VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak jsme si pořídili první lednici

Jižní Čechy - Dnes vzpomínáte na dobu, kdy jste si koupili první lednici či mrazák. Příště si připomenete, jak jste dříve chodili na houby.

31.7.2013
SDÍLEJ:

Josef Haškovec Haškovcova LhotaFoto: Lucie Janečková

Maso balili do pooctované utěrky

Haškovcova Lhota – Osmdesátiletý Josef Haškovec si svou první ledničku nemůže vynachválit. „Kupovali jsme ji v roce 1964 a slouží nám dodnes. Když nám ale do domu uhodil blesk, spálil se v ní motor. Tak jsme ho vyměnili a chladíme v ní dále," sdělil.

Vzpomněl si, že tehdy stála 3200 korun a s manželkou na ni šetřili skoro celý rok. Na co nebyly peníze, to si zkrátka pořídit nemohli. Z výplaty si moc vyskakovat nemohli. Přesto vybavení nepostrádali.

„Do té doby jsme potraviny uchovávali různě. Buď v chladných místnostech, nebo ve sklepě. Právě tam jsme měli uložené pivo a maso," popisoval Josef Haškovec.

Na dlouhou trvanlivost se ale spolehnout nešlo. „Maso jsme často kupovali v pátek, ale nejpozději v neděli jsme ho museli sníst. Aby déle vydrželo, balili jsme ho do utěrky namočené v octu. To pomáhalo, " říká.

Lednička jim ale ušetřila spoustu starostí. „To víte, že to byl velký pokrok. Na druhou stranu tyhle spotřebiče vydržely dlouho a ne jako dneska pár let. Stačilo nahradit rozbitý díl a jelo se dál," porovnává Josef Haškovec.

První mrazák si do domácnosti přivezli až o pětadvacet let později. To už se psal rok 1989. „Stejně jsme ale nedali dopustit na tradiční zavařeniny," dodal.

Na ledničku jsme stáli dlouhé fronty

Strakonice – Nynější pětasedmdesátiletá důchodkyně Marie Rozenkracová je bývalou kuchařkou v závodní jídelně. Ráda na to vzpomíná.

Jelikož od malička žila na samotě poblíž Vodňan, první ledničku si koupila až společně s manželem v jejích čtyřiceti letech. „Než byly ledničky a mrazáky, tak jsme všechny potraviny měli v chladné místnosti v nějaké almaře. To byla vždycky taková naše velká spíž se vším možným jídlem," vysvětluje Marie Rozenkracová.

Dříve lidé potraviny nemohli skladovat dlouho, ale díky ledničkám a mrazákům se vše změnilo a potraviny tak vydrží až několikanásobně déle. S příchodem ledniček a mrazáků se usnadnil život hospodyněk i kuchařek. Nemuselo se nakupovat na každý den, ale klidně i pár dní předem. „Hlavně pomazánky, paštiky a zelenina v ledničkách vydržely o moc déle než ve spíži," vypráví nadšeně Marie Rozenkrancová.

Stála 1700 korun

Jak se vůbec dostala ke své první ledničce? „Naši první ledničku jsme si koupili společně s manželem. Dole byla lednička a nahoře mrazák. Tehdy nás stála 1700 korun. Byla to sice jedna z nejmenších ledniček s mrazákem, ale zato jsme na ni pěkně dlouho šetřili a vystáli velkou frontu. Okolo obchodů byly vždy dlouhé fronty, takže to nebylo nic jednoduchého. Ale na rozdíl od dnešních ledniček, tahle s námi vydržela deset let," s úsměvem popisuje koupi první ledničky.

Ačkoliv ledničky vydržely delší dobu, měly velkou spotřebu elektřiny, takže se nedá říct, že by byly nějak výhodnější než ty dnešní. „Moji druhou ledničku jsem dostala od vnuka. To víte, ta byla asi jen odněkud z bazaru. Teď bych chtěla novou, ale prý mi tahle stačí" směje se Marie Rozenkracová, která ledničku i mrazák využívá ve svém bytě v Pečovatelském domě na Jezárkách ve Strakonicích, kde už několikátým rokem žije.

Vše se dávalo do studeného sklepa

Jindřichův Hradec – Vitální seniorka Božena Řimnáčová, která přes třicet let pracovala v jindřichohradecké textilce Jitka, odkud ve čtyřiapadesáti letech odešla do důchodu, si první lednici pořídila před padesáti lety.

„Pořizovali jsme ji až do manželství. Byla to taková malá lednička, myslím, že od firmy Calex, a otevírala se takovým stupátkem dole," vzpomíná. Všechno si v té době museli pořizovat na půjčku. „Ložnici, televizi i lednici, všechno šlo jen na půjčku. Žádný přepych to nebyl. Třeba mrazák jsme vůbec neměli, prostě na něj nebylo. Tenkrát se pro takové věci jezdilo i do Německa."

