Český statistický úřad si posvítil na jihočeské muže a ženy a shrnul jejich život v roce 2018 do čísel. Co všechno ze statistických dat dokážeme vyčíst? Průměrné Jihočešce je 44 let a průměrnému Jihočechovi 41. Přibylo miminek, ale ještě výrazněji stárneme a ubývá pracujících.

Stále převažuje trend, kdy matky odkládají narození dítěte do pozdějšího věku, ale v posledních letech se průměrný věk matek v kraji příliš nezvyšoval. Rodíme v průměru ve třiceti a prvorodičkám bývá osmadvacet. Umíráme nejčastěji na srdeční obtíže a nemoci oběhové soustavy. Jihočešky žijí o 10 let déle než jejich muži.

Dnešní novorozeňata mají naději na dožití u chlapců 76 let, čerstvě narozené dívky mají před sebou průměrně 82 let života.

Se svatbou nepospícháme a průměrný věk sňatku se stále zvyšuje. V roce 2018 tak bylo ženichům při prvním sňatku v průměru 32 let a nevěstám 29. Přestože se nerodí moc malých Jihočechů, počet našich obyvatel roste hlavně díky přistěhování a předpokládá se, že nás v roce 2030 bude 632 286.

Míra ekonomické aktivity podle pohlaví a věku.
Muži jsou v práci úspěšnější