Nepoměr mezi počtem obyvatel a kapacitou krytů ale platí v celém kraji. Podle odborníků je sice kapacita stálých krytů celorepublikově nedostatečná. Ovšem velká část obyvatel by v případě mobilizace plnila úkoly ve prospěch státu, takže úkryty mají sloužit primárně ženám, dětem či nemocným. Navíc dnešní způsob válek je zcela odlišný než v minulém století, kdy se úkryty stavěly, a tak by v případě ohrožení zřejmě ani nebyly zprovozněny.

Největší českobudějovický kryt s kapacitou 1250 osob je udržován v ZŠ Máj II, pravidelně se zde třeba konají zkoušky technologií včetně instalovaného motorgenerátoru pro výrobu elektrického proudu.

Podle kapitánky Kamily Mráčkové z oddělení ochrany obyvatelstva jihočeského hasičského záchranného sboru se na Českobudějovicku v letech 1950 1989 postavilo 17 krytů s kapacitou zhruba 3500 osob, ale stavěly se až do roku 1997. Ve správním obvodu Českých Budějovic je nyní v evidenci devět stálých úkrytů aktivních a 13 úkrytů vyřazených. Celkem je na Českobudějovicku kapacita úkrytů zhruba 5000 osob. Mimo České Budějovice jsou ještě v Týně nad Vltavou a v temelínské elektrárně.

V Písku je devět stálých úkrytů, šest z nich bylo vyřazeno ze seznamu pro účely havarijního plánování. Ale dál zůstávají krytem, jestliže je úřady nezkolaudovaly k jinému účelu. Jde například o hlavní administrativní budovu bývalého Jitexu nebo hlavní nádraží ČD. Jeden ze tří oficiálních krytů v areálu Jitexu se využívá jako sály tanečního centra, další kryt pro 900 obyvatel je v kinu Portyč. Ve skrýši pro 1200 žáků v Nádražní ulici je sklad humanitární pomoci.

SCHOVAJÍ SE DO SKLEPA

V Táboře byly dva kryty, žádný už svému účelu neslouží. Z jednoho je tržnice, v tom druhém má Husitské muzeum archeologický depozitář.

Ve Strakonicích je šest úkrytů pro 1105 lidí. V okrese bývalo 33 míst pro případ ohrožení, dnes slouží jako sklepy, posilovny či sklady.

V Českém Krumlově, Jindřichově Hradci ani Prachaticích žádné kryty nejsou. V Krumlově by se ale až polovina obyvatel vešla do vybraných sklepů či kolektoru, v Prachaticích rovněž vybrali některé obytné domy nebo výrobní objekty pro případné ukrytí obyvatel.

kryty civilní obranyZdroj: Deník / Jindrová Miroslava