Vycházeje z dlouholetých partnerských a přátelských kontaktů hasičů Schöneggu a Výtoně podporovaných starosty Janem Stoiberem, Johannem Grünzweilem, Peterem Pagitschem a Reginou Houškovou nyní úřadující představitelé obcí Jan Bittner a Leopold Gartner oficiálně otevřeli Pláž přátelství. "Aktu se zúčastnili četní občané obcí a hosté, zahrála kapela z Vorderweißenbachu a starostové zpečetili odhalením partnerské tabule na pláži dosavadní spolupráci," uvedl list. "Spontánní nápady z místa doplnily směr úvah o její budoucnosti. Pláž má sloužit všem občanům partnerských obcí k odpočinku a aktivnímu využití volného času."

Na závěr oficiálního aktu změřili hasiči síly zajímavou a velmi angažovanou "mokrou" soutěží jako už v minulých letech, dodávají OÖN.

Partnerskou slavnost podpořilo euregio.

Stáhli "řízky bez masa"

Firma Hermann Fleischlos (česky "Bezmasá") z Ulrichsbergu stáhla část svého produktu "řízků bez masa" šarže L001428, sdělují OÖN. Ne snad, že by byl výrobek zdraví škodlivý, ale na obalu je vytištěno chybné datum minimální trvanlivosti, vysvětluje list. Je tam uvedeno 17.08.2021 místo 17.08.2024… "Produkt mohou lidé vracet v obchodech, kde jej zakoupili," dodává deník.

Do škol o prázdninách

Nadcházející pondělí začne ve Vídni, v Dolních Rakousích a Burgenlandsku opět po loňské premiéře letní škola, napsal Volksblatt. Přihlásilo se k ní 18 600 žáků. Její program byl rozšířen, na školách všech stupňů bude kromě němčiny nabízet i matematiku, v obecných školách i prvouku. Také v řadě vyšších stupňů budou nabídky kurzů k dohnání výpadků učení v "koronovém" roce.

Ukáží nejmodernější techniku.
Sousedé chystají zemědělskou výstavu

V ostatních rakouských zemích začnou letní školy jako podpůrný program 30. srpna. V celém Rakousku se k nim přihlásilo 38 800 dětí a mladistvých. Loni jich bylo asi 25 000, z nichž 92 procent se kurzů skutečně účastnilo. Učit se bude na 852 místech. Nejvíc přihlášek je ve Vídni (asi 10 100), dále v Dolních Rakousích 7400, Horních Rakousích 5000 atd. Pro mladší je "prázdninová" škola čtrnáctidenní, u vyšších ročníků jsou možné i týdenní kurzy. "Účast je zdarma a dobrovolná, kdo se ale přihlásí, musí denní neúčast omluvit," dodává list. Učí se v menších skupinkách osmi až patnácti žáků. Do deváté třídy vyučují i studenti učitelství, vyšší ročníky místní učitelé.

Nový bulvár na satelitu

V neděli 22. srpna spustil bulvární list Bild vlastní volné, nezakódované televizní vysílání, informují PNP. K jeho startu se počítá, že může dosáhnout kolem 85 procent německých domácností, ale protože je šířen přes satelit, přijímají jej i Rakousko, Česko atd. (Astra 19,2 vých. na frekvenci 10 964,25 Mhz). Financován bude z reklam. "Centrem má být ,Bild live´ od pondělí do pátku od 9 do 14 hodin," popisují PNP. "Nadto má 24hodinový program zahrnovat i živá vysílání k politice, sportu, šou a servisní témata, reportáže a dokumentace."

První den vysílání začala stanice v 9 hodin po reklamním klipu fotbalem. Moderátor Walter M. Straten řekl: "Haló, Německo, tady jsme! Bild na papíře znáte, Bild digitální také, a teď jsme opravdu i v televizi. Začneme, jak to k Bildu patří, sportem. Jsme takříkajíc Neilem Armstrongem Bildu v televizi…" Prvním hostem ve studiu byl sportovní ředitel Herthy Fredi Bobic. Vysílání se spojilo videomostem také s trenérem Liverpoolu Jürgenem Kloppem. "Kromě sportovních témat mluvil i o tom, proč nyní nenosí brýle, které dosud jako krátkozraký potřeboval. To už po plánovaném zákroku na obou očích není třeba," uvedla PNP. (https://www.bild.de)