Cílem auditu, jehož zadavatelem byl právě Martin Bláha, bylo podle Jiřího Zimoly vyvrátit nemyslná nařčení, která proti němu byla v minulých měsících vznesena. Audit zpracovala pražská společnost NSG Morison, která je členem mezinárodní asociace poradenských společností Morison KSi. Na českém trhu působí od roku 1993.

Kromě auditu si Martin Bláha nechal ke kauze zpracovat také stanovisko Ústavu znalectví a oceňování Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

Z obou dokumentů podle Jiřího Zimoly vyplývá, že cena domů na Lipně nebyla podhodnocená. „Ceny v projektu odpovídají cenám nemovitostí v místě a čase obvyklým. Hodnota mého domu včetně pozemku je podle znaleckého posudku 4,1 milionu korun. Podle dokladů a faktur přitom skutečná hodnota přesahuje částku 4,5 milionu korun," porovnal bývalý hejtman.

Audit prý také prokázal, že Martin Bláha, který rekreační domy na Lipně staví pod svým jménem, měl i bez vysokých odměn čerpaných na postu šéfa jihočeských nemocnic dostatečné příjmy na to, aby celý projekt financoval. „Celková cena projektu byla něco málo přes 17 milionů korun. To je částka, kterou si pan Bláha mohl dovolit zaplatit z příjmů svých firem," shrnul Jiří Zimola, podle něhož audit jasně prokázal, že v souvislosti se stavbou domů na Lipně nebyly vyváděny prostředky z jihočeských nemocnic. Kontrola doložila, že 85 % vynaložených nákladů se týká společností, které neměly žádné obchodní vztahy s Jihočeským krajem ani s nemocnicemi. Zbývajících 15 % padá na firmy, které pro kraj a nemocnice pracovaly. Tento podíl Jiří Zimola obhajoval jejich místním působením a prověřenou kvalitní prací. Zároveň připomněl, že vztah mezi ním a Martinem Bláhou je v souvislosti se stavbou domů smluvně podložen. „Podepsal jsem s ním 15. 4. 2015 smlouvu o spolupráci, která mi stanovila povinnost do měsíce uhradit na stavbu domu zálohu ve výši 2 miliony korun. Audit potvrzuje, že jsem tuto povinnost splnil. Po kolaudaci, která se zatím neuskutečnila, doplatím zbytek nákladů. Částku ve výši asi 2,5 milionu korun uhradím částečně ze svých úspor a částečně s využitím hypotečního úvěru, o jehož poskytnutí budu jednat s bankami," popsal bývalý hejtman.

Vývoj kauzy Lipno.Zdroj: Deník

Doplnil, že možnost pořídit si rekreační dům na Lipně mu Martin Bláha nabídl coby svému dlouholetému známému. „V roce 2013 jsem se rozvedl a po rozvodu jsem bydlel v pronajatém domku v blízkosti Českých Budějovic. V té době přišla nabídka od pana Bláhy, se kterým se znám od doby, kdy jsem byl starostou v Nové Bystřici. Domy na Lipně spolu velmi těsně sousedí, jejich pozemky nejsou nijak velké. A je logické, že na takovém prostoru chcete mít za souseda někoho, koho dobře znáte," přiblížil Jiří Zimola. Také se svěřil, že z uměle vytvořené kauzy, která měla rozbít koalici s ČSSD a jeho politicky eliminovat, se velmi poučil: "Dnes bych před zahájením stavby svolal tiskovou konferenci a oznámil, že si pořídím nemovitost a po kolaudaci ji zaplatím. Protože jsem to neudělal, nyní to budu odčiňovat a dál vše vysvětlovat.

Rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Marek Vochozka uvedl, že Martin Bláha požádal Ústav znalectví a oceňování o posouzení tří oblastí. "Prověřovali jsme, zda pořizovací cena pozemku byla v místě a čase obvyklá, zda výše proinvestovaných nákladů na výstavbu rekreačních domů odpovídala v místě a čase obvyklým cenám a zda manželé Bláhovi jako investoři měli v každé chvíli prostředky k financování stavby, Vše je bez pochyb v pořádku," potvrdil Marek Vochozka. "Navíc jsme byli požádáni, abychom rovněž "zkontrolovali" i auditorský výstup, zda je stoprocentně v pořádku," objasnil Marek Vochozka neveřejnou část zadání od Martina Bláhy. "Potvrzujeme, že výstup auditorské firmy je na vynikající úrovni a vyvrací jakékoli pochybnosti o nezákonném postupu," upřesnil rektor.

Kauzu Lipno nyní prošetřuje policie. Ta Jiřího Zimolu podle exhejtmanových slov v této souvislosti zatím nekontaktovala. Nicméně zahájení vyšetřování uvítal: „Plně to respektuji. Co jiného než nezávislé vyšetřování policie může potvrdit, že v souvislosti s výstavbou domů na Lipně se nestalo nic nezákonného."

Kauza Lipno nestála funkci jen Jiřího Zimolu, ale také Jaromíra Slívu a Martina Bláhu.

Pro šéfa opoziční ODS Martina Kubu nemá audit vypovídající hodnotu: "Je to naprosto absurdní. Pod generálním dodavatelem stavby společností STAVIKOM MLÁDEK se mohou skrývat subdodavatelé, kteří pracovali pro kraj i nemocnice. Bývalý hejtman tvrdil, že na stavbě jeho domu se nepodílela ani jedna taková firma - a najednou jich je 15 %!" Připomněl, že on nikdy audit nepožadoval: "Pro mě bylo zásadním problémem to, že Jiřím Zimolovi staví dům člověk, kterému jako hejtman dává přes sedm milionů."