Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je každoročně velkou událostí, na kterou přijíždí řada známých osobností. Zatímco někteří si převezmou Křišťálový glóbus a už sedají do letadla a frčí zase o dům dál, jiní si atmosféru festivalu užívají spolu s návštěvníky. Tím se nesmazatelně zapisují do jeho historie a všichni na ně rádi vzpomínají. Mezi takové patří třeba Casey Affleck, Jude Law nebo Julianne Moore. Jiní zase ukážou, že jsou také jenom lidi a občas se jim stane nějaká ta nepříjemnost. Renée Zellweger by mohla vyprávět. Podívejte se s námi, které další celebrity svým chováním na festivalu diváky okouzlily.

2004: Zkomolené jméno

Oblíbený Frodo Pytlík z Pána prstenů Elijah Wood (41) přijel na festival v době své největší slávy. Užíval si pozornosti, večírků, na jeho podpisy se stály fronty a on je ochotně rozdával. Málokdo tehdy uměl vyslovit Elijah, čte se [Ilajdža], a lidé na něj neustále křičeli Elijahu. Později se přiznal, že si myslel, že na něj volají Alláhu, což ho trochu vyděsilo. 

Jiří Bartoška
Mám rád most u Embassy. Potkávám se tam s přáteli, říká Jiří Bartoška

2005: Jedna star za druhou

Na dva až tři hvězdné hosty jsme na varském festivalu už celkem zvyklí, v roce 2005 měli ovšem návštěvníci v tomto ohledu přímo žně. Dorazil nejen Robert Redford (85), Liv Ullmann (83) či Sharon Stone (64), ale třeba i Václav Havel nebo někdejší americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albright. Téma se točilo překvapivě nejvíc kolem politiky. 

2007: Zahájení v džínách

Jako by ji peripetie Bridget Jones provázely i v reálném životě. Když Renée Zellweger (53) přijela v roce 2007 na festival do Varů, zjistila, že se jí na londýnském letišti ztratily kufry. Zachovala ale chladnou hlavu a na červený koberec dorazila v tričku a džínách. I tak jí to slušelo a rozdávala úsměvy na všechny strany, což lidé ocenili. Svůj film Miss Potter už pak představila ve večerních šatech. 

2013: Nic pro něj nebyl problém

Jak už bylo řečeno v úvodu, některé osobnosti jsou zkrátka vstřícnější a milejší než jiné. A jestli jim ze zahraničních hostů někdo vévodí, je to bezesporu John Travolta (68). Ten navštívil Karlovy Vary v roce 2013 a převzal zde čestnou cenu. Fanoušci si ho nemohli vynachválit, protože se ochotně podepisoval, fotografoval a klidně se zastavil i na kus řeči. Nic pro něj nebyl problém. 

Liev Schreiber.
Festival ve Varech zahájí Superhrdinové. A další hvězdou bude Liev Schreiber

2015: Velký aplaus pro Jiřího Bartošku

Čekali na něj nejen milovníci filmu Pretty Woman, který ve Varech uvedl, ale i fanoušci thrillerů Šakal a Proroctví z temnot. Richard Gere (72) všechny překvapil, když si udělal selfie s několika tisíci diváky a poslal ho své kolegyni Julii Roberts. Také si převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, ovšem největší potlesk právem sklidil Jiří Bartoška. Jen pár měsíců před zahájením festivalu překonal rakovinu a objevil se opět v plné síle.  

2018: Vstřícný a plný elánu

Kdo si užil festival opravdu naplno, byl americký herec a režisér Tim Robbins (63). Kromě toho, že uvedl své filmy Kolébka ve větru, Bob Roberts a v letním kině i Vykoupení z věznice Shawshank, v němž si zahrál jednu z hlavních rolí, také divákům zahrál na kytaru a zazpíval se svou kapelou The Rogues Gallery Band, za což sklidil bouřlivý potlesk. Neodmítal se podepisovat ani fotit, což diváci přijali s nadšením. 

2019: Bodovala hned na dvou frontách

Velmi silný moment prožila v roce 2019 režisérka a dokumentaristka Helena Třeštíková (73). Jako jediná Češka se ten rok stala členkou americké Akademie filmového umění a věd, která uděluje filmové Oscary, a kromě toho na festivalu sklidil velký úspěch její dokument o Miloši Formanovi – Forman vs. Forman. Po snímku o Jiřím Suchém se stal druhým nejoblíbenějším dokumentem. Lidé ji aplaudovali, až ji to dojalo k slzám.