Společnost ČEZ zveřejnila ve věstníku veřejných zakázek záměr najít nového dodavatele, který by dokončil horkovod z temelínské elektrárny pro českobudějovickou teplárnu. Akce za necelou jednu a půl miliardu korun se zastavila vloni na konci roku. Firma TENZA, která vyhrála původní výběrové řízení na stavbu, se dostala do potíží, mimo jiné kvůli koronaviru a nakonec, jak již Deník informoval, vyhlásila v únoru insolvenci. Podle Marka Svitáka, mluvčího Elektrárny Temelín, chtějí mít energetici nového dodavatele na zbytek horkovodu vybraného ještě letos.

Stavba teplovodu z Temelína dorazila již na kraj Českých Budějovic.
Horkovod pro Budějovice: TENZA vyhlásila úpadek, ČEZ hledá řešení

Z celkových plánovaných 26 kilometrů potrubí převzala společnost ČEZ zatím 15 kilometrů. Zhruba v úseku mezi Temelínem a autokempem Křivonoska. Právě kolem Křivonosky nebo třeba u Českých Budějovic je ale možné vidět ještě nedokončené části stavby včetně potrubí u připravených výkopů. Insolvence TENZY znamená problémy mimo jiné třeba i pro brněnskou teplárnu, která má od TENZY také rozestavěnou zakázku.

"Nové zadávací řízení je vyústěním celé situace. ČEZ musí postupovat v souladu s platnými zákony,“ uvedl v pondělí 15. března 2021, Marek Sviták, mluvčí elektrárny Temelín, k hledání nového dodavatele. Variantu, že se bude muset hledat nový dodavatel na dokončení zakázky, naznačil mluvčí elektrárny pro Deník už dříve. Firmy nyní mají 30 dnů na podání přihlášky. Výběrové řízení bude zorganizováno podle zákona o veřejných zakázkách a bude mít několik kol.

Zhruba třetina chybí k dokončení horkovodu z Elektrárny Temelín pro Teplárnu České Budějovice.
Trubky budoucího horkovodu z Temelína do Budějovic zahálejí ve výkopech

Mimo jiné musejí zájemci splnit hned na začátku profesní, technická a ekonomická kvalifikační kritéria jako například zkušenosti s podobným typem staveb.

Temelínské teplo by mělo pokrýt 30 procent výroby tepla pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů. Teplárně umožní asi o třetinu snížit spotřebu hnědého uhlí, klesnou i emise oxidu uhličitého.

Zákazníků českobudějovické teplárny se ale podle vyjádření vedení firmy současné průtahy se stavbou nedotknou.