Rada města na konci října schválila ukončení provozu a současně podpořila záměr expozici po dohodě s Jihočeským muzeem a Prachatickým muzeem převést do prostor muzea na Státním zámku Vimperk. Podle vedoucího odboru školství Zdeňka Kuncla ale připravují pro prostory nové využití. „Chceme posunout návštěvnost kupředu a zvýšit zájem lidí, který byl o původní expozici minimuzea stále nižší,“ uvedl Zdeněk Kuncl.

Důvodů pro zrušení minimuzea bylo vícero a dalo by se říci, že se sešly v čase a prostoru, který už potřeboval rekonstrukci a odbornou péči si vyžadovaly i některé předměty a exponáty. „Především jsme dlouhodobě řešili otázku, jak zvýšit zájem veřejnosti o expozici věnovanou historii Zlaté stezky na Vimpersku. V uplynulých letech stagnovala a spíše klesala. Při úvahách o celkové rekonstrukci minimuzea bylo jasné, že nemůžeme řešit jen technický stav. Nová expozice by musela být interaktivní, moderní, více hravá. Svou roli hrála také přes všechna opatření zvyšující se vlhkost prostor,“ shrnula Renata Lešková z odboru školství MěÚ Vimperk.

Jak už to tak bývá, někdy se složitě hledané řešení najde samo. Vimperským pomohly zkušenosti a velký návštěvnický zájem o Farářovu komnatu v Malenicích. Skvělý nápad, hravost a interaktivita, to je přesně to, co by mohlo pomoci probudit znovu zájem veřejnosti. „Nápad nás všechny zaujal. Proto to chceme řešit podobně, což by nám mohlo s návštěvností hodně pomoci,“ konstatuje Renata Lešková, která má nový projekt na starosti.

Nové využití sklepních prostor by podobně, jako farářova komnata v Malenicích, mělo návštěvníkům nabídnout hravou interaktivní formu prohlídky. Ta vimperská by měla i podle názvu cílit do významné části historie města. Aktuálně se tedy hovoří o interaktivní únikové hře Steinbrener. Je tedy více než jasné, že zaměřena by měla být na historii knihtisku a knihařství ve Vimperku a na působení významné rodiny Steinbrenerů. Na další podrobnosti je ale podle Renaty Leškové zatím ještě brzy. „Nechceme suplovat odborná pracoviště, která nabízejí více historická fakta. Každopádně si od této změny slibujeme větší pestrost nabídky pro návštěvníky města,“ doplnila Renata Lešková.