Předchozí
1 z 13
Další

Vydejte se za historií požárů v Táboře

Táborští sobotníciTáborští sobotníciZdroj: Jakub Smrčka

Na další sobotní vzdělávací procházku Táborem Sobotníci s historičkami Jitkou a Lenkou Vandrovcovými se můžete vydat 19. února od 14 h. Vychází se ze Žižkova náměstí. Vycházka Rudá záře nad Táborem zohlední historii požárů v Táboře. Dozvíte se o velkých neštěstích z 16. století, kdy téměř celé město lehlo popelem. Řeč bude také o táborském sboru dobrovolných hasičů, který od roku 1868 v Táboře s ohni bojuje. 

Komedie Na poslední chvíli

Na poslední chvíliNa poslední chvíliZdroj: foto Agentura Harlekýn

V Městském divadla Český Krumlov uvidíte v neděli 20. února komedii Na poslední chvíli v hlavní roli s Václavem Vydrou. Ten se představí v roli londýnského taxikáře Johna Browna, který žije tajně dva životy se dvěma manželkami. S každou ženou má jedno dítě, syna Gavina a dceru Vicki. Mladí se seznámí na internetu a chtějí se potkat i naživo. Tomu se John snaží za každou cenu zabránit a vznikne tak spoustu zmatků. Přijďte se pobavit s anglickým humorem od 19.30 h.

Tradiční i netradiční folk

Lakomá BarkaLakomá BarkaZdroj: Deník/Zuzana Kyselová

V českokrumlovském Café Ántré, které se nachází v Městském divadle, vystoupí v pátek 18. února ve 20 h dvě kapely, místní Lakomá Barka a jindřichohradecká Jen tak tak. Uslyšíte tradiční i netradiční folkové písně. Vstupné 140 Kč.

Dášeňka na divdelních prknech

Vyrazte s dětmi za kulturouVyrazte s dětmi za kulturouZdroj: Deník/Miroslav S. Jilemnický

Vezměte děti na divadelní pohádku Dášeňka čili Život štěněte. Tu uvidí v neděli 20. února od 15 h v KD Beseda v Dačicích. Těšte se na známý příběh o rozpustilém štěněti, písničky a humor, hravost i dojetí. Vstupné 130 Kč.

Pohádková klasika

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Ivana Řandová

Loutkové divadlo Čert a Káča na motivy klasické pohádky Boženy Němcové uvidí děti v sobotu 19. února v 10 h v Malém sále bechyňského kulturního domu. Zahraje vám Divadlo Dokola. Představení od 9 h předchází výtvarná dílnička v Hrošíkovi. Vstupné 50 Kč.

Karnevalové odpoledne

Pozvání na maškarní ples přijal i Maxi pesMaškarní. Ilustrační fotoZdroj: M. Dajčová

Zábavné hry a tanec v maskách čekají děti v neděli 20. února v kaplickém kulturním domě. Součástí budou umělci Dell Arte na chůdách, kteří si s dětmi také zatančí, pohádkový juke box s pásmem pohádek, žonglováním i zpěvem. Uvidíte i akrobatické představení Alenka v říši divů, navštívíte fotokoutek a necháte dětem třeba i malovat na obličej. Začíná se v 15.30 h. Vstupné 100/70 Kč.

Jan Hrubý s Triem ve Strunkovicích

Jan HrubýJan HrubýZdroj: Deník/Jan Karásek

Přijďte si poslechnout hudební formaci Jan Hrubý Trio. Spolu s bigbeatovým houslistou Janem Hrubým uslyšíte zpěváka, klávesistu a kytaristu Ondřeje Fencla a na keltskou harfu vám zahraje Sean Barry. Těšte se na koncert plný překvapení i nestárnoucích písní. Přijďte v neděli 20. února od 19 h do strunkovického kina.

Pavel Liška pokřtí knihu

Herec Pavel LiškaHerec Pavel LiškaZdroj: Deník/Attila Racek

Novou knihu Fenomén vltavín – tajemství a krása drahých kamenů z Vesmíru autorů Víta Kršula a Martina Řehouta pokřtí v pátek 18. února v salonku českobudějovické restaurace Naše farma. Na odpoledni spojeném s autogramiádou bude knihu křtít herec Pavel Liška, který si ztvárnil ve filmu Zloději zelených koní kopáče vltavínů. Akce začíná ve 14 h.

Komedie podle Jana Wericha

Do divadlaDo divadlaZdroj: Vladimír Havlíček

Strunkovický ochotnický spolek uvede v sobotu 19. února komedii na motivy pohádky Jana Wericha Tři veteráni. Hru Všeci (ne)kradnů uvidíte v kinosále KD Čepřovice. Vstupné 80 Kč. 

