Jeli v 17.45 vlakem Intercity ze Štýrského Hradce směrem na Salcburk a ve Stainachu/Irdningu chtěli přestoupit. Před nádražím souprava zastavila, nějaký muž stiskl knoflík dveří a ty se ihned otevřely. „Mysleli jsme si, že už jsme ve stanici,“ uvedla paní Machartová. Spolucestující vystoupil a ona chtěla se psem za ním. Tango už byl venku, ale dveře se zavřely a vlak se zase rozjel. „Cítila jsem na vodítku v ruce, že pes běží, ale vlak byl stále rychlejší…“

Zkusila zatáhnout za záchrannou brzdu, ale nakonec zastavili až ve stanici a dveře se znovu otevřely. „Bála jsem se vystoupit, protože jsem se obávala nejhoršího,“ vyprávěla. Tango ale přežil. „Jen tlapky měl odřené…“ Vysvětluje si, že za život může vděčit dva metry dlouhému vodítku a svým předkům, chrtovi a terriérovi – je štíhlý a velmi rychlý. „Co paní Machartová nechápe, je to, že u Intercity se nechají dveře otevřít i mimo stanici, ke škodě by tak přece mohli přijít i lidé. Správa ÖBB se jí omluvila a zastavení vlaku šetří. Mluvčí dráhy Roman Hahslinger uvedl, že u tohoto modelu jsou dveře odblokovány, jakmile souprava zastaví,“ dodává list.

Konec plastikových rukavic?

V rakouských supermarketech nebudou muset obsluhující u lahůdek používat plastikové rukavice. Ministerstvo práce, zdravotnictví, sociálních věcí a ochrany spotřebitele konstatovalo, že tyto pomůcky k jednorázovému použití nemají žádnou hygienickou výhodu a navíc poškozují pokožku zaměstnanců. Hygienu prodeje podle něj nezajistí rukavice, ale používání vidliček a kleští, a pravidelné mytí rukou, píší OÖN. Rukavíce jsou přípustné už jen při citlivých potravinách, jako je maso, k ochraně zaměstnance, nebo pokud si to zákazník výslovně přeje. Do konce dubna mají firmy čas k přípravě na změnu.

Jaro přišlo dřív

Celé generace se ve škole učily, že 21. březen je kalendářním začátkem jara, ale od roku 2012 je to jinak, jaro začíná už 20. března. „A v roce 2048 by to mohlo být dokonce už 19. března,“ píší OÖN.

Vysvětlují, že rok netrvá přesně 365 dnů, ale o pět hodin, 48 minut a 45 sekund déle. Během čtyř let je to rozdíl skoro 24 hodin. Aby se začátek jara neodsouval, zařadil gregoriánský kalendář každé čtyři roky jeden přestupný. Tím ale byl začátek jara „překompenzován“ o asi 44 minuty, během deseti let tedy o den. Proto odstartuje v roce 2048 jaro poprvé už 19. března. Tento posun bude korigován až v roce 2100 „trikem“ - přestupný rok v něm odpadne. Jaro by pak začínalo až 22. března, pokračuje linecký deník, a to už je skoro výzva k uchopení kalkulačky…

Meteorologové se nad zmatky kalendáře přenesli a datují začátek jara na severní polokouli „navždy“ na 1. březen. To jim mimo jiné umožňuje snáze vypracovávat klimatologické statistiky a lépe je srovnávat, dodává list.

Každé sedmé dítě potřebuje pomoc

V Linci žije 33 162 dětí a mladistvých. Řada rodičů se ale v důsledku rozvodů, rozchodů, školních problémů dětí, nemocí a podobně dostává do potíží, které nemohou bez cití pomoci zvládnout, píše věstník magistrátu. Město těmto rodinám loni pomáhalo kromě poradenství a prověřování hrozících ohrožení také finanční podporou 4264 dětí, tedy skoro třinácti procent této populace v Linci.

Zmíněné možné ohrožení bylo šetřeno u 1135 dětí. Ve 765 případech nebylo třeba žádných dalších opatření, 197krát následovala pomoc zatíženým rodinám, 103krát byla uplatněna výchovná podpora a 70 dětí bylo rodičům odebráno. V plné péči úřadů tak bylo loni celkem 120 dětí, z toho 43 z rozhodnutí soudů proti vůli rodičů.

Akce proti rasismu

Mezinárodní den boje proti rasismu a rasové diskriminaci, který připadá na 21. březen, si v Horních Rakousích připomenou celozemským „radiobaletem“, společnou akcí ve veřejném prostoru, kterou vyvolala iniciativa „Rasismus? Ten nemám rád!“. Odstartuje ji Radio FRO (v prostoru Lince na 105 Mhz) v 11.40 poslechovým pořadem s jednoduchými pokyny. V Linci se organizátoři sejdou s asi stovkou dětí na náměstí OK k realizaci asi patnáctiminutového baletu, k němuž zvou i všechny další zájemce. Další se mohou připojit svými fotografiemi nebo videonahrávkami na facebooku #rassismusmogined. (www.rassismusmogined.at)

Denní nákup dražší

Nákup zboží denní spotřeby v Rakousku v únoru podražil o 3,3 procenta, zaznamenal Volksblatt. Týdenní nákup stál o tři procenta víc. Zdraženo bylo kromě jiného máslo (o 20,7 %), cigarety +7,8, bytové nájmy +4,1, ložnicový nábytek +7,3 a provozní náklady užívání bytu +1,6 procenta. Výhodnější o 15 procent bylo nakupovat rajčata.

Od Dunaje do Dubaje

Účast Rakouska na Expo 2020 v Dubaji smluvně stvrdila vládní komisařka, exministryně Beatrix Karlová v rámci akce "Austria Connect Gulf 2018" Rakouské hospodářské komory. Expo bude od 20. října 2020 do 10. dubna 2021 na generální téma "Connecting Minds, Creating the Future" s podtématy Příležitosti, Mobilita a Udržitelnost. Rakousko se zúčastní sekce Příležitosti expozicí na asi 2400 metrech čtverečních. Náklady jeho účasti jsou 16,38 milionu eur, z nichž tři čtvrtiny poskytne ministerstvo hospodářství a čtvrtinu Hospodářská komora.