VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Králíci jsou v kurzu. Budou zmijovky

Kaplice – „Bohatá tombola, soutěže, mladí myslivci,“ zní v sobotu slova moderátora, který láká, na co se mohou lidé těšit na velké chovatelské výstavě Kaplický ušák v kaplickém parku.

22.10.2018
SDÍLEJ:

Výstava králíků v Kaplici.Foto: Deník/ Jaroslav Sýbek

Vpravo za vchodem na děti čekají pouťové atrakce, vlevo vybízí k návštěvě stan chovatelů. Uvnitř je slyšet kokrhání a další zvířecí zvuky. Aby ne. Najdou se tam klece s holuby, slepicemi, papoušky, pávy, morčaty a hlavně s králíky. Někteří jsou na prodej, jiní na koukání.

Králíky zde vystavuje i chovatelka a pořadatelka v jedné osobě Tereza Chmelařová. Má zde zastoupená plemena moravský modrý, novozélandský červený a durynský králík. Na výstavě uvidíme podle ní králíků na sto kusů. Kromě svých „ušáků“ přivezla ještě hrabavou drůbež a papoušky. „V Rozpoutí máme statek, vysvětluje. Na výstavě jako garant drůbeže také Tereza Chmelařová radí chovatelům. „Občas se ptají,“ kývá mladá žena.

O výkup králičích kožek se stará zase Vratislav Vlásek. „Vykupuju za 70 korun za kilo, v místě bydliště za 60,“ vysvětluje s tím, že objíždí vesnice. „Vezu babičkám krmení a vykupuju,“ přibližuje svou činnost. Za čtrnáct dní prý vykoupí 300 kilo králičích kožek. A co se s kůžemi vlastně dělá? „Zpracují se na čepice pro vojáky, policajty, myslivce. Králičí chlup je i v čepici zmijovce,“ vysvětluje výkupčí. Využití je podle něj, ačkoliv to zní překvapivě, prý i do pneumatik. Podle Vratislav Vláska se králíci stále pěstují ve velkém. „Lidi se k tomu dnes zase vrací, chovají hodně i slepice,“ myslí si muž, který pro kožky sjezdí celé jižní Čechy.

Z pět kilometrů vzdálených Netřebic přijela Zuzana Vítková s rodinou, aby si děti prohlédly zvířátka. „Babička má hospodářství, takže je známe, ale chtěli jsme, aby se taky podívaly, jak to vypadá jinde, viď,“ mrkne na holčičku v kočárku. A co má u dětí největší úspěch? „Králíčci,“ zní jasná odpověď.

Ti se líbí i Petrovi Bártovi, který si plemeno belgický obr albín fotí na mobil. „Ten je tak nataženej, že se tam sotva vejde, co,“ poznamená kolemjdoucí paní, kterou zjevně zvíře také zaujalo. Mladík na druhém konci parku vystavuje traktory. Mezi zvířaty vyrůstal, tak k nim má vazbu a výstava se mu líbí. „Přišel bych zase, proč sedět doma,“ uvažuje mladík.

„Králičí hop uvidíte v jednu hodinu vedle chovatelského stanu,“ hlásí venku moderátor Stanislav Trs, který je zároveň i vedoucí Kulturního informačního centra Kaplice. S akcí, která se letos koná poprvé, je spokojen. Aby ne, první den přišlo 700 lidí a dnes před jednou se účast vyšplhala k osmi stovkám. „Možná to teď bude každý rok,“ těší se Tereza Chmelařová. Stanislav Trs mi ukazuje mi, kde venku v areálu najdu ovce, kozy nebo dokonce býka. Kde se vůbec tolik zvířat v Kaplici vzalo? „Zapůjčili je různí chovatelé odjinud, zemědělské firmy a soukromníci,“ odpovídá moderátor a znovu se chopí mikrofonu, aby upozornil návštěvníky, kde se poradit o prodeji medu ze dvora.

Na místě totiž najdete i včelaře, rybáře nebo kynologický klub. Protože je lezavo, oblíbenými stánky se stanou ty s pravým hovězím gulášem a se svařeným vínem. Zakoupit si dobrotu mohou návštěvníci i u stánku oceněných regionálních potravinářských a zemědělských produktů "Chutná hezky. Jihočesky" nebo nějaké sladkosti od Kristýny Stlukové z Českých Budějovic. Kupuji si od ní poslední štrůdl. Po jejích dobrotách se pár hodin po začátku akce už skoro zaprášilo. „Najdete mě na trhu na Piaristickém náměstí,“ prozrazuje mladá cukrářka. Opodál se rozjíždí vůz plný dětí tažený koněm. Rodiče mávají.