Její rodiče se ale bez lednice obešli po celý život. „Měli pračku, ale lednici ani mrazák neměli nikdy a vlastně to ani nepotřebovali," vypráví Božena Řimnáčová. Tehdy lidem stačil studený sklep nebo špajzka.

„My měli obojí, navíc naši měli hospodářství, takže vlastně všechno bylo pořád čerstvé," říká. Doma měli sklep, ve kterém byla i studánka. Tam skladovali třeba i nápoje nebo máslo. „Maso se zavařovalo nebo dávalo do plechovek, nebo se udilo," dodává. Další věci pak skladovali ve špajzu, který byl podle Boženy Řimnáčové také značně chladný a potraviny tam vydržely. „Hodně lidí to dělalo stejně jako moji rodiče," uzavírá vyprávění.

Na mrazák stáli frontu od večera

Kájov – Z dětství si Gerhard Scherhaufer z Kájova pamatuje, že potraviny ukládali do sklepa. Když se pak oženil a bydlel v Českém Krumlově, museli si vystačit se špajzem. „Když jsme bydleli na Tavírně, pořídili jsme si lednici. Byla to lednička malinká, jenom taková kostka asi na 40 litrů," vyprávěl Gerhard Scherhaufer. „Byla to lednička absorpční. To znamená, že neměla kompresor, fungovala na bázi topného tělesa."

Ukládali do ní hlavně mléko a máslo. „Maso nebylo," dodal se smíchem Gerhard Scherhaufer. „Na to jsme stáli frontu od tří hodin ráno na plešiveckých schodech. Než odvedla žena děti do školky, stál jsem tam já, pak jsme se vystřídali a já si pak musel pozdní příchod do práce nadělat."

Podobně stáli frontu na mrazák. „V mlýně jsme stáli frontu od večera. Pak jsme s kamarádem udělali do sešitu pořadník, ale stejně jsme mrazák nedostali, protože přivezli jenom tři čtyři. Dobře si pamatuji, že ho pak přivezla manželka, když jsem ležel v nemocnici po operaci žlučníku," smál se. „Byl také malý, podobně jako ta lednice."

S ledničkou to bylo samozřejmě lepší, ale předtím si poradili i bez ní. „Třeba mléko jsme neřešili. Když jsme ho nevypili, tak prostě zkyslo a pili jsme ho kyselé. Ale dneska mléko zkysnout nejde.

Potraviny dávali chladit do sněhu

Písek – „S manželem jsme si pořídili první lednici v padesátém čtvrtém roce. Byla malá, čtyřicetilitrová, s malým mrazákem a prostorem na ovoce," vzpomíná dnes třiaosmdesátiletá důchodkyně, která pochází z moravského venkova, ale nyní žije v Písku.

„Pocházím z Vysočiny a vyrůstala jsem na hájovně. A jak jsme tam dříve uchovávali potraviny? V zimě to bylo snadné. Sádlo a maso se dalo na kameninové hrnce a ty se vložily do sněhu. V létě jsme maso neuchovávali. Snažili jsme se ho rovnou sníst, aby nepřišlo vniveč.

To samé bylo s ovocem. Nebylo kde ho uchovat, takže jsme si trhali rovnou do pusy," říká a dodává, že na uchovávání potravin měli doma velký sklep i spíž. „Ve sklepě jsme měli brambory," dodává.

„Pořízení lednice byl velký zlom. Pamatuji si, že naše první lednice měla značku ELEKTRO, i pak když jsme si pořídili větší, pořídili jsme si stejnou značku. Bylo skvělé, že potraviny vydržely a člověk nemusel myslet na to, jestli je zrovna léto nebo zima, aby je uchoval. Díky lednici jsme si mohli pořídit máslo,mléko a ostatní potraviny do zásoby. Teď už je lednice i mrazák součástí našeho života a neumíme si život bez těchto pomocníků představit," uzavírá třiaosmdesátiletá seniorka Irena Hrbáčková z Písku.

Ledničku bylo nutné odmrazit

Husinec – Po válce bydlel Anatoli Truksa na Libínském Sedle, kde měla jeho rodina starý kamenný dům. Jeho součástí byl samozřejmě také kvalitní a řádně studený sklep.

