Zatím co pašeráci lidí si na hlídky rychle zvykli, využívají odbočky mezi hranicí a kontrolním bodem u Pockingu k uhnutí se dohledu a počty dopadených běženců zůstávají přes rok konstantně nízké, útulky zvířat přetékají množstvím na hranici zabavených štěňat. Letos jich bylo pašerákům odebráno už 326, za celý minulý rok 95 a v předchozích dvou letech dohromady jen 45, potvrzuje veterinární úřad v Pasově. Zvířata ze zahraničí musejí být v útulcích izolována v různých sektorech karanténních zařízení, aby se nenakazila vzájemně, a situaci zhoršují končící prázdniny, kdy se mnoho rodin domácích mazlíčků zbavuje… Podle veterinářky Erikö Botningerové musejí být zvířata transportována i 200 kilometrů daleko, protože všechny útulky v okolí jsou přeplněny.

V pasovském středisku chtěli kapacitu rozšířit přistavením kontejneru, ale to nebylo možné, protože náklaďák, který jej měl přivézt, by se v domově zvířat nemohl otočit, jak řekla předsedkyně zřizujícího spolku Gerda Machowetzová.

Zatím co převaděči se Pockingu vyhýbají, proč se hlídek nebojí také pašeráci štěňat? ptá se list a mluvčí policie Timo Schüller vysvětluje, že zvířata bývají „nacpána“ často v nejtěsnějším prostoru a dají se v obvyklém osobním automobilu dobře uschovat. Přepravci je vozí v kufrech vozidel třeba pod nenápadnými zavazadly. „Pak je možné najít pod třemi kufry krabici od bot, ve které je deset štěňat,“ popisuje Schüller. Zvířata už našli i v kabelce. „Psíci, kteří jsou přiváženi ilegálně, jsou holt ještě velmi malí,“ dodává mluvčí.

Botningerová připomíná, že často jsou štěňata stará teprve pět nebo šest týdnů, dovážena až na výjimky ale mohou být jen starší sedmi měsíců. Odpovídající dobu pak jsou v karanténě, která u psů ze zemí EU stojí průměrně 400 eur, u neevropského původu až trojnásobek. „Většina není očkována, mají blechy, parazity, jsou nemocní a u většiny majitelů by nejspíš uhynula,“ uvedla Botningerová. Navíc se třeba střevní paraziti mohou přenášet i na lidi.

Pokud by pohraniční kontroly skutečně unie zakázala, kvetl by obchod s pašovanými zvířaty bez zábran, říká v PNP vedoucí pasovského útulku Bettina Mittlerová.

Bojují za malé „paliče“

Rakouské ministerstvo financí dostalo varovný list od Evropské komise, píše linecký Volksblatt. Unijní úřady upozorňují, že v Rakousku platné daňové zvýhodnění malých palíren alkoholu není slučitelné s platnou daňovou směrnicí. „Nyní mohou domácí palírny produkovat bez daně prvních 15 litrů a pro maximálně čtyři další osoby žijící na statku po třech dalších nedaněných litrech. Palírna tedy může ročně vyrobit 27 litrů alkoholu bez odvedení daně. Pro Tyrolsko a Vorarlbersko z historických důvodů platí dvojnásobně vysoké hranice,“ vysvětluje list.

Ministerstvo financí k tomu prohlásilo, že „Rakousku bylo zachování této úpravy z roku 1835 při přístupovém vyjednání s Unií přislíbeno“. Podle Agrární komory je v Rakousku asi 40 000 až 50 000 malých palíren, které daně státu odvádějí paušálně. Pokud by se plátcovská úprava měla změnit, podle Wolfganga Lukase z dolnorakouské Agrární komory „by to nebylo hezké, ale také ne existenci ohrožující“. Palírna, která produkuje 24 litrů kořalky, by tak například musela odvést státu 156 eur.

