Předchozí
1 z 25
Další

Ochutnejte kávy z pražíren

Coffee FestCoffee FestZdroj: Deník/Kamila Šmídová
Na dobrou kávu si zajděte do českobudějovického centra Riegrova 51. Festival Budějckej Coffee Fest připadá na sobotu 1. října od 10 h. Zastoupeny tam budou české i zahraniční pražírny, ochutnáte jejich kávu, zúčastníte se workshopů a přednášek, zastavíte se u tematických stánků, součástí bude degustace tzv. cupping a dáte si i jiné dobroty. Zaplatíte vstupné 100 Kč, v ceně jsou přednášky, cupping a další ochutnávky.

Zelnobraní po šestnácté

Nejznámější akcí je ve Vidově Zelnobraní.Nejznámější akcí je ve Vidově Zelnobraní.Zdroj: Deník/Radka Doležalová
Ve Vidově se už po šestnácté koná Zelnobraní, a to v sobotu 1. října od 10 h. Na návsi najdete mezi 10. a 19. h jarmark řemesel, mezi 10. a 14. h zahraje kapela Správná pětka, ukázkám šlapání a krouhání zelí můžete přihlížet mezi 12. a 18. h, od 14.15 do 18 h zahraje jazz uskupení Old Steamboat. Na pódiu od 10. h vystoupí Kejklíř Slávek s pohádkou Kašpárek a dřevěný koník. Kapela živelná pohroma složená z klientů Domova sv. Anežky u Týna nad Vltavou koncertuje od 12 h. Ve 14 a v 17 h se představí národopisný soubor Doudleban. Večer v 19 h zakončí Kocourovo kartáč. Na hřišti od 10 navštívíte řemeslný jarmark a od 11 h uvidíte ukázku dravců a sov, od 15.30 h se tam koná disciplína Králičí hop. V odpočinkovém stanu zahraje pohádku O víle květince od 14.30 h divadlo Kukadlo. V 16 h uslyšíte africkou harfu a nástroj kory v podání Jaroslava Mugrauera, písničkář René Souček přijde na řadu od 17.30 h. Děti můžete vzít na pořad pro děti o recyklaci a ekologii k odpočinkovému stanu ve 13 h. Jak se komunikuje s koněm, uvidíte mezi 14. a 17. h, můžete se na něm také svézt. Nebude chybět zelná ulička, tipovací soutěž, speciality ze zelí, pouťové atrakce, historický autobous, který bude zájemce vozit do roudenské krouhárny zelí v 11.30, 13.30 a 15.30 h. Celodenní vstupné bude stát 100 Kč, pro děti bude poloviční.

Pobavte se u Na stojáka

Na stojáka. Ilustrační fotoNa stojáka. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Daniela Loudová
Přijďte se zasmát na stand-up vystoupení Na stojáka. To můžete navštívit v sobotu 1. října v 19 h v českobudějovickém podniku MC Fabrika. Od 19 h vás budou bavit Petr Vydra, Tigran Hovakymian, Petr ,,Nasty" Cerha. Zaplatíte 300 Kč.

Ochutnejte dobroty na kozí farmě

Kozí farma. Ilustrační fotoKozí farma. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jana Vozárová
Na Kozí farmě Chýnov navštívíte v neděli 2. října od 14 h tzv. Trh ve dvoře. Ochutnáte tam hamburgery a hot dogy, kávu, víno, sýry, zákusky, zakoupíte výrobky od dětí nebo košíky a dekorace ve stáncích či zboží ze zahradnictví. O hudbu se postará kapela Flying Parties. V Modlitebně Církve Bratrské bude od 15 h povídání a od 15.30 h tam můžete zajít na divadelní představení Trampoty modré planety divadla Pukrle.

Folk a country zazní Týnem

Vltavotýnské točeníVltavotýnské točeníZdroj: Lubomír Marek
Folk a country festival Vltavotýnské točení připadá tentokrát na sobotu 1. října. Od 16 h na něm ve vltavotýnské Sokolovně vystoupí jihočeská folková legenda Žalman a spol, pražská bluegrassová kapela Brzdaři, písničkářka a vítězka autorské Porty Kristína Dlouhá Nídlová.

