Jednání, které po více než třech hodinách skončilo v neděli až v půl desáté večer, určilo pravděpodobnou příští koalici v Českých Budějovicích. Spojit má ANO, hnutí Občané pro Budějovice, uskupení Společně pro Budějovice (Lidovci a TOP 09) a platformu STAN a Čisté Budějovice.

Podle informací Deníku se mají posty uvolněných „řadových“ náměstků primátora rozdělovat podle klíče: pro ANO dva, pro HOPB jeden a po jednom pro dvě menší politická uskupení. Celkem by tedy mělo být (včetně Juraje Thomy jako prvního náměstka) šest náměstků.

Na ODS asi zůstane role opozice. Hnutí ANO přitom dlouhodobě podporovalo vznik koalice tří vítězů, tedy ANO, HOPB a ODS. Zástupci HOPB ale ve čtvrtek oznámili, že tato forma koalice pro ně není tou „nejpreferovanější variantou“.

Nová koalice pro většinu potřebuje hlasy již jmenovaných uskupení Lidovci a TOP 09 a dále STAN a Čisté Budějovice. Lidovci, kteří šli do voleb společně s TOP 09, měli podle člena vyjednávacího týmu Šimona Hellera schvalovat koalici včera večer. „Očekávám, že to bude schváleno,“ uvedl Šimon Heller.

Také Lídr TOP 09 v Českých Budějovicích Tomáš Bouzek už má případnou dohodu spolustraníky posvěcenou.

S výše uvedenou koalicí počítá i sdružení STAN a Čisté Budějovice.

„Vyjednáváme o tom, je to pravděpodobné,“ uvedl lídr kandidátky Viktor Vojtko. Připojil, že STAN má už vše předjednáno na úrovni kraje a centrálně se v tomto hnutí do koalic nezasahuje. Komentáře k možnému složení rady Viktor Vojtko sice považuje za předčasné, ale s výsledkem dosavadních debat je za své uskupení spokojen.

Podle informací Deníku by v čele města mělo být až šest náměstků primátora, oproti současnému stavu by dva přibyli. Tomáš Bouzek ale zmínil, že složení rady bude ještě předmětem dalších jednání. „Důležité je, aby se nezvýšil počet uvolněných pozic, aby nebyl větší, než je teď,“ konstatoval Tomáš Bouzek. Dosud se totiž kromě primátora a čtyř náměstků věnovali politice „na plný úvazek“ ještě jeden radní a dva další zastupitelé.

Než se sejde nové zastupitelstvo, musí krajský soud vyřešit dva protesty podané proti výsledku budějovických voleb.