Předchozí
1 z 22
Další

Navštivte třeboňskou botanickou zahradu

Botanické zahrada TřeboňBotanické zahrada TřeboňZdroj: Deník/Jitka Davidová
V pátek 27. května a v sobotu 28. května zve Botanický ústav Akademie věd České republiky v Třeboni na adrese Dukelská 135 na Dny otevřených dveří Botanické zahrady Třeboň. Tam si můžete prohlédnout zábavně vzdělávací program na téma Věk rostlin, který vědci připravili v rámci 60. výročí Botanického ústavu. Zahájena zde bude výstava Vodní a masožravé rostliny celého světa. Vstupné je zdarma. Každou lichou hodinu.

Zahájení lázeňské sezony

Lázně AuroraLázně AuroraZdroj: Deník/VLP Externista
Třeboňské lázně Aurora zahajují v sobotu 28. května lázeňskou sezonu. Tradičně bude svěcena slatina a uslyšíte spoustu muziky. Přijďte od 9 h na Masarykovo náměstí na třeboňské trhy. Akce dále pokračuje v lázeňském parku Lázní Aurora, kde se od 9 také konají trhy. Od 10 do 11 h vystoupí žáci ZUŠ Třeboň. Od 11.30 h hraje Cover trio +. V 15 h zahraje Sebastina a od 16.30 h si poslechnete koncert Petra Koláře. Žehnat slatině a vítat lázeňskou sezonu 2022 budou od 18.30 h. Od 19 h si poslechnete koncert Orchestru Karla Vlacha se sólisty Terezou Maškovou a Ondřejem Rumlem. Ve 21 h zazpívá Pokáč. K akci je připravený také doprovodný program. Mezi 10. a 20. h si děti v lázeňském parku mohou nechat malovat na obličej. Od 17 do 18.30 h se mohou vypravit na Cestu pohádkovým parkem plnou úkolů. Zajezdí si také vláčkem Třeboňáčkem. Vstup je bezplatný.

Dejte si na zámku šumivé víno

Prosecco si dáte na zámkuProsecco si dáte na zámkuZdroj: Deník/Iveta Nádvorníková
Na zámku Blatná se koná letos v několika termínech Prosecco & Wine Festival. Věděli jste, že šumivé víno Prosecco pochází z benátské oblasti na severu Itálie? Přidává se do míchaných nápojů jako je Aperol Spritz ale pije se i samostatně. Italskou atmosféru na zámku si poprvé užijete se sklenkou šumivého nápoje tento víkend 28. a 29. května.

Ochutnejte dobroty naše i z cizích zemí

Španělská paella podle domácího receptu. Ilustrační fotoŠpanělská paella podle domácího receptu. Ilustrační fotoZdroj: Deník/VLP Externista

Naplnit si břicho dobrotami můžete vyrazit v sobotu 28. května do Volyně. Od 10.30 h se tam totiž koná Food Festival. Součástí akce budou indiánské vystoupení, latinsko-americké tanečnice, divadlo a živá hudba i dílničky pro děti. Ochutnáte třeba sušené maso, koktejly, indické pokrmy, biozmrzlinu a biopopkorn, francouzské crepespalačinky, americké slané speciality a americké deserty, slaninu v čokoládě, brownies, cookies, dýňovou roládu, texaské chilli con carne aj.

Trh s exotickým ovocem a dalším zbožím

Africké trhyAfrické trhyZdroj: Deník/Dominik Pohludka
Přijďte si v neděli 29. května zakoupit voňavé exotické ovoce na africké trhy, které se konají v IGY Centru. Začínají od 9 h a trvají do 17 h. Přijít můžete i na druhý den ve stejný čas. Ochutnáte tam voňavé ovoce od drobných ugandských farmářů, k dostání bude i ovoce sušené, voňavé koření ze Zanzibaru, kvalitní džemy, čaje aj.

