Vzhled, vůně, chuť, to jsou jen některá z kritérií, která rozhodnou o tom, který plod získá titul Jablko roku 2008. Doufáme, že se sejde velká konkurence, říká Jiří Iral starosta Chelčic, které v sobotu 25. října soutěž pořádají.

Pokolikáté vyhlašuje Mikroregion Chelčicko-Lhenický soutěž Jablko roku?

Soutěž, potažmo Slavnosti plodů se konají již po osmé. První dva ročníky jsme pořádali pouze v rámci obce Chelčice v letech 2001 a 2002. Od roku 2003 převzal záštitu nad touto akcí Mikroregion Chelčicko – Lhenický s tím, že se členské obce svazku pravidelně ročně střídají v jejím pořádání. V letošním roce začínáme točit druhý pětiletý cyklus. Pořadatelem jsou letos Chelčice.

Kdo se soutěže může zúčastnit?

Kdokoli. Soutěže se nevyhlašují pouze pro obyvatele a pěstitele našeho regionu. Rádi bychom přivítali i konkurenci mimo region. V letošním roce se například zúčastní i zástupci partnerského ovocnářského regionu z oblasti Lallinger Vinkel v Bavorsku. Ještě jednou tedy upozorňuji všechny zájemce, že mohou do jednotlivých kategorií přihlašovat své výpěstky, destiláty, moučníky. Pravidla naleznou na webových stránkách www.chelcice.cz a www.chelcicko-lhenicko.cz

Jaké odrůdy spíše vítězí, nové nebo tradiční?

Soutěž o Jablko roku má svá přísná pravidla a kritéria hodnocení. Důležité je, jak pěstitel soutěžní vzorek dokáže v tomto relativně brzkém termínu do soutěže připravit. Hlavní roli hraje zejména jeho konzumní zralost, která se dá ovlivnit a má samozřejmě rozhodující vliv na chuť, vůni a vzhled vzorku, který členové komise hodnotí. V dosavadních ročnících vítězily jak tradiční odrůdy, tak i nové.

Jablko roku je součástí Slavností plodů v ovocnářských oblastech Strakonicka a Prachaticka. Je to jediná akce?

Není to jediná soutěžní kategorie Slavností plodů. Soutěží se ještě o nejlepší slivovici a ovocný destilát – každý má svoji kategorii. Dále místní hospodyně soutěží o nejlepší ovocnou dobrotu, podmínkou je, aby součástí tohoto kulinářského výrobku bylo tradiční místní ovoce.

Jaká pravidla má soutěž o ovocný moučník? Objevuje se v ní každoročně něco nového?

Výrobek musí být vyroben z výpěstků charakterizujících tuto oblast –jablko, hruška, švestka, nikoli z exotického ovoce. S popisem výrobce plus adresa, název výrobku. Komisi hodnotící tuto kategorii tvoří zpravidla starostové členských obcí.

Z čeho všeho jde vyrobit ovocný destilát a kdo jeho kvalitu hodnotí?

Ovocný destilát lze vyrobit v podstatě z každého ovoce i z ořechů. Pro hodnocení máme stanovenu stabilní hodnotitelskou komisi z odborníků například i vlastníci pěstitelských palíren. Pravidla v této kategorii jsou opět velmi precizní. Každý vzorek se hodnotí tříkolově a samozřejmě anonymně pokaždé pod jiným číslem. Každoročně se nám sejdou velmi rozmanité vzorky.