Ředitelka nemocnice Iva Hodková kardinála uvítala vlídnými slovy a v krátkosti připomněla historii někdejšího opařanského ústavu.

Arcibiskup pražský poté požehnal novému autu, které nemocnice získala jako dar.  „Přeji dětem, aby díky tomuto mikrobusu mohly vidět co nejvíce krás naší země, nejenom Prahu, nejenom hrady a zámky, ale také krásy lesů a přírodních parků,“ dodal kardinál.

Na vůz, který stál jeden milion korun, přispěl herec Petr Čtvrtníček. Vojenský a špitální řád svatého Lazara Jeruzalémského napomohl tomu, aby si slavný herec pro svůj dar vybral právě tuto nemocnici.

K čemu auto využijí, zmínila ředitelka nemocnice Iva Hodková. „Jsme na venkově, potřebujeme jezdit. Pravidelně navštěvujeme Arcibiskupský palác, předvánoční mše a koncerty. Cestujeme i na hipoterapie. Věříme, že autíčko nám udělá dobrou službu,“ uzavřela.

Arcibiskup pražský také zodpověděl pár otázek, které na něho měli malí pacienti. Účastníci křtu se poté přesunuli na prohlídku historických prostor nemocnice.

Závěrem návštěvy kardinála Dominika Duky došlo k položení základního kamene pomníku na někdejším hřbitově. Přítomní tak uctili památku bývalých dětských i dospělých pacientů pohřbených na tomto místě zhruba mezi lety 1887 až 1960.

Akademický sochař Petr Váňa v následujících dvou letech zhotoví pomník, který sem umístí. „S tetou jsme sem poblíž jezdili na dovolenou na místní statek,“ zavzpomínal Petr Váňa. Pomník bude mít tvar kruhu, za ním budou dva žulové pylony. Mezi dvěma vysokými kameny povede kamenný pás, který bude připomínat křídlo anděla. „Kdo přijde na toto místo a zamyslí se, zatouží podívat se nahoru,“ popsal umělec Petr Váňa svou ideu. Vedle kamenného pylonu bude umístěna soška malého dítěte, která vzhlíží k andělskému křídlu. Sochař věří, že pomník v lidech vzbudí naději.