Bicykl, který sestrojili v roce 2012 Matthias Kalla a Sabine Metzgerová, je momentálně v Indii, kde na něm v projektu "Globalbiketrotting" pokračuje Ital. Cesta má vzbudit v časech „surovinové obrátky“ pozornost na rychle rostoucí robustní stavební materiál. Kromě toho mají být sbírány finanční příspěvky z každého ujetého kilometru na projekty pitné vody. Zatím získaných 3500 eur už bylo předáno iniciativě Viva con Aqua.

„Od roku 2012 na kole jelo už 34 jezdců a družstev. Celkově urazili více než 6200 kilometrů Německem, Polskem, Českem, Slovenskem, Maďarskem, Rumunskem, Bulharskem, Tureckem a Iránem. Trasa vedla muže a ženy přes hory vysoké i 2150 metrů, v palčivém horku i ledovém chladu,“ popisuje list. „Z důvodů potíží na hraničním přechodu a bezpečnostních rizik bylo kolo z Iránu do Indie v lednu 2015 dopraveno letecky.“

Indií „Bamboo 1“ projíždí nepravidelně. Projekt nyní oživil kamarád dvojice z würzburských studií a cestu popotáhl o 200 kilometrů dál na východ do Rishikeshe, kde kolo převzal Ital. Jeho cíl zatím nebyl upřesněn, uvádí PNP.

(https://www.google.de/maps/dir/Chandigarh,+Indien/Rishikesh,+Uttarakhand,+Indien)

Vymohou referendum proti kouření?

Jak náš web informoval, v Rakousku běží podpisová akce za prosazení vypsání referenda k setrvání nyní platné praxe úplného zákazu kouření v gastronomii, kterou chce nové vláda změkčit. "Krátce před půlnocí jsme překročili stotisícovou hranici," informoval v neděli o "Don't Smoke" prezident lékařské komory Thomas Szekeres. Ve čtvrtek pod náporem podporovatelů dokonce na dvě hodiny zkolabovala internetová síť.

Pro formální úspěch žadatelů o referendum bylo nutných 8401 podpisů. Pro vyvolání závazné debaty v Národní radě nyní nastane sbírání potřebných 100 000 hlasů „složených“ na okresních úřadech a spojených s kontrolou totožnosti voličů. Podpisy už z této fáze budou zahrnuty do sčítání výsledku pozdějšího referenda.

Szekeres mluví o senzačním startu, pokračují OÖN. Organizátoři ale budou podpisy sbírat dál, aby se tlak na zákonodárce ještě zvýšil.

Jak rychle k české hranici?

Zatím co na rychlostní silnici S10 mezi Unterweitersdorfem a Freistadtem Sever je kvůli vedení trasy s řadou tunelů a zapuštění vozovky povolena maximální rychlost 100 km/h, na budoucím úseku od konce tunelu ve Vierzehnu k hranici s ČR má podle provozovatele Asfinag platit 130 km/h jako na většině dálnic v zemi, píší OÖN. Na tuto rychlost byla projektována nejen trasa, ale i protihluková opatření. Jaká rychlost tu bude nakonec ale povolena, to je věcí ministerstva dopravy.

Proti záměru protestuje Občanské hnutí Rainbach, které se cítí Asfinagem podvedeno. „Ve všech zasedáních pracovních skupin, kterých jsem byl přítomen, se mluvilo výlučně o rychlosti 100 kilometrů. Naše obavy byly jako nedůvodné odmítány. Až v prosinci padlo poprvé číslo 130,“ říká v listě mluvčí Klaus Reichinger. Že se s vyšší rychlostí počítalo už dopředu, svědčí podle něho i dimenze protihlukové ochrany. V Rainbachu, Kerschbaumu a Summerau si teď lidé myslí, že jejich názor má menší cenu než třeba sousedů v Neumarktu či Lestu. Situaci ještě zostřují aktuální diskuse o zvýšení maximálky na dálnicích na 140 km/h.

Helene hlas neztratila

I některé české bulváry spekulovaly v souvislosti s odřeknutím sedmi koncertů německé superhvězdy Helene Fischerové (33) až snad s její ztrátou hlasu. Odpovědí bylo její páteční vystoupení ve Vídni, podle OÖN „fulminantní návrat“. Už v začátku uvedla před vyprodanou halou, že je pro ni nejlepší medicínou být zase zpátky na jevišti: „Trčet v hotelovém pokoji bylo pro mne peklo,“ pokračuje list. „Program byl vyvážený, po přestávce to byla čistá romantika, když svému příteli Florianu Silbereisenovi, aniž by ho jmenovala, věnovala jednu píseň. Její jevištní show měla technicky nejvyšší úroveň. S žáky školy Cirque du Soleil uvedla obdivuhodné akrobatické prvky. Závěrem přidala na její poměry až téměř brutální techno. Královna popu v rekonvalescenci předvedla dobrý večer. Její taneční pohyby sice nutně nemusely nést atribut ,dynamické´, ale poté, kdy její vystoupení mohlo být potvrzeno jen 24 hodin předtím, by také bylo vzácné zažít ji v obvyklé perfektnosti.“

OÖN k dalšímu programu její open-tour uvedly, že 30. dubna bude k závěru zimní sezóny při "Top of the Mountain Closing Concertu" v Ischglu. 11. července vystoupí na největším rakouském stadionu Ernsta Happela ve Vídni.

Miliony na válečné hroby

Přes trvalý pokles privátních darů shromáždil lidový svaz Německé péče o válečné hroby v Bavorsku loni téměř 2,1 milionu eur, píše PNP a cituje zemského ředitele svazu Jörga Raaba, že je to jen o 24 000, tedy o 1,1 procenta, méně než předloni. Kolik to bude v celém Německu, se ještě neví. Na Bavorsko ale připadalo v minulých letech asi 40 procent sumy.

Z oněch 2,1 milionu pocházelo především z členských příspěvků, dědictví, výnosů koncertů, prodeje pamětních svíček, odpustků a sbírek po domech, v ulicích a hřbitovech. „Válečná a poválečná generace ovšem stále víc vymírá, a pak je těžké peníze generovat,“ míní Raab. Aktuálně dostává spolkový rozpočet svazu asi 16 milionů eur, tedy 30 procent, z veřejných zdrojů. Střednědobě bude zřejmě potřebovat alespoň 30 milionů ročně.

Lidový svaz nevyhledává a neopečovává jen hroby asi 2,7 milionu padlých německých vojáků z obou světových válek na 833 hřbitovech ve 46 zemích, ale stará se i o rodinné příslušníky padlých či ztracených vojáků, pokračuje PNP. Umožňuje jim například zdarma vyhledávat údaje o svých blízkých v internetové databance zahrnující asi 4,7 milionu dat. Svazu dochází ročně asi 35 000 mailů, dopisů a telefonátů lidí, kteří chtějí vědět, kde v cizině je jejich příbuzný pochován. V 9000 případů mohli žadatelům předat osobní věci či fotografie jejich padlých.

Další páteřní činností svazu je vzdělávací práce na školách. Ročně oslovuje kolem 20 000 mladých s cílem vysvětlit jim, že možnost žít v míru není žádnou samozřejmostí, že je o ti třeba znovu a znovu společně bojovat, řekl Raab. To je velmi důležité poselství zejména v době, kdy se v celé Evropě množí nacionalistické tendence, uzavírá PNP.