Vyznamenali nám ministra

Ministr Herman.Zdroj: Deník/repro PNP

Za nasazení pro porozumění národů dostanou český ministr kultury Daniel Herman a bývalý poslanec Evropského parlamentu Bernd Posselt od Bavorska vyznamenání "Pro meritis scientiae et litterarum", píše PNP. Má je předat ministr kultury Ludwig Spaenle v Mnichově 28. srpna v 16 hodin. „Od roku 2000 jsou jím oceńovány osobnosti, které mají zcela mimořádné zásluhy o kulturu, kulturní výměnu, vědu a organizaci výzkumu,“ pokračuje pasovský list.
„Mému českému kolegovi v úřadě Danielu Hermanovi a předsedovi Sudetoněmeckého landsmanšaftu Berndu Posseltovi, dlouholetému poslanci Evropského parlamentu, se podařilo se znalostí dějin napnout most mezi Bavorskem a Čechami, mezi Německem a Českou republikou,“ ocenil Spaenle zásluhy laureátů. Podle něho jimi iniciovaný most po dlouhé době zátěží umožňuje intenzivní spolupráci, dodává PNP.

Přibylo milionářů

Počet lidí, kteří vydělávají alespoň milion eur, v Bavorsku silně roste. V roce 2013 jich bylo 3800, proti roku 2010 o 20 procent víc. Dohromady milionáři vydělali 10,5 miliardy eur a zaplatili celkem 3,7 miliardy eur na daních. Víc než polovina těchto lidí žije v Horním Bavorsku, asi třetina v Mnichově. Obzvlášť velká hustota milionářů je v okrese Starnberg – na 10 000 obyvatel je jich tu čtrnáct. V celém Bavorsku jsou na 10 000 lidí průměrně tři, uvádí PNP.

Má medaili po 42 letech

V roce 1975 běžel téměř nevidomý 19letý Harald Rother z Vídně ve štafetě Vídeňského AC, která obsadila 3. místo v mistrovském závodě na 25 kilometrů. „Jenže medaili nedostal – s odůvodněním, že neměl mezi vidoucími běžci co dělat,“ napsaly OÖN.

Příběh tohoto stále ještě aktivního závodníka zmínila na okraj jedna aktuální reportáž, která vzbudila pozornost sekretáře Rakouského svazu lehké atletiky Helmuta Baudise. Okamžitě reagoval: „K upření mistrovské medaile došlo daleko před mým časem, přesto rád učiním nápravu a panu Rotherovi jeho medaili dodatečně propůjčím,“ řekl.

K tomu došlo 28. srpna v poradenském centru podpůrné společnosti pro nevidomé a slabozraké, jejímž členem je Harald Rother od roku 1974. „Malý jemný ceremoniál přerostl v neskutečně dojemnou oslavu,“ píší OÖN.

Když Helmut Baudis medaili Haraldu Rotherovi předal, rozzářený běžec řekl: „Nemáte představu, jak mnoho pro mne ta medaile znamená!“ Linecký deník uzavírá: „Pak ho náhle přemohlo dojetí a všem přítomným bylo jasné, jak tvrdě si pozitivní postoj k životu vybojoval…“

Mistr u novin

Král hitů s maminkou a šéfem fanklubu.Zdroj: Deník/repro PNP

Okresní redakci pasovského deníku PNP ve Viechtachu, Bayernwald-Bote, navštívila v pondělí nová hvězda bavorské lidové muziky, 15letý Johannes Weindl, který si v neděli vyzpíval titul Krále letních hitů ve finále pořadu televize ARD Vždycky znovu v neděli. V telefonickém hlasování diváků získal 62 procent hlasů, jeho soupeř Justin Winter 38 procent. Do živého vysílání z Europarku Rust ho přijelo podpořit kromě rodiny i čtyřicet fanoušků, mezi nimi členové fanklubu Schwobeländle Ultras s předsedou Rolfem Hennem, kteří ho provázeli všech šest vyřazovacích kol soutěže. V redakci Bayernwaldu Weindl zazpíval své největší hity jako poděkování za přízeň – a doprovodili ho při tom maminka Ilse a předseda klubu Henne na řehtačky (foto).