Příběh manželů, kteří si pronajmou byt ve staré secesní vile v bezprostřední blízkosti hřbitova, letos v březnu vydalo nakladatelství Petrklíč. Knížka je už nyní téměř beznadějně vyprodána a u čtenářů sklízí velké úspěchy.

Prokletí Schwartzovy vily autorka s přestávkami psala téměř rok. Vystudovanou historičku inspirovala Hardtmuthova vila v Českých Budějovicích, kterou navštívila během psaní své diplomové práce.

Večer ve velešínské knihovně proběhl ve velmi přátelské, neformální atmosféře. Anna Beatrix Bártová, vlastním jménem Sabina Huřťáková, přečetla pasáž z knihy a s velkým nadšením se pustila do diskuze se čtenáři. Akce plánovaná původně zhruba na hodinu se značně protáhla. Mluvilo se nejen o Prokletí Schwartzovy vily, ale také o paranormálních jevech, autorčiných zkušenostech s nakladatelstvími a o jejích oblíbených knihách.

Kniha se dočkala i symbolického pokropení šampaňským. Pokřtily ji knižní bloggerky Kateřina Hutyrová a Irena Teplá.

„Přečetla jsem autorčinu prvotinu, historický román Gutta z Bubnu, a ta mě naprosto nadchla. Protože se sama pohybuji v médiích, a v té době jsem s jedním nakladatelstvím aktivně spolupracovala, zajímalo mě, jestli autorka má v rukávu ještě něco jiného. Tak se vyloupla Schwartzova vila. Polozapomenutý rukopis autorka takříkajíc „oprášila“ a začaly jsme ho nabízet nakladatelům,“ prozradila Kateřina Hutyrová.

O Anně Beatrix Bártové ještě určitě uslyšíme. Autorka se totiž chce psaní věnovat i nadále. „V tuto chvíli mám připravené ještě dva rukopisy, z toho jeden jsou pohádky pro děti o boxerech – „Příhody placatého štěňátka.“ Jednám s nakladateli. V tom, kdo knížku vydá, zatím jasno nemám,“ nechala se spisovatelka slyšet.

Kulturní akce a literární pořady chce Městská knihovna ve Velešíně pořádat i nadále. „Ze křtu Prokletí Schvartzovy vily jsme nadšení. Přišlo hodně lidí a všichni se skvěle bavili. Byl to parádní večer. Ráda bych, aby se naše knihovna stala nejen útočištěm knihomolů, ale také místem, kde se budeme setkávat a povídat si. Jsme všemu otevření a s Annou Beatrix Bártovou budeme určitě i nadále spolupracovat,“ uvedla vedoucí Městské knihovny Velešín, Jana Buchancová.

Kateřina Hutyrová