Viděli jste už kdekoliv v cizině (v některé z restauračních zahrádek nebo v hospůdkách) člověka, který drží v ruce orosený napěněný půllitr, tváří se zdrženlivě a velmi ostražitě ochutnává? S největší pravděpodobností je to pravověrný Čech. Ten totiž považuje české pivo za nejlepší na celém širém světě a ke zlatému moku kdekoliv za hranicemi projevuje značnou nedůvěru.


Nahrává se anketa ...

Pivo přitom není český vynález - ve své první prazákladní podobě uzřelo světlo světa tisíce let před naším letopočtem v Mezopotámii. V podobě, která je dnes běžně v nabídce, tedy spodně kvašené, je známé teprve od poloviny 19. století.

Lidstvo vynalezlo pivo zhruba
o dva tisíce let dříve než chléb.

Přesto se Češi považují za znalce piva. Ne vždy by ovšem v kvízu prošli bez ztráty kytičky. Nejčastějším mýtem, který mezi pivaři koluje, je teorie o principu rozdělování piv podle stupňů.

TOP 5 - Proč je dobré pít pivo:

| Video: Youtube

Tajemství stupňů piva je ve sladu

„Většina Čechů se domnívá, že stupňovitost piva označuje obsah alkoholu v procentech (to znamená, že 10° pivo obsahuje 10 % alkoholu a 12° pivo obsahuje 12 % alkoholu). Již méně je rozšířen další chybný názor, že stupeň piva znamená dobu v týdnech, po kterou pivo zraje," shrnuje nejčastější dva mýty sládek jednoho z největších českých pivovarů Aleš Dvořák.

A zároveň podotýká: „Ve skutečnosti udává stupeň piva množství použitého sladu – zkvasitelného extraktu. Odborně řečeno 10° pivo obsahuje 10 % zkvasitelného extraktu v původní mladině. Zmíněný obsah alkoholu je dán množstvím cukru (možno říci, že zkvasitelný extrakt je v podstatě obilný cukr) a stupněm prokvašení. Zatímco stupeň prokvašení určí výsledné množství alkoholu v pivu, extrakt, který se neprokvasí, dává naopak pivu plnou chuť," doplňuje sládek Aleš Dvořák.

Nevěřte tomu, že takzvané nealko pivo neobsahuje alkohol: má ho zhruba 0,5 procenta obsahu. Hned za ním, v tabulce málo alkoholických piv, následuje radler: má 1,5 až 2,5 procenta alkoholu
v daném obsahu.

Takříkajíc méněstupňové pivo tedy chutná lépe než to s vyšší charakteristikou: „Nižší stupeň prokvašení dovolí pivu si zachovat bohatou chuť, kterou dobře známe u tradičních českých piv. Extrémem jsou naopak některá zahraniční piva, která jsou prokvašena téměř úplně, a tak sice obsahují relativně vysoký obsah alkoholu, chuťově jsou však prázdná," říká sládek.

Pokud jde o obsah alkoholu v obou zmiňovaných variantách, tak desítka obsahuje něco mezi 3 až 3,4 procenty alkoholu v daném objemu, zatímco dvanáctka si drží podíl alkoholu v půllitru mezi 4,9 až 5,3 procent objemu, uvádí pod heslem Pivo Wikipedia.

Není to nijak zdrcující fakt - víno má dva až třikrát více objemového alkoholu.

Pivo je vděčné téma i v muzice. Tohle byla původně skladba My máme rádi víno od Chinaski, než ji nedostal do ruky Michal Kavalčík:

| Video: Youtube

Kdy můžete usednout po pivu za volant?

Na rozdíl od některých (především jihoevropských) zemí Česko netoleruje žádný alkohol v krvi u řidičů (ani u cyklistů). Stojí proto za zmínku pár informací o tom, jak dlouho tělo vstřebává přijatý alkohol po nulu potřebnou k řízení auta. Je to tak trochu alchymie, jak potvrzuje Wikipedia.

„Lidské tělo je schopno odbourávat alkohol dle individuálních měřítek, které záleží na hmotnosti, pohlaví, zdravotním stavu, stupni únavy a dalších faktorech. Doba, za kterou se z těla odbourá alkohol uvolněný po konzumaci piva, se dá jen nepřesně odhadovat. Orientačně se občas uvádí čas okolo 2 hodin a 10 minut pro 80 kg vážícího muže u 10° piva a 3 hodiny a 50 minut u ženy o hmotnosti 60 kg. Pro 12° pivo se pak uvádí při stejných fyziologických parametrech doba 2 hodiny a 50 minut respektive 4 hodiny a 30 minut," uvádí Wikipedia.

Z jejích počtů vyplývá, že pokud jste muž, večer si dáte pět dvanáctek a tu poslední o půlnoci, pak si můžete bezpečně sednout za volant až hodinu po poledni následujícího dne.

Jedním ze základních faktorů schopnosti odbourávat alkohol je enzym ADH – alkoholdehydrogenáza. Tento enzym však některým národům úplně chybí: například eskymákům, indiánům a některým Asijatům.

Skotský Hadí jed má více alkoholu než slivovice

Nejsilnější pivo na světě je prý Snake Venom. V překladu Hadí jed se pyšní obsahem 67,5 procenta alkoholu. Vysoké hladiny alkoholu se docílí zmrazením a následným odebráním zmrzlých krystalků vody. Za třetinku zaplatíte kolem 1600 korun a vyrábí ho skotský pivovar Brewmeister.

Pivní lidová slovesnost:

  • Pivo hřeje, ale nepálí. (české přísloví)
  • Pivo mladé čep vyráží. (české přísloví)
  • Lepší teplé pivo než studená Němka! (Jára Cimrman)
  • Teprve pivo udělá žízeň krásnou. (lidová slovesnost)