Raketa odstartovala podle plánu v 8:52 moskevského času (7:52 SELČ) z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Družici s názvem Chajjám vynesla na orbitu přibližně devět minut po startu, píše AP. Satelit je pojmenován po Omaru Chajjámovi, perském vědci, jenž žil v 11. a 12. století.

Z mysu Canaveral na americké Floridě odstartovala 4. srpna 2022 jihokorejská sonda Danuri, která míří k Měsíci.
Jižní Korea vyslala k Měsíci svoji první sondu. Má zkoumat místa pro přistání

Írán tvrdí, že družice vybavená kamerou s vysokým rozlišením bude sloužit k monitorování životního prostředí a zůstane plně pod jeho kontrolou. Pokud bude satelit úspěšně fungovat, Teherán bude mít možnost sledovat svého úhlavního nepřítele Izrael a další země na Blízkém východě, upozornila AP.

Deník The Washington Post minulý týden uvedl, že američtí představitelé jsou znepokojeni rodící se vesmírnou spoluprací mezi Moskvou a Teheránem. Obávají se, že družice pomůže Rusku na Ukrajině, a také poskytne Íránu „bezprecedentní možnosti“ sledovat potenciální vojenské cíle v Izraeli a na Blízkém východě.

Západní sankce 

Agentura Reuters připomíná, že Sojuz vynesl družici do vesmíru v době, kdy se Rusko a Írán, které čelí západním sankcím, snaží budovat užší vztahy. V červenci navštívil ruský prezident Vladimir Putin Teherán, íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí tehdy vyzval k prohloubení dlouhodobé spolupráce mezi oběma zeměmi a prohlásil, že Teherán a Moskva musejí zůstat „ostražití vůči klamům Západu“.

Šéf Kremlu byl v Teheránu na své první zahraniční cestě mimo země bývalého Sovětského svazu od zahájení ruské vojenské agrese na Ukrajině.