Splujte Otavu v noci

Vodáci. Ilustrační fotoVodáci. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Petr Škotko
Splout řeku Otavu v noci můžete na organizované akci v sobotu 28. května. Vyplouvá se z kempu Katovice od 20.30 do 21 h, předpokládané připlutí do Strakonic k pivovaru bude ve 23 h. Svítit na cestu si budete pochodněmi, svíčkami i čelovkami. Na nenáročné 6,5 km dlouhé trase potkáte dvoje peřeje, kde vám pomohou instruktoři. S sebou si vezměte čelovku a náhradní oblečení. Plavidla a vybavení si zapůjčíte. Účastníci se vydávají na vodu na vlastní zodpovědnost.

Retroshow s pěticí hvěz popu

Helena VondráčkováHelena VondráčkováZdroj: Deník/Petra Hámová
Pět hvězd české populární hudby vystoupí v sobotu 28. května v prachatickém hotelu Park. Na Retroshow zazpívají své hity zlatá slavice Helena Vondráčková, zpěvák Stanislav Hložek, nejznámější český revival švédské skupiny Abba, populární italský zpěvák Davide Mattioli a první dáma české country Věra Martinová. Čtyřhodinovým programem bude provázet moderátor radia Kiss Roman Anděl. Vstupné 590 Kč, na místě pak budou za 690 Kč. Koncert začíná v 19.30 h.

Letecký den ve vzduchu

Vyrazte na jindřichohradecké letiště, kde se můžete v sobotu proletět a užít si Den ve vzduchuVyrazte na jindřichohradecké letiště, kde se můžete v sobotu proletět a užít si Den ve vzduchuZdroj: David Maršálek

Na letišti v Jindřichově Hradci si užijete v sobotu 28. května Den ve vzduchu. Můžete přijít mezi 13. a 18. h a zkusit si být pilotem kluzáku, zúčastnit se klasického vyhlídkového letu nebo vyzkoušet let s větroněm na navijáku. Uvidíte seskoky parašutistů, ukázky letecké akrobacie, vydáte se na komentované prohlídky letadel a hangárů a půjdete na exkurzi na řídící věži. Děti mohou malovat na asfalt, navštívit skákací hrad, nechat si pomalovat obličej a závodit na šlapacích letadlech. Vstup bude zdarma.

Dětský den

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Schoeller Křešice/Luděk Königsmark
Vezměte děti na Dětský den na farskou louku v Lomnici nad Lužnicí. V neděli 29. května od 14 h pro ně bude připravený program s nafukovacími atrakcemi, malováním na obličej, zábavnými hrami a soutěžemi a sladkými dobrotami. Vystoupí mistři kol z MTB & Trial mraveniště Říčany. Provázet odpolednem bude Milan Džuba.

Vycházka Vyšším Brodem

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: archiv KIC Vyšší Brod
Vydejte se v sobotu 28. května na další Archi procházku ve Vyšším Brodě. Sraz vycházky v 16 h u kina. Projdete se čtvrtí Písky kolem Schwarzenberského mlýna, kaple sv. Josefa, Poschoďovou ulicí, vily č. 123 i kolem panelové výstavby. Procházka potrvá do 18 h.

Výstava kachlových kamen

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Miroslava Šebestová
Na hradu Nové Hrady najdete až do 31. října výstavu Kachlová kamna v jižních Čechách. Dozvíte se více o technologii výroby kachlových kamen, historii architektury, výrobě kachlů, dekorování kachlových kamen od středověku do počátku 20. století. Kamna se stávala na hradech, ale i v na městech a vesnicích zdrojem tepla od 12. století. Od té doby podléhaly architekturou a řešením dobové estetice. Seznámíte se s dekoračními technikami, glazurách, slohovém ztvárnění kamen od konce 16. století do 2. poloviny 20. století.

