Urgentní prioritou mojí vlády je obnovení ústavního pořádku a vyvedení města z chaosu. Takový úkol si dala koncem listopadu Pekingu nakloněná správkyně Hongkongu Carrie Lamová při svém každoročním projevu v místním parlamentu. Nikdo při něm nepískal, nikdo ho nepřerušoval. Všichni opoziční poslanci už dávno rezignovali, nebo jim byl mandát odebrán centrální vládou z důvodu „ohrožení bezpečnosti“.

Rastislav Maďar považuje Adama Vohtěcha za nejlepšího ministra zdravotnictví
Událost měsíce: Ministerská škatulata před druhou vlnou

Protesty začaly ve městě v červnu minulého roku původně proti návrhu zákona, který měl umožňovat vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Postupně ale účastníci požadavky rozšířili na demokratické reformy. Policejní brutalita nabírala na intenzitě. Pak ale přišel covid, který pulzující osmimilionové město zcela zastavil. Demonstrace se obnovily letos na jaře po zatčení patnácti organizátorů loňských protestů. Získaly i nový cíl. Boj proti Národnímu zákonu o bezpečnosti, který se kvůli situaci ve městě zrychleně projednával v Pekingu.

Podle kritiků je jeho schválení porušením zásady „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování se na 50 let Čína zavázala, když přebírala správu nad provincií, a díky němuž má město řadu svobod, o kterých se lidem na pevnině může jen zdát. Třeba stále ještě svobodné volby. Zákon definuje čtyři trestné činy, jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Gumovost zákona je podle odborníků evidentní. USA na Čínu okamžitě po schválení zákona uvalily sankce, EU vyslovila vážné znepokojení.

Poslední ranou byly odložené volby

V reakci na zákon se rozhodl opustit vedoucí pozici v prodemokratickém hnutí Joshua Wong. Svou činnost ze stejných důvodů ukončila i prodemokratická strana Demosisto, kterou Wong založil.

Do řeky Bečvy unikl kyanid. Uhynulo mnoho tun ryb.
Nejdůležitější krátké zprávy z října

Poslední ranou pro opoziční hnutí byl roční odklad chystaných zářijových parlamentních voleb, ve kterých mělo vysoké ambice a podle průzkumů i šance. Demonstrace v Hongkongu ztrácejí na dechu. Lamová mezitím pohnala k soudu trojici hlavních tváří protestů. Joshua Wong se k obžalobě, která ho viní z organizace, účasti a podněcování k účasti na protivládních demonstracích, po poradě s právníky přiznal. Hrozilo mu pět let vězení, dostal 13 měsíců. Správkyně nyní chystá spuštění rozsáhlých vzdělávacích programů, jež mají sloužit „ke zlepšení chápání vlády práva“.