Spodní prádlo, sportovní oblečení do tělocvičny, trička, kalhoty. Když už to nelze pro špínu a zápach vydržet, končí to ve vakuovém koši, který se vystřelí do kosmu a ten pak po pár dnech shoří v atmosféře Země. Každý rok se jedná o tuny oblečení. Americká vesmírná agentura NASA to chce a hlavně i musí změnit. Jak informovala americká agentura AP, pokud už ne nyní na Mezinárodní vesmírné stanici ISS, tak určitě při misích na Měsíc a Mars.

Proto nově NASA spolupracuje s firmou Procter & Gamble na vývoji prostředků a technologií, které by zajistily astronautům v kosmu čisté prádlo, jež by se mohlo opakovaně používat měsíce – nejlépe ale roky. Stejně jako na Zemi. P&G patří v České republice továrna Rakona v Rakovníku, mimo jiné se v ní vyrábějí prací prášky Ariel a Tide. Společnost ze Cincinnati minulý týden oznámila, že letos a příští rok pošle na vesmírnou stanici několik zkušebních detergentů  a odstraňovačů skvrn, „které jsou součástí naší galaktické bitvy proti znečištěnému a zpocenému oblečení.“

Pohled zblízka. Letadlo F-117A využívá stealth technologii. Laicky řečeno, je neviditelné pro většinu radarů. Právě kvůli požadavku malého radarového odrazu má netypické hrany.
Nebeského rejnoka USA tajily celá léta. Neviditelný letoun změnil způsob boje

Ačkoliv se to nezdá, nejedná se o malý problém. Pokud si k tomu přidáte ambiciózní plány Spojených států s vybudováním základen na Měsíci a Marsu, stane se z toho priorita určená k okamžitému řešení.

Nákladový prostor raket SpaceX je podle NASA malý a drahý. Proto by byl luxus plýtvat s ním kvůli oblečení. Astronaut spotřebuje během roku ve vesmíru 68 kilogramů prádla. „Rychle se to nasčítá, když si uvědomíte, že mise na Mars je plánovaná na tři roky,“ uvedl Mark Sivik, chemik P&G specializující se na technologii tkanin.

Hygiena významným faktorem

Dalším významným faktorem je hygiena. Astronauti musí na vesmírné stanici denně dvě hodiny cvičit. Důvodem je boj s účinky beztíže, ochabování svalů a řídnutí kostí. Jejich cvičební úbory jsou rychle propocené. Asi všichni tuší, jak zapáchá uschlé propocené oblečení a jak látka plná soli postupně tuhne. „Jejich trička, šortky a ponožky, všechno musí pryč. Mění si je dvakrát týdně, pak jsou považovány za biologicky toxické,“ uvedl pro AP mluvčí projektu Leland Melvin, bývalý astronaut a hráč amerického fotbalu NFL

Doposud NASA a její partneři na vesmírné stanici řešili problém speciálními antimikrobiálními oděvy. Agentura nyní připustila, že tato cesta není dlouhodobě udržitelná.

Vizualizace černé díry
Hawking měl pravdu. Černé díry se nezmenšují, potvrzují to nové výpočty

V prvním kroku experimentu pošle P&G letos v prosinci na ISS speciálně pro vesmírné podmínky upravený prací prostředek, aby se zjistilo, jak enzymy a další přísady reagují na šest měsíců beztíže. V květnu příštího roku dostanou astronauti testovací čisticí pera a ubrousky na odstraňování skvrn a potu. Zároveň firma vyvíjí kosmickou kombinaci pračky se sušičkou. V plánu je její využití na Měsíci  a Marsu.

Jedním z designerských cílů je, aby k praní bylo potřeba mizivé množství vody i pracího prostředku. Takový přístroj by se pak mohl osvědčit i ve vyprahlých oblastech na Zemi. Dalším designérským oříškem je potřeba, aby se voda z praní dala regenerovat pro pití a vaření. Stejně jako se v současné době recykluje moč a pot na palubě vesmírné stanice.

„Nejlepší řešení přicházejí z různorodých týmů. A co může být od sebe vzdálenějšího než Tide a NASA?“ dodal pro AP Leland Melvin.