Vyrazte na festival přírody

Vyrazte na výlet v rámci festivalu přírody. Ilustrační fotoVyrazte na výlet v rámci festivalu přírody. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Kateřina Butaki


Už týden trvá festival přírody NaturVision a vrcholí právě tento víkend. V pátek 30. září se můžete od 19 h setkat v Městském kulturním středisku Vimperk s Jindřichem Böhmem, vrakovým potápěč a sběratel příběhů, které zaplavila voda. Součástí besedy bude i projekce. Více jak dvacet let se totiž tato osobnost věnuje vrakovému potápění a vraky dokumentuje kamerou i foťákem. Účastil se expedic v Atlanském oceánu a v Balském moři. V sobotu 1. října se pak vydáte v 10 h z vlakového nádraží v Bohumilicích na komentovanou prohlídku Sudslavický okruh, při níž se vydáte na druhou nejstarší naučnou stezku v kraji. Uvidíte Sudslavickou lípu, jeskyni i zajímavé druhy rostlin. Na Kvildě se budou v sobotu 1. října v informačním středisku promítat snímky z filmového festivalu EKOfilm. Ozvěny festivalu trvají od 10 do 13 h. V sobotu 1. října se od 18 h v Městském kulturním středisku Vimperk uskuteční závěrečný Galavečer, jehož hostem bude Jindřich Böhm. Bude také slavnostně vyhodnocena výtvarná soutěž Voda v Národním parku Šumava.

Řemesla poznáte v Netěchovicích

Kovářství. Ilustrační fotoKovářství. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Petr Krňávek
Den řemesel zažijete v sobotu 1. října v Jihočeském zemědělském muzeu v Netěchovicích. Od 10 h vás tam zasvětí do tajů různých řemesel jako je kovářství, paličkování a cukrářství. Uvidíte řezbářské ruce a dláto v akci, nebo krajkářské paličky, měchy a výheň aj. Zkusíte si vyrobit svíčky, ozdobíte si perníčky, budete malovat na ubrousky, zajdete na farmu a minifarmu na zvířátka, povozíte se v trakotorovém taxi, uvidíte šlapací i velké traktory.

Záchranáři ukáží, jak pracují

Den s hasiči, záchranáři a policisty. Ilustrační fotoDen s hasiči, záchranáři a policisty. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jakub Dostál


Rozlučte se první říjnovou sobotu s létem s Integrovaným záchranným systémem u hasičské zbrojnice ve Starých Prachaticích. Od 14 h bude připravený bohatý program, uvidíte simulaci dopravní nehody a vyprošťování raněných, jak provádí záchranná služba první pomoc, jak nehodu vyšetřují policisté. Můžete sledovat ukázku práce stopovacích psů aj.

Bohuš Matuš vystoupí pro sociální služby

Bohuš Matuš.Bohuš Matuš.Zdroj: Zdeněk Rác
V Městském divadle Prachatice vystoupí v neděli 2. října zpěvák Bohuš Matuš, a to v rámci Týdne sociálních služeb v České republiky a v Prachaticích. Koncert Děkuji právě vám … začíná ve 13 h a bude určen nominovaným a oceněným, poskytovatelům sociálních služeb, neziskovým organizacím, zařízením zdravotní péče a dobrovolníkům. Lístky zdarma lze rezervovat jen přes mail hana.rabenhauptova@mupt.cz. Zároveň si prohlédnete také výstavu Roberta Vana Ne-od-ha-le-ní.

Den s veslařskými reprezentanty

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: SVK Břeclav
Voroplaveckou sezonu v Českém Krumlově a na Lipně zakončí v sobotu a v neděli 1. a 2. října. Zúčastní se i veslař Václav Chalupa a veslaři, kteří reprezentovali  Československo a Českou republiku na olympijských hrách a světových veslařských regatách. Účastníci si připomenou 30. výročí zisku stříbrné olympijské medaile Václava Chalupy na Olympijských hrách v roce 1992 v Barceloně. V sobotu 1. října od 14 h na náplavce u kostela sv. Jošta v Českém Krumlově potkáte olympioniky a uvidíte autentické reprezentační veslice včetně nejcennější osmi metrové veslice Wolloner s níž bodoval Václav Chalupa. Uvidíte také veslici mořského skifu LiteRace, s nímž Radek Šťovíček odvesloval 1000 km dlouhou plavbu z Českých Budějovic do Hamburku. Vyzkoušíte si veslařské trenažery. Druhý den zajeďte do Lipna nad Vltavou, kde můžete od 10.30 h přihlížet veslařské exhibici a vystaveným lodím na Lipně.

