"Účelem dnešní akce je upozornit na absurdum celého řízení kolem covidu. Chceme varovat společnost před tím, co nám hrozí do budoucnosti a to je zavedení totalitního systému," řekl organizátor David Tesař.

Svůj nesouhlas přišel na protest vyjádřit i Roman Lebeda z Českých Budějovic. "Byl jsem tady před jedenatřiceti lety bojovat za svobodu a teď jsem za ní přišel bojovat znovu. Nařízení, která platí jsou absurdní, za chvíli nám zakáží i dýchat," zdůvodnil.

Několik hodin před začátkem akce obsadily všechny příjezdové cesty na náměstí policejní hlídky. "Shromáždění se směly zúčastnit pouze osoby s místem trvalého pobytu nebo bydliště v okrese České Budějovice," uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Organizátoři s omezením předem počítali, i přesto se ale rozhodli shromáždění uspořádat. "Je to zastrašovací technika. Akce ale už byla nahlášená a my jsme nechtěli zradit lidi, kteří sem přišli," dodal k opatřením David Tesař.

Ilustrační foto.
Nejvíce jihočeských covid pacientů je na Budějovicku a Hradecku

Protestu se podle policie zúčastnilo kolem šedesátky lidí. Všichni se po ukončení proslovů organizátorů vydali na krátký pochod městem, který zakončili zpěvem u budovy krajského soudu. Celou akci policisté hodnotí jako klidnou. "V rámci kontrol jsme otočili pět osob z jiných okresů. Zároveň jsme zadokumentovali asi dvacet přestupků. Šlo o nenošení ochrany dýchacích cest," uzavřel Jiří Matzner.