Od šest hodin ráno do 14 hodin nabídne asi 140 místních obchodníků a občanů všechno možné. K mání budou nové i už použité oděvy, hračky, knihy, malé kusy nábytku, elektropřístroje, sportovní potřeby a různé rarity. Prodejci se mohou ještě hlásit u Mamiladen v Linci, cena za stolek je 40 eur.

Dámská bluesová neděle

Zazpívá blues v Linci.Zdroj: Deník/repro

Pod titulem "Ladies Sing The Blues" zazpívají 31. března od 17 hodin v kulturním centru Hof v Linci Inga Lynchová (na snímku), Marinella Schmidtbergerová, Uchenna Katzmayrová a Melanie Stiftingerová. Obsazení slibuje pestrý večer, protože dámy mají k blues rozdílný přístup, píší OÖN. Schmidtbergerová s Geroldem Mayrem coby duo "Desert Twins" hrají country a blues, Lynchová je doma ve folku a blues amerického stylu, Stiftingerová vyznává emotivní a vášnivou interpretaci a mladá Katzmayrová je svěže bezstarostná vycházející hvězda poprockového nebe v Linci, láká list diváky.

Chlapi parádníci

Volksblatt prozradil, že rakouští muži chodí častěji ke kadeřníkovi než ženy, z toho dvě třetiny k profesionálům.

39 % mužů si nechává stříhat vlasy přinejmenším jednou měsíčně, totéž dělá jen 15 % žen. Většina obyvatelstva – 51 % - si ale nechává upravit účes zhruba každé dva až tři měsíce, devět procent jednou za čtyři až pět měsíců, osm procent jednou za půl roku a šest procent ještě méně často. Muži za návštěvu platí průměrně 19 eur, ženy 49 eur. Čtyřicet procent dam ale „vysolí“ 50-99 eur, sedm procent dokonce přes stovku, 14 % neplatí nic. 44 procent mužů nestojí ostříhání nic nebo méně než 20 eur. Volksblatt vysvětluje, že kolem čtvrtiny obyvatel se nechává stříhat v privátním kruhu, členy rodiny, přáteli nebo známými, šest procent se stříhá samo. K profesionálům jdou nejčastěji starší lidé.

Nechce být vydán do Německa

Český řidič nákladního auta, který v lednu na B12 u Freyungu riskantním manévrem při předjíždění ohrozil lidské životy, má být souzen v Německu pro pokus vraždy prostředkem obecného ohrožení. 52letý muž, na kterého je vydán evropský zatykač, se ale ještě nachází ve vazbě v Čechách, jak pasovskému deníku řekl vrchní státní zástupce Walter Feiler. S vydáním nesouhlasil, takže nyní musí v ČR proběhnout formální vydávací řízení s přezkoumáváním, zda jsou pro předání splněny všechny podmínky, uvedla PNP.

Hotel na hranici roste

Tak bude vypadat.Zdroj: Deník/repro

Hotel Guglwald na severu Mühlviertlu, přímo na hranici s ČR, je poslední turistickou výspou Rakouska. Před 14 lety muselo být dokonce ořezáno 25 centimetrů přesahu střechy nad české území, protože poloha stavby byla chybně vyměřena, připomíná deník OÖN.

„Také letos se v Guglwaldu staví,“ pokračuje deník a cituje hoteliéra Alexandera Pilsla, že se tentokrát hranice nedotknou. Přesto bude tradiční dům notně přebudován. „Celoročně provozovaný venkovní vyhřívaný bazén bude větší a modernější, druhý na zelené louce přibude, dosavadní nabídka saun se rozšíří o další venkovní. Vzniká Snow Room, nejmodernější trend ochlazování po návštěvě sauny. „Při konstantních mínus deseti stupních a v zasněženém prostředí budou moci návštěvníci získat extra ,nakopnutí´ pro imunitní systém a jedinečný zážitek z ,věčného ledu´,“ pokračuje list. Oblast wellnessu proto bude mít 22. dubna do 24. května zavřeno.

Do podzimu bude hotovo 18 nových pokojů ve stylu, v němž se uplatní modrotisk jako nemateriální kulturní dědictví Mühlviertlu. 179 let starý základní dům dostane nástavbu. Hotel zůstává v rodinných rukou. Nynější rozšíření přišlo na čtyři miliony eur. Podnik momentálně zaměstnává 90 lidí.