Městské slavnosti v Lomnici

Přijďte se pobavit na městské slavnosti. Ilustrační fotoPřijďte se pobavit na městské slavnosti. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Petr Brůha
Lomnice nad Lužnicí slaví 640 let, od kdy se stala městem. Král Václav IV. jí totiž roku 1382 udělil královská práva. Na slavnosti zajděte v sobotu 1. října. Do doby Václava IV. se budete moci vrátit díky skupině scénického a historického šermu Allgor.

Děti si zasoutěží v rybolovu

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Edvard Beneš
Děti mohou změřit své síly v rybolovu v neděli 2. října u Rožnovského rybníku u Hubenova u Kaplice. Prezence účastníků, jejichž registrace je nutná předem, začne v 8.15 h, aby mohl závod v 8.30 h odstartovat. Nejlepší rybáři budou vyhlášeni v 11.30 h. Lovit se bude způsoby na plavenou i na těžko. Závodníci mají mít vlastní návnadu, podběrák i rybářské vybavení. Účastnit se mohou děti od 6 do 15 let s dospělým doprovodem, který ale bude jenom pomáhat.

Zahrají hity kapely Queen

Show kapely Queenie.Show kapely Queenie.Zdroj: Deník/Iveta Nádvorníková
Zajděte do jindřichohradeckého kulturního centra Jitka na koncert revavilové kapely Queenie. Ta vystoupí v pátek 30. října od 19 h a přinese show jako od kapely Queen a její největší hity.

V těchto šatech točili Bambitku

Výstava kostýmů z Tajemství staré bambitky 2Výstava kostýmů z Tajemství staré bambitky 2Zdroj: archiv výstavy

Na jindřichohradeckém zámku najdete až do 30. října kostýmy, které nosily postavy z pohádky Tajemství staré Bambitky 2. Kostýmy z filmu jsou vystavené na prohlídkové trase A, která vede Adamovým stavením, Černou kuchyní, malou renesanční kuchyní v Černé věži i v hudebním pavilonu Rondelu. Tam všude si zblízka prohlédnete oděvy, které v pohádce oblékali zlotřilí rádcové Ferenc a Lorenc, loupežník Karaba, královna Julie, Anička Hrnčířka, která se stala královnou, i její král Jakub.

Ochutnejte sýry z Alp

Dejte si víno a sýryDejte si víno a sýryZdroj: Deník/Michaela Hlinková


Zajděte si v pátek 30. září pochutnat na Alpský večer provoněný sýry. Ten začíná v 19 h v KD Veselí nad Lužnicí. Čekat na vás budou horské sýry z oblasti Alp francouzských, švýcarských, italských i rakouských, které vám představí odborník Jiří Kopáček. Sýry zapijete víny z alpských zemí. Zaplatíte vstupné 480 Kč.

Nahlédněte do jindy zavřených koutů Budějc

Vystoupejte až na střechu Broukárny.Vystoupejte až na střechu Broukárny.Zdroj: Dalibor Máslo