Hostinskými pokoji provází kurátorka

Na prohlídkovou Hostinské pokoje vás vezme Mája HavlováNa prohlídkovou Hostinské pokoje vás vezme Mája HavlováZdroj: Deník/Radka Doležalová
Speciální prohlídky přichystali pro veřejnost na zámku Hluboká nad Vltavou. V sobotu 28. května vás od 10, 12 a 14 h provede kurátorka Mája Havlová, spoluautorka prohlídkové trasy Hostinské pokoje. Vezme vás do prostor hostinských pokojů a apartmánů ve druhém patře zámku, kde ubytovávali Schwarzenberkové své návštěvy včetně evropské smetánky. Tito hosté navštěvovali zámek v lovecké sezoně, kromě honů chodili na plesy, koncerty, divadelní představení a na živé obrazy, ve kterých i účinkovali. Prohlídky potrvají možná i déle než hodinu a půl.

Vyrazte na divadlo amatérský souborů

Zahájení Šrámkova Písku 2017.Zahájení Šrámkova Písku 2017.Zdroj: Deník/Libuše Kolářová
Od pátku 27. do neděle 29. května se v Písku koná 61. ročník celostátní přehlídky experimentujícího divadla Šrámkův Písek, které se účastní amatérské soubory ze všech koutů republiky. Součástí budou i rozborové semináře s odborníky. Hned v pátek v 10 h zahraje ZUŠ B. Jeremiáše České Budějovice v Divadle Fráni Šrámka hru Hawklinská nestvůra. Přehlídka bude zahájena v 17.45 h v Divadle Pod Čarou. V 18 h vás tamtéž čeká v podání Babodrama ZUŠ R. Schumanna z Aše hra Entschuldigung. V 19 h soubor Triarius z České Třebové zahraje představení Ahoj můj miláčku. Tu samou hru uvidíte v podání herců z České Třebové ještě druhý den v Divadle Pod Čarou v 11.15 h a v neděli v 11 h. V písecké Sladovně od 19 h si prohlédnete výstavu Jan A jaK dál. Debatovat o představeních se bude ve 21.30 h v Divadle Pod Čarou. V sobotu 28. května hned v 10 h zahrají BH feat. Uhřík z Nového Jičína v Divadle Pod Čarou představení Budiž Pestr! Mámení z Brna představí ve 12 h v Divadle Pod Čarou Experiment Ψ . V 16.30 h Divadlo Yesss!!! ze Svitav představí v Divadle Fráni Šrámka hru Zá rubni. Kdo představení nestihne, může ho ještě navštívit v neděli v 11 h v Divadle Fráni Šrámka. Kromě několika představení vás ještě čekají dvě debaty o viděném, a to ve 13.30 h a ve 20 h v Divadle Pod Čarou. Tamtéž ve 22 h koncertují Ty Syčáci. I na neděli je přichystaný divadelní program. V 10 h Divadlo My z Plzně uvede v Divadle Fráni Šrámka hru Svatá hlava. V 11.30 h soubor Je to tajný! ZUŠ F. A. Šporka z Jaroměře hraje v Divadle Pod Čarou inscenaci Jeden. Debatovat o viděném se bude od 14 h v Divadle Pod Čarou.

Pohádka ke Dni dětí

Přijďte na dětské představeníPřijďte na dětské představeníZdroj: Deník/Vilém Maruš
V milevském amfiteátru uvidíte se svými potomky v neděli 29. května Pohádku ke Dni dětí Jak víla Modrovláska splnila tři přání. V 15 h se podíváte do lesního království se zvířátky, ptáčky i křehkými bytostmi. Těšte se na veselou pohádku s ponaučením, zamyšlením a také lidovou moudrostí. Vstup bude zdarma.

Pouť rodin v Netolicích i na zámek Kratochvíle

Zámek Kratochvíle.Zámek Kratochvíle.Zdroj: Deník/Zuzana Gabajová
V Netolicích a na zámku Kratochvíle se v sobotu 28. května koná Pouť rodin. V 8.45 h se můžete registrovat u ZŠ u kostela. V 9 h bude v kostele Panny Marie mše svatá. V 10.30 h uvidíte scénu ze života Štěpánka Netolického na farní zahradě. Mezi 10.45 h a 13.45 h se vydáte na putování s průvodcem, pro děti bude přichystaný program pro děti i dospělé na stanovištích, oběd si přeneste z vlastních zásob. Ve 14 h se společně účastníci vydají na zámek Kratochvíle, prohlédnete si bylinkovou zahrádku s průvodcem. V 15.30 h na farské zahradě bude grilování a zpívání. Zaplatíte 60 Kč.