Autor: Kamila Dufková

22.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 000 Kč Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci dělník v potravinářské výrobě - zpracovatel masa. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 24. Poznámka: Náplň práce: ukládání drůbeže nebo drůbežích dílů na tácky, sáčkování a balení kuřat, kontrola kvality masa, obsluha balícího a etiketovacího zařízení, Začátky směn:, ranní směna Po - 00:00-8:15, Út - 4:00-12:15, St- Pá - 6:00-14:15 hod., odpolední směna- Po - 8:15-16:30, Út - 12:15 - 20:30, St - Pá14:15-22:30 hod., Svoz zaměstnanců do práce - zevčasněné směny, z práce - z odpolední směny (pokud není spoj), Svoz je zajištěn ve směru na Protivín, Bílsko, Bavorov, Strunkovice nad Blanicí, Nestánice, Zaměstnanecké výhody: závodní stravování, dovolená nad rámec stanovený zákoníkem práce, příspěvek na dopravu, příspěvek na penzijní připojištění, požitky na základě zaměstnaneckého fondu, zvýhodněné volnočasové aktivity a další benefity v souladu s vnitřími předpisy zaměstnavatele, KONTAKT: Soukupová Marie, tel.: 383 838 010, e-mail: marie.soukupova@voddrubez.cz, Kovářová Ladislava, tel: 383 838 112, e-mail: ladislava.kovarova@voddrubez.cz,, osobně - Radomilická 886, Vodňany Po-Pá: 7:00 - 14:30 hod.. Pracoviště: Vodňanská drůbež, a. s., Radomilická, č.p. 886, 389 01 Vodňany. Informace: Marie Soukupová, +420 383 838 010. Výroba - Výroba Brusič nástrojů a kovů 17 000 Kč Brusiči nástrojů a kovů 1x brusič na kulato, 1x brusič na plocho. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADAVKY: vyučení v oboru, praxe vítána, Pracovní poměr na dobu určitou roku s možností prodloužení, KONTAKT: Petra Masopustová, tel.: 383342858, e-mail: maskova@czas.cz. Pracoviště: Čz strojírna, s.r.o., Tovární, č.p. 202, 386 01 Strakonice 1. Informace: Jiřina Mašková, +420 383 342 858. Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 000 Kč Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci ostatní zpracovatelé masa. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: ukládání drůbeže na tácky, sáčkování a balení kuřat, kontrola kvality masa, obsluha balícího a etiketovacího zařízení, Začátky směn: (zevčasněné směny), - ranní směna PO -00:00-8:15, ÚT- 4:00-12:15, ST- PÁ - 6:00-14:15hod., - odpolední směna: PO -8:15-16:30, ÚT- 12:15 -20:30, ST- PÁ - 14:15-22:30hod., KONTAKT: telefonicky od PO - PÁ 7:00-14:30hod. Marie Soukupová tel.:38383801, e-mail: marie.soukupova@voddrubez.cz, Ladislava Kovářová tel.: 383838112, e-mail: ladislava.kovarova@voddrubez.cz. Pracoviště: Vodňanská drůbež, a. s., Radomilická, č.p. 886, 389 01 Vodňany. Informace: Marie Soukupová, +420 383 838 010. Výroba - Výroba Brusič nástrojů a kovů 16 000 Kč Brusiči nástrojů a kovů brusič. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Místo výkonu práce: Stožická 1014 a Číčenická 1284 Vodňany, Jedná se o práce: broušení kovů, Pracovní doba: 6:00-14:00 a 14:00-22:00 hod., KONTAKT: telefonicky Po-Pá 6:30-19:00 Kurosh Viktoria, tel.: 775511969, e-mail: Tar-Kopn@seznam.cz. Pracoviště: Tarhon - metal s.r.o. - pracoviště stožická, číčenická, Stožická, č.p. 1014, 389 01 Vodňany. Informace: Viktoria Kurosh, +420 775 511 969.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Opilý se řítil dvoustovkou po dálnici D3

Ilustrační foto.

Archeologické výzkumy na Vodňansku

Na obchvaty chtějí dostat dotace

Jižní Čechy – Prosincová schůzka bude ladit termíny staveb u Českých Budějovic

Vzkaz z Vatikánu: Přidejte kostelu na noblese

Tábor - K titulu bazilika minor vede cesta přes stavební úpravy. Klokotská farnost již připravuje projekt.

Posezení v Degustovně

Strakonice - Strakonický deník a pivovar DUDÁK připravily pro účastníky podzimní části TIP Ligy posezení v Degustovně strakonického pivovaru, a to v pondělí 26. listopadu od 16 hodin.

Martin Šonka má první titul

Praha – „Tak jsme mistři, no a co!“ Přesně těmito slovy při vylézání ze svého stroje zahájil oslavy vysněného titulu mistra světa akrobatický pilot Martin Šonka, jenž v neděli dokonal dlouhou pouť sezonou v prestižním seriálu Red Bul Air Race.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT