Nejočekávanější dražební položkou byla bezesporu Zlatá Bible z Karmelitánského nakladatelství, jejíž jeden výtisk vlastní i emeritní papež Benedikt XVI. a exprezident Václav Klaus. V sobotu se v dražební místnosti Obrazárny Špejchar ucházeli kupci o poslední - 600. výtisk knihy vydané v luxusním provedení v roce 2010. Dílo s více než tisícovkou stran je ručně vázané v kůži, obsahuje  259 reprodukcí středověkých iluminací a úplné znění Starého a Nového zákona. Vyvolávací cena? Šedesát tisíc korun. 

Krásný souboj o ni svedli dva zájemci, po tisícových příhozech se dostali na 71 tisíc, pak už zazněl vítězný zvonek licitátora Pavla Klímy. Přiklepnuto, prodáno. Zakladatelky hospice Marie Sovadinová a Jana Špačková Chalupská září dojetím, noví majitelé vzácného díla se po úspěšné dražbě políbí. "Prioritní myšlenkou není, byť se to v tomto čase nabízí, že bychom si koupili vánoční dárek, je to investice pro nás a naše děti, ale v první řadě podpora lidí, kteří pracují pro hospic," uvedla za kupce dámská polovina manželského páru, jemuž jsme slíbili zachování anonymity. O knize uvažovali od začátku a byli připraveni jit až na doraz. "Tato částka byla pro nás přijatelná a dokonce jsme čekali, že o ni bude ještě větší boj a že se dostane přes sto tisíc, takže jsme překvapení, že ji máme za tuto skvělou cenu, to nás mile překvapilo," dodala majitelka bible. 

"V takovou částku jsme si netroufli ani doufat, pro nás to byl neuvěřitelný zážitek. Musím říct, že z našich tří aukcí tato byla neuvěřitelná i svou atmosférou. Moc děkujeme všem, kteří podpořili aukci a tím nemocné," ocenila výsledek zakladatelka a ředitelka hospice Marie Sovadinová.

Dalším očekávaným dílem se kromě Zlaté Bible staly dvě sady sklenic od Bořka Šípka, i ty totiž mají svůj zvláštní příběh, který přiblížila mluvčí hospice Lucia Kopřivová Markovová. " Dostaly se k nám přes dárce, který je původně daroval na náš bleší trh. Při třídění darů si ale někdo všiml, že se jedná o signovaná, velmi vzácná díla. Okamžitě jsme zpozorněli a  řekli si, že jich je na bleší trh škoda a že je pošleme do aukce."

Dobře udělali, neboť souprava dvou sklenic s vyvolávací cenou 3000 korun se prodala za 8500 korun, šestidílný set se z deseti tisíc dostal  s jedním příhozem na 10 500 korun. Radost z prodeje svých děl měla sochařka Blanka Voldřichová, která akci osobně sledovala. Celkem hospici přinesla 83 tisíc. Bronzová soška Zadumaná se z 10 tisíc dostala na čtyřicet, Katarze z 20 na 43 tisíc. Ke kuriozitám je možné přiřadit prodej židliček z malšické školky, které řada umělců povýšila na umělecká díla. Kupce si našla dokonce i spálená židlička, jejíž popel Tomáš Růžička uzavřel do konzervy. Kupec ji získal za 1300 korun, o osm stovek víc, než činila vyvolávací cena.

Svá díla do aukce opět věnovali Teodor Buzu z Tábora, Pavel Klíma z Malšic, Marie M. Šechtlová z Tábora, přidali se Petra Klváčková z Tábora nebo Jaromír Matoušek z Bechyně, fotograf Pavel Talich  z Plané nad Lužnicí, Ladislav Kaska ze Slavkova u Vrchotových Janovic a řada další autorů včetně zahraničních.

Přímo v sále dražitelé nakoupili za zhruba 400 tisíc korun, které Nadační fond Avast zdvojnásobí. Jen málokterá položka ze 68 děl zůstala bez povšimnutí.