Velká cirkusová pohádka s kejklířem Vojtou Vrtkem

Kejklíř Vojta VrtekKejklíř Vojta VrtekZdroj: Ivana Řandová

Na loutkové přehlídce Vimperský kašpárek uvidíte v neděli 29. května v 15.30 h v Městském kulturním středisku ve Vimperku představení kejklíře Vojty Vrtka Velká cirkusová pohádka. Uvidíte srdcervoucí komedii s cirkusového prostředí o tom jak cirkusák zhatil nástrahy černého principála a získal ruku krásné princezny. Použité budou netradiční loutky a divadelník využije své žongléské, artistické a kejklířské dovednosti. Děti mohou přijít zdarma. Dospělí zaplatí 70 Kč.

Výstava ke sto letům muzea v Blatné

Městské muzeum v BlatnéMěstské muzeum v BlatnéZdroj: Deník/ Redakce

Městské muzeum v Blatné slaví 100 let. Proto od soboty 28. května do 28. srpna přichystalo Výstavu pro zvídavé děti i (pra)rodiče, na níž uvidíte, jak vypadalo před sto lety i v dobách socialismu a prohlédnete si sbírkové předměty z roku 1922 i ty novější. Dozvíte se více o historii muzea a jeho zaměstnancích a zjistíte, bez jakých profesí se to v muzeu neobejde. Můžete si zkusit najít poklad v archeologickém nalezišti, vytvoříte si svou výstavu, zkusíte práci restaurátora atd. Vernisáž připadá na 3. června v 18 h. Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 17 h.

Deset let Stezky korunami stromů

Stezka korunami stromůStezka korunami stromůZdroj: Pavel Sojka

Stezka korunami stromů na Lipensku slaví 10 let od otevření. K této příležitosti přichystala výstavu Stezka Lipno aneb jak to všechno začalo, na níž uvidíte fotografie výstavby Stezky a dovíte se technické a jiné zajímavosti. Slavnostně otevřena na Stezce bude nová adrenalinová zastávka se sítí ve výšce 20 m. V sobotu 28. května v 11 h začne vernisáž výstavy na náměstí u hotelu Element, v 11.30 h se všichni přesunou na lanovou dráhou na Stezku korunami stromů, ve 12 h bude slavnostně otevřena nová zastávka.

Kvetoucí kaktusy a výstava hlodavců

Výstava sukulentůVýstava sukulentůZdroj: Žaneta Šišková

Od pátku 27. května do pondělí 30. května uvidíte v areálu bude v areálu Botanické zahrady při VOŠ a SZeŠ Tábor kvetoucí kaktusy. Na výstavě můžete sukulenty včetně kvetoucích kaktusů zakoupit. Přijít můžete od 8 do 18 h, v pondělí do 17 h. Ve výstavním prostoru správní budovy si navíc prohlédnete výstavu hlodavců. Expoziční skleníky o víkendu navštívíte od 10 do 17 h a vstup bude volný.

Muzejní noc pokračuje v Českých Budějovicích i Jindřichově Hradci

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií Jindřichův HradecMuzeum fotografie a moderních obrazových médií Jindřichův HradecZdroj: Deník/Jana Formánková
Festival muzejních nocí se koná již po 18. a tento rok se uskutečňuje v rozmezí  20. května až 11. června. Účastní se ho i muzea na jihu Čech, z nichž některá připravila program i na tento víkend.

