Rybník Bagr, oblíbený výletní cíl v českobudějovickém lesoparku Stromovka čeká rekonstrukce, při níž vodní plocha přivítá své jmenovce v podobě mohutných strojů z železa a oceli. Radnice už podle náměstka primátora Petra Holického připravuje potřebný projekt. Zdá se totiž, že se podařilo odstranit hlavní problém, který dosud brzdil chystané úpravy. „Dospěli jsme do určité fáze dohody s majiteli potřebných pozemků,“ říká Petr Holický a připojuje, že město počítá s tím, že od majitelů parcel získá nutné souhlasy.

Řešit se v případě Bagru musí zanesení nádrže sedimenty, ale otazník se vznáší třeba i nad budoucností chátrajících betonových prvků v areálu známého rybníka.

Chystaná rekonstrukce budějovické nádrže Bagr začne zřejmě zkoumáním bahna. Podle náměstka primátora Petra Holického bude nutné určit, jestli se může využít jako hnojivo na zemědělské pozemky nebo bude zlikvidováno jako specifický odpad.

Vodní plocha v českobudějovickém parku Stromovka se má vrátit k napájení stokou, která začíná poblíž Stecherova mlýna na loukách u Vltavy mezi Litvínovicemi a Českými Budějovicemi. Jez, který je těsně u mlýna na slepém rameni řeky, zajišťuje, že do stoky by přes propust mohlo proudit stále potřebné množství vody. Je ale nutné celý tok pročistit. Celá Stromovka je ostatně protkána systémem struh a kanálů, které zde už v minulosti zajišťovaly závlahy nebo odvádění vod podle aktuální potřeby a jsou dosud většinou plně funkční.

Město čekají podle Petra Holického i další přípravné práce, než začne samotná rekonstrukce Bagru. „Bude třeba najít odborníka na zhodnocení betonových konstrukcí, které jsou v areálu od poslední rekonstrukce,“ říká Petr Holický. Doplňuje, že by se zřejmě neodstraňovaly, ale mohlo by dojít i k nějaké jejich obnově. Nejde přitom pouze o stupně, po kterých je za vyššího stavu hladiny možné ze břehu dojít až na středový ostrůvek. Posudek by se týkal také betonových panelů, které tvoří dno nádrže.

Město by chtělo zavést k rybníku i elektrickou energii, aby voda mohla cirkulovat v některých vodních prvcích, jejichž funkce by se měla obnovit.

Podle budějovického historika Jana Schinka je Stromovka parkem, který je tradičně rekreačním zázemím Českých Budějovic, v současnosti zejména nedalekých velkých sídlišť. V minulosti dokonce v části parku jezdila i malá železnice. Rozloha lesoparku je 68 hektarů a je tak největší na území krajského města.

K posledním větším investicím města do vylepšení návštěvnického zázemí v parku patří veřejná WC v severní části u vstupu do parku z ulice Na Zlaté stoce.

Údržbu parku sice provádějí společnosti najaté městem, ale vlastnictví pozemků je rozděleno mezi stát, město a soukromé majitele.

Stromovka je největší českobudějovický park o výměře 68 hektarů. Vodní nádrž Bagr patřila dlouhá léta k nejoblíbenějším atrakcím a sloužila k rekreaci pro obyvatele z bližšího i vzdálenějšího okolí. V poslední době ale není vhodná ke koupání. Plocha Bagru je necelé dva hektary, středový ostrůvek má rozlohu zhruba 1500 metrů čtverečních. O rekonstrukci nádrže se uvažuje už několik let.