Nejen že vyhrává studentské geologické soutěže, on se přes svůj nízký věk přesunul z "hlediště na jeviště" a o své kamenné lásce dokonce přednáší svým vrstevníkům. Jeho učitelka biologie Jarmila Ichová s hrdostí v hlase přiznává: "On učí nás. Učí geologii, vodí děti na exkurze, zkouší je. Vede nám kroužek Základy ekologie." Byla to ostatně právě ona, která Petra Vaňka podpořila, když s nápadem vytvořit na školním dvoře geopark, přišel.

Zimní pohádka ve skiareálu Hochficht.
Lyžovačka začíná. Jihočeské svahy se sportovcům otevřou už v pátek

Cesta od nápadu k realizaci byla více než komplikovaná. Protože peníze je potřeba řešit vždy až na prvním místě, zastavily se počáteční práce právě na jejich nedostatku. Základní rozpočet vyčíslili na 50 tisíc. Začarovaný kruh neúspěšných žádostí o finanční podporu z grantů a jiných dotačních příspěvků prolomil nakonec jiný nadaný student. "Lukáš Fiedler tenkrát vyhrál ve studentské vědomostní soutěži 5 tisíc pro sebe a 10 tisíc pro školu. A rovnou přišel s tím, že peníze pro školu chce věnovat přímo na Petrův Geopark," popsala bioložka studentskou kolegialitu, která byla začátkem dobrého konce. Postupně s s podporou Geoparku přidala škola i rodiče studentů. Mladý geolog si svou houževnatostí a zájmem při vyhledávání vhodných kamenů v lomech Kobylí Hora a na Plešivci získal i přízeň ředitele firmy Kámen a písek Otakara Veselého, který mu kameny pro Geopark daroval. Navíc pomohl i s jedním z největších problémů, kterou byla doprava těžkých kamenů na školní dvůr.

Od sedmého listopadu je už možné Geopark navštívit. "Chtěli bychom tu provádět, nejen naše studenty, ale i jiné školy. V rámci Jihočeského kraje nevíme o jiném geoparku ve škole, proto bychom rádi pozvali žáky a studenty k nám. Klasicky se učí na menších vzorcích, ale ty bývají staré, ohmatané, leckdy není ani poznat, o co se jedná, někdy jsou dokonce přeházené popisky," vysvětluje Petr Vaněk výhody návštěvy Geoparku. Geologie nebývá zrovna oblíbeným předmětem. Prý je to ale jen tím, že ne všichni učitelé do kouzla horninotvorných procesů pronikli a těžko pak dokážou pro obor nadchnout své svěřence. "Všechno je to krásně provázané a ucelené. To je potřeba zdůrazňovat, že procesy stále probíhají, není to nikdy úplně uzavřené, je důležité se na to dívat i jako na pohyb. Horninotvorný cyklus je trvalý. Je v tom příběh," shrnuje na oktaván Petr Vaněk, který je i nadšeným členem geologického kroužku při Jihočeském muzeu. Dokáže se ale nadchnout stejně pro vědu, jako pro sport a vyniká ve sportovní gymnastice. A co z takového talentu jednou bude? "Petr je v geologii jedinečný, ale nechce se jí věnovat na vysoké. To je nám líto. On se prý radši než vědou, chce zabývat něčím praktičtějším, takže chce studovat medicínu," vysvětlila pedagožka. Geologie tak nejspíš zůstane jen jeho koníčkem a Geopark v Gymnáziu Jírovcova zůstane připomínkou jeho velké středoškolské vědecké lásky.

Václav Krištůfek jako svatý Ambrož, patron včelařů, voskařů, kameníků, zvířat.
Ambrož vyžadoval řádný život