Herec a režisér Jakub Doubrava vzpomíná: „Vzniklo to spontánně. Profíci, amatéři, výtvarníci se dali dohromady z touhy a potřeby. Ani ne exhibovat, ale se sejít a udělat si nový večer než tady kdy probíhal.“ Že Kabaret Kajbar vydržel 10 let, je prý nečekaná záležitost. Rozhodně ale ještě nekončí.

„Tvoření či stvoření s autorským kořením. Takový vařený recept. Eintopf hudby, poezie. výtvarna,“ shrnuje Jakub Doubrava. Uskupení členové prý říkají pracovně ústav. Vystoupení někdy zahrnují více hudby, jindy poezie. „Spojují se věci mnohdy nespojitelné, odehrává se spoustu nečekaného,“ říká. Zhudebňují, deklamují a recitují texty údajného lokálního autora, již zemřelého Otokara Fingulína. „Dnes sbíráváme jeho texty. Na záchodcích, na dlaždičkách,“ mystifikuje umělec a dodává: „Úlomky veršů je někdy třeba rekonstruovat či dopsat. Je těžké určit hranici autorství.“ Humorná mnohdy tematická vystoupení se inspirují aktuálním děním i dada. Kromě scének a hudby vznikl film nebo pořad v rádiu.

Kabaretem Kajbar zatím prošlo až 80 lidí. Někteří účinkovali třeba jen jednou. V kapele hraje nejméně šest lidí. Celý ansámbl prý před lety navštívil Láďu Kajbara figurujícího i v textech a přehráli mu celou show. „Byl potěšen a bral to vážně,“ vzpomíná Jakub Doubrava. Za svým hrdinou se kabaret znovu vypraví. „Jsme hrdí na to, že ho máme jako patrona,“ usmívá se.

Výroční vzpomínkový koncert pořádá kabaret 16. února. Kde, to se teprv dozvíme. „Je to taková extra záležitost ostatně jako všechno s námi spojené,“ říká Jakub Doubrava. Na večeru hodlají například slavnostně odhalit pamětní desku Otokara Fingulína a možná se nechají tetovat. „Slíbili jsme si, že když vydržíme 10 let, necháme si udělat tetování. Možná přímo tam online,“ napíná. Akcí plánují více.