Jsou to:

1. SPOLU PRO STRAKONICE (ODS, TOP 09, KDU-ČSL).

2. Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT – sdružení DS – ZA PRÁVA ZVÍŘAT a NK.

3. KSČM a DOMOV.

4. Strakonická Veřejnost.

5. JIHOČEŠI 2012.

Očkování, ilustrační foto.
Zájemci se už mohou objednat na druhou posilovací dávku očkování proti covidu

Podívejme se na některé zajímavosti na jednotlivých kandidátkách.

SPOLU PRO STRAKONICE (ODS, TOP 09, KDU-ČSL).

Na 10. místě figuruje ředitel strakonické nemocnice a senátor Tomáš Fiala. Do kandidátky ho navrhla ODS, on sám je bez politické příslušnosti. Tomáš Fiala se objevuje v komunálních volbách poprvé, ale 10. místo je pro celou řadu lidí překvapením. V politickém zákulisí se šuškalo, že bude na přání jihočeského hejtmana lídrem kandidátky.

Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT – sdružení DS – ZA PRÁVA ZVÍŘAT a NK.

V tomto sdružení je pouze šest jmen, všem kandidátům dohromady je 203 let. Věkový průměr je 33,8 let. Na této kandidátce je také nejmladší kandidát celých voleb, a to Marek Poláček (24) z Protivína. Pokud by se mu podařilo dostat do zastupitelstva, byl by nejmladším zastupitelem.

KSČM a DOMOV.

Koalice s jednoznačně nejstarší kandidátkou. Kandidátům je dohromady 1319 let Třem nejstarším je 80 let, nejmladšímu 31 let. Pěti bylo 70 let a více, šesti 60 let a více.

Strakonická Veřejnost.

Jména na čele kandidátky odpovídají jisté hierarchii v tomto hnutí, které v roce 2014 přerušilo 16 let vlády starosty Pavla Vondryse (Jihočeši 2012). Překvapením ale je až 13. místo současného místostarosty Josefa Zocha. Důvody mohou být různé. Uvnitř hnutí se mluví o tom, že současný třetí muž radnice se již necítí na tak důležitý post a požádal o možnost práce v zastupitelstvu, pokud se do něj dostane. Přidělená 13. příčka mu tuto naději dává.

JIHOČEŠI 2012.

Asi největší pozornost voličů mohla přitahovat kandidátka JIHOČEŠI 2012. Ve Strakonicích se totiž hodně diskutovalo o tom, zda budou o přízeň voličů usilovat dva muži, kteří jsou úzce spojeni s bývalým vedením města nebo s opakovanými volbami v roce 2019. Jsou to bývalý starosta Pavel Vondrys a místostarosta Pavel Pavel. I přes údajná tvrzení, že se letošních voleb už nezúčastní, jsou na kandidátce poměrně vysoko – patří jim 4. a 5. příčka.

Všem 90 kandidátům pěti volebních subjektů je dohromady 4808 let. Věkový průměr je 53,4 roku.