Podle Davida Dědiče, HR manažera ENGEL strojírenská Kaplice s. r. o., byla situace nejhorší hlavně na začátku roku. „Byli jsme nuceni na několik týdnů zavřít mateřské závody v Rakousku a kvůli tomu následně na jeden týden i náš závod v Kaplici,“ zavzpomínal.

Ředitel společnosti Robert Bosch České Budějovice Milan Šlachta uvedl, že u nich ve firmě na jaře využívali zaměstnanci tam, kde to pracovní pozice (obchodní a technické pozice a administrativa) dovolila, možnost práce z domova. „Čerpali jsme dovolené, a to všude,“ popsal situaci.

Nedostatek personálu

Současně s tím ale doplnil, že od září se v závodě vrátili na loňskou úroveň. „A tak jsme znovu museli čelit dlouhotrvajícímu problému v českém průmyslu – nedostatku personálu na trhu práce. Máme i dnes otevřeno několik set pozic ve výrobě, další také v oblasti IT a vývoje. Nic na tom nemění ani druhá vlna pandemie a podzimní nouzový stav,“ odpověděl na otázku týkající se případného propouštění.

Odběr. Ilustrační snímek.
Na jihu Čech přibylo 60 nových případů COVID-19

Kdy jít na úřad
Od 2. 12. 2020 došlo k rozšíření úředních hodin. V pondělí a ve středu je otevřeno vždy od 8 do 12 a od 13 do 18 hodin. Ve zbylé dny (úterý, čtvrtek, pátek) je možné si v případě potřeby domluvit schůzku dopředu.

Jako stabilizovanou hodnotí současnou situaci na trhu práce také ředitel odboru zaměstnanosti krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích Jiří Beran. „U zaměstnavatelů docházelo k běžnému pohybu pracovních sil bez větších výkyvů. Propouštění zaměstnanců z důvodu koronaviru úřad práce nezaznamenal,“ řekl Jiří Beran.

Dodal, že ke konci října bylo na jihu Čech evidováno 11 928 uchazečů o zaměstnání (meziměsíčně došlo k poklesu o 205 osob), podíl nezaměstnaných činil 2,7 procenta (ve srovnání s letošním zářím se nezměnil). K uvedenému datu nabízeli zaměstnavatelé v jihočeském regionu celkem 17 491 pracovních míst.

„V souvislosti s výše uvedenými informacemi nebylo nutné přijímat zvláštní opatření,“ uvedl Jiří Beran s tím, že úřad práce nadále poskytuje lidem veškeré služby. „Občané mají možnost v plném rozsahu pracovní doby kontaktovat úřad práce (telefonicky, e-mailem apod.) a konzultovat své záležitosti s příslušnými referenty všech zajišťovaných agend. Zároveň v rámci úředních hodin mohou občané přijít na úřad práce řešit své záležitosti i osobně, při dodržení všech hygienických požadavků,“ doplnil Jiří Beran.