Výstavou vás provede kurátor

Vernisáž výstavy Silva ArtisVýstava Silva ArtisZdroj: Miroslav Adamec

Vydejte se v sobotu 19. února na komentovanou prohlídku výstavy Silva Artis v třeboňské galerii Dům Štěpánka Netolického. Výstavou vás provede kurátor Bernhard Antoni. Tlumočení je zajištěno. Tématem výstavy je les jako průvodce i zrcadlo naší kultury. V galerii se položíte do atmosféry lesa a prohlédnete si díla dolnorakouských umělců. Výstava vznikla v rámci česko-rakouské spolupráce a předcházela jí podobná expozice v Muzeu umění ve Schremsu, kde vystavovali Češi. Přijít si prohlédnout obrazy můžete až do 12. června.

Masopusty na jihu Čech

Masopust v Doudlebech v minulých letechMasopust. llustrační fotoZdroj: Deník/Radka Doležalová

Jihočeské masopusty jsou v plném proudu. Tento víkend vás jich čeká hned několik.

Například v Černé v Pošumaví se koná v sobotu 19. února od 8 h. Maškary, koledníci i přihlížející se scházejí u obecního úřadu. Zakončení v 16.30 h bude provázet kapela Šumavanka. V hotelu Racek bude od 18 h večerní zábava, kde opět zahraje Šumavanka. Ve 20.30 h pokračuje kapela Lazareth. Vstupné na večerní program bude 50 Kč.

Také v Rožmitále na Šumavě pořádají v sobotu 19. února masopust. Začíná se v 9 h od obecního úřadu, odkud půjde obcí hasičská růžičková koleda.

Tradiční masopust si užijete také v obci Včelná u Českých Budějovic, a to v sobotu 19. února. Průvod v maskách vyjde v 10 h od restaurace U Kaštanu. Zahraje živá muzika. 

Tradiční masopust a atmosféru zabijačky zažijete v Hluboké nad Vltavou. Velkou akci tam totiž pořádá Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada. Přijďte se mezi 9. a 16. h podívat na přípravu tradičních zabíjačkových specialit, které budete moci také ochutnat. Připomenete si masopustní zvyky charakteristické pro jih Čech, které jsou stále udržované, zahraje živá kapela a uvidíte také rej, které nemohou chybět, v podání Olešnické chasy. Ta vystoupí třikrát mezi 11. a 15. h a doprovodí je Řeznická kapela. V mysliveckém sále muzeu uvidíte expozici o historii řeznictví a českém národním plemenu přeštické prase. Součástí budou i ukázky textilních technik, zdobení kraslic, drhání, drátkování a výrobou textilních figurek. Na nádvoří zámku najdete řemeslné stánky. V tvořivé dílničce pro děti si malí návštěvníci vyrobí papírovou masku nebo si nechají malovat na obličej. Přístupná bude i expozice Rybářsví včetně akvárií. Na masopustní zabijačku bude vstup zdarma.

V Cehnicích se maškary schází v sobotu 19. února od 7.30 h u stánku a v 8.49 h vyráží průvod směrem do vsi.

Průvod masek a koledníků můžete sledovat v sobotu 19. února také v Kaplici. Vychází se v 8.45 h od kulturního domu, masopustní koleda bude v 9 h na náměstí. Tam najdete také dobroty ze staročeské zabijačky a také zelnici, koblihy či něco na zahřátí. V 9.45 h vystoupí klub vojenské historie a představí výzbroj a výstroj vojáka habsburské monarchie. Zahraje také kapela Staropražští pardálové. V 10 h bude masopust i v osadách Pořešín, Pořešínec, Rozpoutí, Hubenov aj. Večer v 19 h zakončí dění věneček ve Slovanském domě s Malou kapelou Pavla Havlíka.

V Brloze vychází v sobotu 19. února průvod od hasičské zbrojnice. Masky se schází od 12 h.

Tradiční masopust navštívíte i v Dolním Bukovsku, a to v sobotu 19. února. V 8.30 h se masky sejdou u Bukovaru, starostka předá masopustní právo v 10 h před úřadem a může začít průvod.

Ve Střížově sobotní masopustní koleda začíná v 8 h před hostincem, projde i Lomcem. Před 11 h se vrátí zpět do Střížova. Masopust bude zakončen v hostinci.

Nikdy není pozdě s komediální dvojicí

Herečka Jana PaulováHerečka Jana PaulováZdroj: archiv KRAFT

Divadlo Kalich přiveze do českobudějovického DK Metropol komedii dramatika Norma Fostra Nikdy není pozdě. V hlavních rolích uvidíte osvědčenou dvojici Janu Paulovou a Václava Vydru, kde vynikne jejich komediální nadání. Hra kromě smíchu poskytuje i prostor k zamyšlení. Dvojice se objeví v šesti rolích. Představení vypráví o dvou lidech, jejichž životní cesty se protínají, ale oni se vydávají jiným směrem. Přijďte v pátek 18. února v 19 h.