Jihočeské muzeum pořádá muzejní noc v pátek 27. května od 17 h. V 17 h odstartuje akci na venkovním prostranství před hlavním vchodem soubor Chůdadlo s představením Dell arte a Brémští cirkusanti. Od 18 h budou pak přítomné učit žonglovat. Od 17 h tamtéž uvidíte tvorbu loutek, zkusíte malovat hlavičky a loutku si i odnesete domů. V přednáškovém sále najdete fotokoutek a zkusíte si vyrobit vlastní odznaky. V edukačních sálech v přízemí si užijí děti hrátek s loutkami, vystřihovánkami a omalovánkami. V barokním sále č. 206 vás čekají divadelní představení, od 18 h Pohádkovou detektivku Kloboučkový / ponožkový fantom Divadla potulného čajovníka, od 20.15 h zahraje Divadlo Studna Čertovskou pohádku. Na levé terase v prvním patře najdete občerstvení. Na pravé terase se dozvíte v 17 h Jak vznikala Čertovská pohádka od scénáře, kostýmů, přes výpravu po prezentaci loutek studentů scénografie. V 18 h tam najdete ukázky práce s varietními loutkami. Projít si můžete výstavy a expozice v 1. a 2. patře. V 18 h se vydáte na komentovanou prohlídku výstavy Zvuk času s hodinami a hodinkami ze sbírek Petra Hadravy a Jihočeského muzea a od 19 h se koná komentovaná prohlídka výstavy Loutky, marionety, javajky ze sbírek Jihočeského muzea a Vzpomínka na Josefa Hanusche. Na venkovním podiu u KD Slavie vystoupí od 19.30 h Country kapela Weekend, ve 20.45 h následuje kapela Želiboys a ve 21.45 h zakončí program soubor Chůdadlo s ohňovou show The Cube.

Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou oslavuje jubileum 180 let od otevření veřejnosti a zve v pátek 27. května na muzejní noc. V 17 h uslyšíte neobvyklou přednášku Jana Ivanegy, autora monografie o Hluboké i zámku Ohrada a zabývá se barokní architekturou a kulturou v jižních Čechách. Vydat se můžete také na komentovanou prohlídku a uslyšíte příběhy vystavovaných předmětů na Jubilejní výstavě, na níž najdete exponáty z historie muzea i ty novodobé. V 18 h začne vernisáží výstava jediného exponátu kompletního kosterního skeletu zubřice. V 19 h vás čeká přednáška a čtení z ukázek časopisu Zábavy myslivecké Františka Špatného, který byl bratr zakladatele muzea a prvního správce. O muzejní noci se otevře výstava LES, po níž vás vypravěči provedou tajemnými zákoutími. Uvidíte ukázky modelů parních strojů včetně modelu parní pily a jiných strojů z 19. století. Nebude chybět muzejní kvíz. Třicítka vylosovaných výherců může pak vzlétnout upoutaným balonem nad budovu muzea.

Muzejní noc přichystalo na pátek 27. května také Muzeum Jindřichohradecka v areálu kláštera ve Štítné ulici. Mezi 18. a 22. h se budete seznamovat s lidovými obyčeji v rámci zvykoslovného roku. Nebude chybět jarní barvení vajec, pletení pomlázek, pálení čarodějnic a stavění májů, letní poutě se střelnicemi, kejklíři a stánky, k podzimu patří sklizně, pečení brambor, posvícení a k zimě advent, Vánoce, masopusty. Nebudou chybět dramatická a hudební vystoupení, vědomostně-sportovní soutěže, vyrábění zvykoslovných předmětů a světelná show.

V pátek 27. května navštivte také Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci, kde vás od 19 h čekají zdarma výstavy a přednáška Keňa Tanzánie – ráj pod Kilimandžárem fotografa Václava Šilhy. Vyrazit můžete i na komentované prohlídky.

V pátek 27. května zajeďte také do Třeboně, od 18 do 22 h můžete navštívit program např. v Domě Štěpánka Netolického, zámeckou lékárnu nebo Galerii Buddhistického umění ve vodárenské věži.

Na náměstí přijedou veteráni

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Richard Karban
Poslední květnovou sobotu si prohlédnete na náměstí Míru v Jindřichově Hradci veterány. Výstavu a nesoutěžní jízdu pořádá Jihočeský autoklub VCC Jindřichův Hradec a Armáda České republiky. Přijít se podívat můžete od 10 do 12 h.