„V nich se udržely všechny potraviny lépe než v lednici," říká. Jedna z jeho prvních ledniček byla prý zřejmě maďarské značky.
„My už jsme v rodině měli ledničku na začátku sedmdesátých let, byla to značka Calex, pokud se nepletu. Ta se musela každý měsíc odmrazovat. To znamenalo, že se musela vypnout, všechno, co v ní bylo, vyndat. Až se rozmrazila, tak se vytřela a pak se zase zpět nandalo," popisuje Milada Truksová.

„Kdo dřív neměl hospodářství, tak vlastně ani neměl co zamrazovat. Spíš se zavařovalo nebo udilo," dodává Anatoli Truksa.
Když se manželé Truksovi brali v roce 1972, měli vlastní ledničku, kterou potřebovali, protože bydleli v panelovém domě. Bez ní by to nešlo. K ledničce si po pár letech dokoupili i mrazák.

„Byla to taková malá krabička, která se dala nad ledničku. Bylo to samozřejmě lepší, protože do něj se nechodilo tak často jako do lednice a ty potraviny, které se do ní ukládaly, samozřejmě déle vydržely. Dokonce máme ještě doma tu starou lednici," vzpomínají manželé Truksovi.

Autor: Redakce

31.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 18 000 Kč Stavební a provozní elektrikáři elektrikář, údržbář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vyhláška 50/1978 Sb., praxe podmínkou, KONTAKT: telefonicky v době od 6:30- 15:00hod. Procházková Bc., tel.: 721368266, e-mail: prestovice@seznam.cz. Pracoviště: Zemědělské družstvo přešťovice, 386 01 Strakonice 1. Informace: Lenka Procházková, +420 721 368 266. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 15 000 Kč Řidiči tahačů řidiči nákladních automobilů, tahačů, MKD. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADAVKY: řidičský průkaz C+E, profesní průkaz a karta do kartografu výhodou, VÝHODY: stravování, ubytování, prémie, cestovní náhrady vypláceny každý měsíc, KONTAKT: Zámečník O., tel.: 602 541 863, e-mail: zamecnik.otto@seznam.cz. Pracoviště: Otto zámečník, 387 19 Čestice. Informace: O. Zámečník, +420 602 541 863. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Vychovatel 25 000 Kč Vychovatelé pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami vychovatel/ka. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Přijmeme vychovatele/ku kvalifikovanou dle škol.zákona, Pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení po 1 roce na neurčito., Řidičský průkaz sk. "B" vítán, Zaměstnanecké výhody: stravování se slevou, KONTAKT: telefonicky od 8:00-16:00 hod., Mgr. Hosnedlová Anežka, tel.: 603543190, e-mail: reditelka@ddss-volyne.cz. Pracoviště: Dětský domov, základní škola, školní jídelna a školní družina, Školní, č.p. 319, 387 01 Volyně. Informace: Anežka Hosnedlová, +420 603 543 190. Výroba - Výroba Obsluha strojů 120 Kč Obsluha ostatních strojů na výrobu a úpravu textilních, kožených a kožešinových výrobků jinde neuvedená operátor čechracího stroje - středisko 2622. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o práci v textilní výrobě, obsluha čechracího stroje, Vzdělání: nejlépe vyučen, nebo maturita - obor strojní, textilní, elektro…., Požadavky: flexibilita, manuální zručnost, znalost mechaniky, Podnikové stravování, 25 dní dovolené, bonusy za 100% dodržování pracovní doby. Pracoviště: Tonak, a.s. závod strakonice, Heydukova, č.p. 1111, 386 01 Strakonice 1. Informace: Anna Vondrysová, +420 383 605 313.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zimní obdoba koncertů Třeboňská nocturna, tzv. Abonentní koncerty, potrvá do března. Na snímku Musica Bohemica.
6

Abonentní koncerty vzpomenou na výročí

Fotbalová rozlučka Tomáše Rosického

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

Ředitel ZOO Tábor: Zachraňte medvěda ze Vsetínska, vražda není nutná

Tábor/ANKETA/ - Svůj názor na záchranu medvěda ze Vsetínska nám poslal do redakce ředitel táborské zoologické zahrady Evžen Korec.

Jak jsme žili v Československu - Hasiči Přechovice

Přechovice - Sbor byl založen 5. října 1929. V té době měl 27 členů.

Zubní pohotovost 20. a 21. října

Strakonicko – Zubní pohotovost ošetří o víkendu pacienty v nezbytně nutném případě. Bude ji zajišťovat vždy od 8 do 11 hodin MUDr. Kuželková, Stavbařů 226, Strakonice.

Strakoničtí vojáci vyrazili na cvičení do Norska. Čeká je cesta dlouhá

Strakonice - Příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic se od pondělí 22. října zapojí do mezinárodního cvičení Trident Juncture 2018, největšího cvičení Severoatlantické aliance za uplynulých deset let.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT