háječek.
- Po r. 1989 se o ně starala Správa městských kin.
- Pravidelně poskytuje letní zábavu Budějčákům.

Letní kino Háječek je objektem města. Správa domů vypsala na pronájem prostoru výběrové řízení, které znovu vyhrál Jan Turinský, jenž vede českobudějovické kino Kotva. „Chce to někoho, kdo s tím má zkušenosti," okomentoval to Jaromír Talíř, náměstek primátora pro kulturu.

Město znovu zajistí pronájem digitální technologie, provoz kina bude na vlastní náklady. Letos poprvé nebude dotované vstupné. „Dnes už to nejde," říká Jaromír Talíř a vysvětluje, že jde o zákon o veřejných zakázkách. Z toho plyne, že zájemci o letní promítání budou poprvé platit vstupné ve výši normálního promítání v kině. Podle Jana Turinského se budou ceny, které určuje distributor, pohybovat od 100 do 180 Kč. V loňském roce bylo vstupné dotované a Budějčáci za něj platili pouhou padesátikorunu. V letech předtím bylo vstupné zdarma, a to lákalo občany bez domova a lidi, kteří dělali nepořádek. Ti letos tedy do kina jistě nepřijdou. Pravidelná návštěvnice letního kina Magdaléna Kolářová uvažuje: „Když ten film bude stát za to, stovku zaplatím. Bezdomovci mě nikdy neomezovali."

Správa domů připravuje studii na vylepšení zvuku. „Do 30. 6. mají předložit návrh na revitalizaci. Zvukař by se měl podívat na ty dozvuky," prozrazuje Jaromír Talíř. V loňském roce byly stížnosti ze strany diváků na ne příliš kvalitní zvuk. Za hluchá místa pravděpodobně mohou nové stavby v okolí. Promítat by se mělo minimálně pětkrát týdně. Na programu bude Svěrák. „Budeme hrát hlavně zábavu," říká Jan Turinský.

Letňáky v kraji• Letní kino Milevsko vstup zdarma.
• Letní kino Písek vstupné se liší podle promítaného filmu.
• Letní kino Hilton Sezimovo Ústí vstupné bylo v průměru 120 korun.
• Letní kino Děbolín poblíž Jindřichova Hradce funguje většinou jeden týden v srpnu, vstupné bývá 50 korun pro dospělého diváka a 30 korun pro dítě.
• Letní kino Strakonice zatím není stanovena ani cena vstupného, ani co se bude promítat. Řeší, zda vůbec budou hrát. V letním kině je analogová promítačka a filmů v této technologii je už zoufale málo. Buď si pronajmou promítací zařízení na digitální systém, nebo kino skončí.