První říjnový víkend navštivte zajímavou prohlídkovou akci Budějcké dvorky – ukrytá místa a podívejte se do prostorů, které běžně dostupné nebývají. Nahlédnout tedy můžete do protiatomového krytu, největšího v Českých Budějovicích, který se nachází na sídlišti Máj, a to oba dva dny od 10 do 12 a od 13 do 17 h. Promítat se tam bude dobový dokument. Na střešní terasy obchodního domu Broukárna se podíváte v sobotu mezi 10. a 14. h, nutná je rezervace předem. Rozhlédnout se z venkovní terasy kavárny v obchodním domě Prior můžete oba dva dny. Zahraje vám DJ Dave Pouštěč, zajdete na retroblešák, v sobotu od 16 h bude i retromódní přehlídka. Navštívíte také Wortnerův dům, kde najdete stálou výstavu Alšovy jihočeské galerie, v neděli v 11 h uslyšíte Žestě Dvěstě, ve 14 h hraje kapela Škytavka. V sobotu se tam koná autorské čtení. Na Rudolfovské třídě a přilehlé Lipenské ulici najdete zahradu domu Kongregace sester Nejsvětější Svátosti, kde se můžete zúčastnit workshopu květinových vazeb, zajděte na koncert Tomáše a Ády Lísalových, a to v sobotu ve 13, 14, 15, 16 a v neděli v 11, 13, 14, 15, 16 h. Dostupná bude i vodárenská věž společnosti Čevak, kam můžete zajít na komentovanou prohlídku v sobotu i v neděli ve 14, 15 a 16 h. Navštivte taky dvůr a zahradu kostela sv. Vojtěcha, kde můžete opékat buřty, v sobotu v 10 h vám zahraje Divadlo Víti Marčíka, v neděli v 11 a ve 14 h zahraje Ústav úžasu. V neděli v 10 h zavítejte na mši s kytarou. Dále můžete zajít na dvorek domu Panská 26 na střechu magistrátu v sobotu od 9.30 a oba dny od 10.30, 11.30, 13.30 a 14.30 h. Přístupný bude i dvůr v Hradební č. 13. Oba dva dny tam najdete rukodělné dílny La Dílny, od 13 do 17 h hraje DJ Pert, pak nastoupí Blue Betty Blues Band, v neděli v 17 h hraje Vnitroblok. Více informací najdete na www.budejckedvorky.cz

Vědecká centra se na noc otevřou veřejnosti

Hvězdárna a planetárium v J. Hradci.Hvězdárna a planetárium v J. Hradci.Zdroj: Deník/Jitka Davidová

Celorepubliková akce Noc vědců, která má letos téma Všemi smysly, připadá na pátek 30. září, kdy se otevřou navečer dveře vědeckých budov. Navštívit je můžete i v Jihočeském kraji. Například program přichystala jindřichohradecká Hvězdárna a planetárium profesora Františka Nušla od 14 h do půlnoci. Budete pozorovat slunce nebo se dívat na projekce, budete kreslit přes zrcadlo, zkusíte obří krasohled, poznáte válcová zrcadla či zkusíte Faradayův generátor.

Navštívit můžete i Biologické centrum akademie věd České republiky v Českých Budějovicích, kde od 17 h poznáte zelený mikroskopický svět díky animovaného filmu v novém návštěvnickém centru Ponorka. Uvidíte ukázku Co je ve skutečnosti zvuk a pod binolupou budete si budete moci vyzkoušet pitvu  švába amerického. Beze zraku se budete pohybovat ve slepé místnosti nebo navštívíte expozici exkrementů a parazitů žijících ve střevech různých zvířat připravenou parazitology. Zúčastní se i českobudějovická Jihočeská univerzita. Například v akademické knihovně budete na výstavě od 15 h vnímat knihu všemi smysly, na ekonomické fakultě poznáte od 17 h výrobky budoucnosti, na přírodovědecké fakultě zjistíte od 17 h, jestli detektiv potřebuje chemii, biotechnologií a genetikou se budete zabývat na zemědělské a technologické fakultě, s roboty se setkáte od 17 h na pedagogické fakultě aj. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích uspořádala Leteckou noc s leteckými simulátory, uvidíte výrobu a odpalování dýmovnice, můžete poznávat výřezy mnohonásobně zvětšené mikroskopem, budete rozeznávat čichem nebo zjistíte, jak se vyrábí sloní zubní pasta.

Poznejte architekturu na jihu Čech

Navštivte i budějovické katedráluNavštivte i budějovické katedráluZdroj: Deník/Radka Doležalová

Na festival Den architektury, který zve veřejnost na netradiční místa a k unikátním stavbám na 300 akcí po celé republice, můžete zavítat i v Jihočeském kraji, a to od soboty 1. října.

