List popisuje atmosféru oněch dnů. „Bílé prapory ohlašovaly připravenost obyvatel k pokojnému předání města,“ píše list. „Převzetí proběhlo velice uspořádaně a bez konfliktů. Byla to zásluha několika odvážných osob, například městského lékaře Otto Litze, který zabránil tomu, že ani v posledních dnech války se přes přítomnost několika jednotek SS v regionu o Freistadt nebojovalo.“ První vojáci přišli do města „z českého směru“, od obce Vierzehn, a po Schmiedgasse vjeli do vnitřního města. Na tehdy tajně pořízených fotografiích je vidět, jak na chodníku ulice parkují americká vojenská nákladní vozidla plně naložená osvobozenými válečnými vězni – Srby, Rusy, Francouzi a Belgičany. „Z města ven byli naopak hnáni němečtí vojáci do ruského zajetí,“ pokračují OÖN.

Dodávají, že Američané opustili Freistadt 23. května 1945 a přenechali moc přicházejícím sovětským jednotkám. Budova nazývaná Hagleitnerhaus, ve které pak sídlilo sovětské velitelství města, byla vyklizena 16. srpna 1955 a vrácena původním vlastníkům. Téhož dne odešel z města poslední sovětský voják. „Osudový rok 1945 ve Freistadtu je detailně zpracován ve čtyřech svazcích Freistadtských historických listů (č. 10 – 13), které jsou k dostání v místním Zámeckém muzeu Mühlviertlu a na radnici,“ uzavírá linecký deník.

Na snímku je americký konvoj ve Schmiedgasse. Foto: Deník/OÖN/Schlossmuseum

Za humny „zlobí“ mladiství

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/OÖN

V letech 2017 až 2019 stoupl počet trestných činů mladistvých v Horních Rakousích o 20 procent na 5856, v Linci dokonce skoro o polovinu, na 1835, napsaly OÖN.

Ublížení na zdraví bylo v zemi 687, krádeží 1319, loupeží 161 (dva roky předtím 39), z toho v Linci 105. Znásilnění se mladší 18 let dopustili loni ve 31 případech (2017 jich bylo deset). Přečinů se častěji dopouštějí už děti do 10 let – na jejich konto šlo v minulém roce mimo jiné 14 ublížení na zdraví a 10 krádeží. Počet činů spáchaných vloupáním nebo s použitím zbraně vzrostl v uváděném období ze 70 na 152. Padělání nebo užívání zfalšovaných dokladů bylo zjištěno 196 případů, zatím co v předchozích dvou letech jen po jednom. Drogy byly nalazeny u mladistvých v zemi 763krát. Podle starosty Lince Lugera jsou nejproblematičtější „skupiny s migračním původem“, především ti mladí, „jejichž rodiče přišli z území válek a u nichž integrace nezafungovala“. Mají prý nadprůměrně vysokou dispozici k násilí. Ilustrační foto: Deník/OÖN/Volker Weihbold

Korona zvýší porodnost?

„Jsou první náznaky toho, že by domácí izolace během koronakrize mohla pozitivně ovlivnit porodnost,“ napsaly OÖN. Primář Lukas Hefler, přednosta oddělení gynekologie lineckých nemocnic, vedl v minulých dnech anketu 47 v terénu praktikujících ženských lékařů v Horních Rakousích. „Většina uvedla, že nyní vyšetřuje víc žen stojících v začátku těhotenství než ve stejném čase minulého roku,“ říká Hefler. „To by znamenalo, že za necelých devět měsíců zažijeme ,babyboom´.“ O nárůstu „pacientek“ v jiném stavu mluvilo 55,2 procenta kolegů, jen 6,5 % zaznamenala redukci počtu.
„Jev“ linecký list vysvětluje jednoduše – zákaz vycházení sblížil mnoho párů nejen prostorově, ale i fyzicky. „Na webu už kurzuje označení pro děti, které byly zplozeny v izolaci minulých týdnů: generace ,Coronials´,“ uvedly OÖN.

Krmí veverčí nalezence

Veverky u lidí.Zdroj: Deník/OÖN

Dvět veverčích sirotků, kteří vypadli z hnízd při vichřicích nebo silných lijácích v Horních Rakousích a v Solnohradsku, nyní opečovává útulek zvířat Pfotenhilfe v Lochenu v okrese Braunau, napsaly OÖN. Bez pomoci lidí by mláďata uhynula. Spolek v Lochenu spustil v roce 2014 „horkou linku“ pro nalezence z přírody. „Nedávno tu měli mladou kunu, která spadla ze střechy a matka už se o ni nemohla postarat,“ popisuje list. „Podle nálezců byla zachráněna na poslední chvíli před myslivcem, který ji chtěl usmrtit,“ řekla ředitelka útulku Johanna Stadlerová. Foto: Deník/OÖN/Pfotenhilfe

Našli římskou mozaiku

Římská mozaika u sousedů.Zdroj: Deník/OÖN

Dosud největší římskou mozaiku v Horních Rakousích našli archeologové ve Weyreggu na Attersee, informují OÖN. Zdobí 110 metrů čtverečních podlahy 31 metrů dlouhé průchozí haly luxusní vily. Při vykopávkách Univerzity Salcburk a zemské společnosti pro kulturu byla dosud uvolněna čtvrtina „skvěle uchované mozaiky“, píše list. Geofyzikální výzkumy naznačují, že hala je v celé délce i s dlážděním kompletně zachována. Poznání zprostředkoval mimo jiné georadar. „Nález bude zadokumentován, ale ne už dále odkrýván. Má zůstat zachován pod povrchem, bude znovu zahrnut,“ citují OÖN vedoucího projektu Stefana Traxlera. Mozaika je na pozemku, kde se má stavět. Aby nebyla zničena, bude nová budova o tři metry posunuta. Zdejší římské sídlo je známo už 250 let a od roku 1924 zaměstnává archeology.

Povolili setkávání rodin

Od pátku má být také v Bavorsku povoleno setkávání dvou rodin, napsala PNP. Předseda vlády Markus Söder uvedl příklad dvou párů, které chtějí společně jíst – kdyby do restaurace mohl jít vždy jen jeden z dvojice, odporovalo by to životu, řekl. Vyloučil ale zavedení normy Saska-Anhaltska, kde může být spolu pět lidí. Je povoleno pozvat třeba na grilování sousední rodinu – čtyři lidé podle něho snadno udrží bezpečnostní odstupy. „Co ale nejde, je párty pro 50 osob v parku,“ dodal.

Nošení roušek v obchodě a v hromadných dopravních prostředcích zůstává v Bavorsku v platnosti. Zemský správní soud řekl, že ochrana života a tělesné nedotknutelnosti má větší váhu než dočasné omezení základních práv na svobodu přikázáním nošení roušek dotýkajících se pouze nakupujících a cestujících.