Zavádí porcelánové hrnečky pro Coffee2Go, pro kávu s sebou, s potiskem kávových zrnek a umělohmotným víčkem (bez silikonu, zdůrazňuje buletin magistrátu). „Deset centimetrů vysoká nádobka má povrch proti vyklouznutí, je uzpůsobena pro mytí v myčce a nabízí příjemný pocit z pití,“ láká věstník magistrátu. Umělohmotný ovinek v barvě bílá nebo magenta zabezpečuje efektivní ochranu teploty nápoje. Šálek lze koupit v turistické kanceláři na Staré radnici za 15 eur.

„S pohárkem Coffee2Go mohou všichni milovníci kávy s sebou poskytnout cenný příspěvek životnímu prostředí. Denně totiž v Linci končí asi 20 000 nádobek na jedno použití v odpadu, a toto plýtvání není nutné. Navíc mohou Coffee2Go ušetřit zákazníkům peníze. Už 28 podniků ve městě se zapojilo do akce ,Coffee To Go – Cup To Keep´. Kdo si přinese vlastní nádobu, dostane kávu s sebou o 20 centů levněji. Provozovny jsou označeny logem na vstupních dveřích. Radní pro životní prostředí Eva Schobesbergerová na závěr míní, že ve stylovém pohárku chutná náva ještě lépe, a označuje tyto nádobky za ideální obohacení pro tuto akci ,káva do svého´ - je to podle ní zisk pro peněženku i pro životní prostředí,“ končí věstník.

Pánbů je celosvětový

Víra je internacionální.Zdroj: Deník/repro

Skoro každý šestý farář v Horních Rakousích je z ciziny, napsaly OÖN. 51 jich přišlo z Polska, 27 z Afriky, z toho 17 z Nigérie, a 17 z Německa. V 70. a 80. letech tady působili převážně duchovní z komunistických zemí, teď je tomu jinak.

V lineckém listě vzpomíná na začátky v nové zemi 50letý farní afministrátor v Hartkirchenu, Haibachu a Aschachu Paulinus Anaedu z Nigérie. Tři, čtyři měsíce se učil v klášteře Lambachu a na Univerzitě v Salcburku německy, ale zjistil, že mezi spisovnou a hovorovou řečí je obrovský rozdíl. „Přišel jsou do Grieskirchenu a nemohl jsem dialektu, a tedy ani lidem, porozumět,“ říká.

Učinil prý ale vesměs pozitivní zkušenosti. „Předsudky kvůli barvě mé kůže jsou jednotlivostmi, které neberu osobně,“ ujišťuje. Na druhé straně zažil třeba páry, které řekly, že se vezmou, jen když sňatkovou mši bude číst on… S tím, aby zněla německy, už nemá nejmenší problémy, po osmi letech u sousedů mluví jejich řečí perfektně.

V příštím týdnu bude na kněze vysvěcen jeho krajan Maximus Oge Nwolisa (33), který do Rakouska přišel v roce 2011 a od podzimu bude působit v okrese Braunau.

Na snímku jsou zleva Martin Füreder, vedoucí oddělení lineckého biskupství, Maximus Nwolisa, Paulinus Anaedu a Polák Slawomir Dadas, farář ve Welsu.

Už 38 mrtvých

Do 20. června zahynulo v Rakousku podle předběžných čísel 38 motorkářů, nejvíc od roku 2014 a třetí nejvyšší počet za uplynulých deset let, píší OÖN. Aktuálně jel každý pátý usmrcený účastník dopravy na motocyklu. Podle dopravního technika Rakouského automotoklubu (ÖAMTC) Davida Noseho asi polovina tragédií byly autonehody, zpravidla z nepozornosti jezdce, špatných odhadů situace atd. Z toho se odvíjejí nepřiměřené rychlosti a riskantní předjíždění.

ÖAMTC připomíná také vliv letošního pěkného počasí a zvyšujícího se počtu motorek. Loni jich bylo evidováno 518 000 včetně lehkých, o 170 000 víc než v roce 2007, tedy o 50 procent. Za stejnou dobu vzrostl počet automobilů jen o 15 procent.

Koncert na hranici

Klasika posousedsku.Zdroj: Deník/repro

V Kollerschlagu při české hranici bude 7. července ve Sloupové síni firmy Loxone koncert Komorního orchestru Nordwaldu nazvaný O vlahé letní noci, píší OÖN. Připomínají, že orchestr byl založen z rakousko-českého projektu Euregia a vzal si za cíl „klasickým orchestrem trvale obohatit kulturní krajinu regionu a tím podporovat obzvlášť mladé talenty z hudebních škol“. „Vlahá noc“ začne v 19.30.

Modrotisk jako symbol

Z atmosféry výstavy ve Freistadtu.Zdroj: Deník/repro

Aktuální letní výstava ve freistadtské galerii MÜK (Mühlviertel Kreativ) se věnuje modrotisku – jeho historii i současnosti, tradici i avantgardě. Podle OÖN jde o jedinečný obraz modrotisku v dílech více než 60 tvůrců. „Pro každé léto klademe těžiště na některé umělecké řemeslo a ukazujeme, jak průběžná je hranice mezi uměním a uměleckým řemeslem,“ říká předsedkyně MÜK Christa Oberfichtnerová. Výstava je otevřena do 8. září každý týden od středy do soboty v 10-18 hodin a vstup na ni je volný.

Linecký deník dodává, že tradiční řemeslo Mühlviertlu je aktivně provozováno mnoho let už jen firmou Modrotisk Wagner v Bad Leonfeldenu a nyní ožívá ještě v experimentální dílně mladých výtvarníků v Gutau. Obě tato střediska připravila freistadtskou výstavu.

„Hamounil“ slonovinu

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/archiv VLP

Vídeňský soud po čtyřdenním jednání uložil trest odnětí svobody na jeden rok, z toho čtyři měsíce nepodmíněně, 67letému sběrateli, v jehož bytě bylo zajištěno 88 sloních klů v celkové váze 560 kilogramů, napsaly OÖN. Jejich držení zakázala Washingtonská úmluva o ochraně druhů.

Soud muži neuvěřil, že sbírku převzal od nyní již zesnulého Egypťana v roce 1979, a tedy před vstoupením úmluvy v platnost.

Omezují plastikové tašky

Akci „Pfiat di Sackerl“, volně přeloženo snad jako „ahoj, sáčku“, vymysleli v Rakousku k 1. červenci 2016 s platností do 30. června 2025, aby životnímu prostředí ulevili od zátěže škodlivých plastů ohrožujících celé ekosystémy, informují OÖN. Projekt podpořilo aktuálně čtrnáct podniků, které „vyrábějí“ asi 30 procent všech „jednocestných“ umělohmotných sáčků na trhu. Jejich použití při prodeji firmy v alianci s prodejci zpoplatnily.

Ve Vídni 22. června oznámili, že počet užitých plastikových sáčků v Rakousku loni poklesl oproti roku 2014 o dvacet procent, neboli o 122 milionů kusů! Ochranářská organizace Greenpeace při této příležitosti opakovala požadavek zákonem stanoveného zákazu zdarma poskytovaných odnosných plastikových tašek. Jak linecký list uvedl, ministerstvo životního prostředí zmínilo probíhající úvahy Evropské unie na toto téma, jejichž závěrů je třeba vyčkat. Mezitím prý je zmíněné dobrovolné rozhodnutí vhodným prostředkem k redukování počtu těchto tašek na pultech i v přírodě…