Vyrazte v sobotu 1. října na komentovanou procházku do českobudějovického biskupství, které má za sebou citlivou rekonstrukci. Od 10.30 h nahlédnete do českobudějovické tiskárny Karmášek od architekta Ivana Kroupy a nově vzniklé galerijní síně. V neděli 2 . října mezi 14. až 16. h navštívíte největší pavilon českobudějovického výstaviště Pavilon Z. V 15 h se vydáte na komentovanou procházku do českobudějovického Chrámu sv. Mikuláše, který má též za sebou rekonstrukci.

Ve Vimperku zajděte v 18 h na přednášku s historikem Ladislavem Čepičkou Vimperk: Od poddanského městečka k průmyslové aglomeraci. Začíná v 18 h v Kafé Mráz. Stejný historik vás vezme na procházku o den později od 10 h po náměstí, kde se dozvíte o jeho proměnách.

O budoucnosti a minulosti mostů vám poví v neděli 2. října v KD Sokolovna v Týně nad Vltavou teoretička achitektury Markéta Pražanová. Přijďte ve 14 h do Sokolovny.

S architektem Filipem Hermannem se podíváte v Českém Krumlově za architekturou Horní  Brány od prvorepublikových vil po současné zásahy. Na procházku se vydejte v sobotu 1. října od 15 h od Městského divadla Český Krumlov.

Do tajemné budovy volyňského městského pivovaru se podíváte v sobotu 1. října od 14 h. Festival trvá až do 6. října.

Vyrazte s dětmi na loutkovou pohádku

Divadlo pro dětiDivadlo pro dětiZdroj: Deník/Zdeněk Hejduk

V pátek 30. září zajděte do Městského muzea ve Volarech na loutkovou pohádku pro děti a celou rodinu Rozum a štěstí. Představení začíná v 15 h. V případě nepříznivého počasí se divadlo přesune do infocentra.

Na trhy zajeďte do Chluman

Vydejte se na trh. Ilustrační fotoVydejte se na trh. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jiří Dintar

V sobotu 1. října se koná XII. ročník trhů v Chlumanech, který potrvá od 8 h do 12 h. Jedná se o tradiční venkovský trh s bohatou nabídkou ovoce, zeleniny, kytek, medu, drůbeže, hub nebo různé potřeby pro chovatele. Trhy se uskuteční v prostorech za Obecním úřadem Chlumany.

Nakupte na burze a na blešáku

Burza dětského oblečení.Burza dětského oblečení.Zdroj: Deník/Klára Skálová

V kulturním domě Milevsko se v sobotu 1. října pořádá podzimní dětská burza a bleší trh. Akce začíná od 10 h. Přijďte se podívat, jestli by se vám hodilo pár věcí z druhé ruky. Nakoupíte tu nejen oblečení pro děti, ale i jiné zboží.

Na koncerty zajděte na výstaviště

Gaia Mesiah.Gaia Mesiah.Zdroj: Deník/Vladimír Pryček


Kapely Doga a Gaia Mesiah vystoupí už tento pátek 30. září v Písku na výstavišti. Vstupné je 390 Kč a začínají od 19.30 h.

Dobré jídlo, pivo i muzika na Oktoberfestu

Pohled na opravovaný zámek v ČížovéPohled na opravovaný zámek v ČížovéZdroj: Deník/ Redakce


Čížovský Oktoberfest připadá na sobotu 1. října. Najdete ho od 10 do 22 h na zámku Čížová. Na místě si dáte dobré pivo a jídlo a poslechnete muziku. Na farmářských trzích nakoupíte od 10 do 14 h.

Poslechněte si kytary

Štěpán RakŠtěpán RakZdroj: Deník/Pavel Paluska


Už po šesté se koná v Nových Hradech mezinárodní Jihočeský kytarový festival. Začal ve čtvrtek 29. září a potrvá do neděle 2. října. V pátek vyrazte do zámeckého divadla. Od 19 h tam bude koncertovat kytarový mistr Štěpán Rak se synem Janem-Matějem. V sobotu 1. října od 16 h vystoupí účastníci z Čech a Rakouska v kostele Heinrichs. Od 19 h si v zámeckém divadle poslechnete italského umělce Adriana del Sal. Závěrečný koncert účastníků a orchestru navštivte v neděli 2. října od 14 h v Českém domě.