Město a obce na povodí Smoliveckého potoka – Předmíř – Metly, Lnáře, Tchořovice a Závišínského potoka, asi jako jediný postižený region v ČR při povodni 2002, se bez velkých škod dokázal vyrovnat s povodní přírodní.

O to děsivější destrukcí byla následná povodeň zvláštní, vzniklá z přelití a otevření hrází celkem asi 11 rybníků. Otevření hrází vytvořilo vlny, které na stoku obou potoků v Blatné naštěstí přišly za sebou asi se 4 hodinovým odstupem.

Jak to šlo

V Blatné 13. srpna v 1.25 hodin byla výška hladiny na nábřeží před zámkem pět centimetrů pod hranou, voda dosahovala těsně k DD, k tř. J.P. Koubka – náměstí, Podzámčí a byla zatopena křižovatka u mostu na Písecké. Z ohrožených prostor byla zahájena evakuace.

V 1.30 jsme obdrželi zprávu od baštýře rybníku Velký Bělčický – Huťák, že „něco vidí na rybníku, má strach a utíká“. Ve 2.05 zpráva od hasičů z Bělčic, že se otevřela hráz Huťáku a ztratila se sanitka, která byla předtím u pacienta v Bělicích.

Tato první vlna zničila most na rybníku Pustý včetně okolních objektů a sokolovny, otevřelo se nábřeží u zámku do ulice V Podzámčí, přestalo v celém městě fungovat vše – elektřina, voda, plyn, jen u sokolovny byl gejzír unikajícího plynu z přetrženého plynového potrubí. Unikající plyn zastavit nešel – regulační stanice byla nedostupná za vodou.

Vlna z Metel

Ve 4.45 jsme obdrželi zprávu o otevření hráze Metelského rybníka a vlna z toho vzniklá byla podstatně vyšší. Zničila Nohavický most, několik domů v Podzámčí a zatopila větší část města.

Vzápětí jsme dostali zprávu o průrvě v hrázi Řečického rybníku, do které se dokázalo navozit 15 tater kamení z chlumského lomu a zamezit tak třetí vlně. V tuto chvíli jsme již měli příslib na vrtulníky SFOR a ty také ve dvou vlnách evakuovaly občany převážně ze střech domů.

Do Blatné se bylo možno dostat pouze od Mirovic a odtud také přicházela pomoc a zásobování – hlavně pro DD. Bylo proto jednáno o poskytnutí vojenské lodi pro přepravu přes stále vysokou hladinu vodou rozděleného města. Transport však měl trvat několik dnů a tak nám armáda poskytla plovoucí tank, který si k sobě připoutával zásobovací vozidla. Do té doby byla stržena proudem tatra 813 hasičská a vojenská, které se o to pokoušely.
V této době bylo spojení přes státní linky a městský rozhlas, které se podařilo udržet v provozu, spojení přes hasiče, kteří jako obvykle byli u všeho první a už jim pomáhali hasiči ze Sedlice, Armády ČR – útvaru ze Strakonic (a později dalších) a velice aktivně se do vyřizování různých zpráv a požadavků zapojil Český rozhlas České Budějovice.

Postupně se obnovovala dodávka elektrického proudu, plynu, zajistila se náhradní dodávka pitné vody nepřetržitým pojížděním dvou cisteren ve městě všude, kde to bylo možné.

Z Armády ČR přispěchali jako první vojáci ze strakonického útvaru, kteří dokázali i psychicky podporovat nejvíce postižené občany, kteří byli v šoku. Další skupiny vybudovaly vojenské mosty u Pusťáku a sokolovny, což bylo pro pokračování záchranných prací rozhodující.

Ryby na hřišti

Na desítkách hektarů vlnou zaplavených pozemků (zvláště v sejpech pro rýžování zlata) bylo velké množství uhynulých ryb, velké množství naplaveného bahna (na ploše fotbalového hřiště to bylo např. 50 cm) a to vše hrozilo vznikem epidemií, nákaz rozšiřovaných komáry.

Město založilo účet pro finanční pomoc, kde se celkem na 620 položkách postupně nashromáždilo 11 713 469, 73 korun. Pomoc přišla ze všech partnerských měst (Važec, Vacha, Sargé, Roggwil, Calderdale, ze švýcarského Roggwilu dopraveno i 72 tun cementu a 15 kusů vysoušečů.
Do všestranné pomoci se zapojil i Dr. Bedřich Schwarzenberg i s manželkou.

Není možné vyjmenovat všechny, kteří pomáhali, ale všem patří nesmírné poděkování a vděčnost celého města.

Bydlení

Obnova města pokračovala rychlým tempem. Podařilo se s dotací státu postavit 30 rodinných montovaných domků, takže 20. prosince všichni postižení občané kvalitně bydleli. Opravil se most u sokolovny, Nohavický, u Pusťáku vždy v lepším provedení než před povodní. Pokračovaly opravy u všech poškozených soukromých domů, ale vždy s posouzením statika. Všechny poškozené hráze rybníků se opravily vždy na vyšší odolnost při přelití i s lepšími regulacemi odtoku a přelivu.

Již krátce po povodni byly vypracované Zpráva povodňové komise a Zpráva krizového štábu. V obou se zdůrazňuje, že pro stanovení protipovodňových opatření je nejprve nově vodohospodářsky posoudit povodí obou potoků. Studii zadával ještě tehdejší okresní úřad a byla dokončena i s návrhem protipovodňových opatření na stoletou vodu v loňském roce. Věřme, že se je podaří realizovat do předpokládaných extrémních výkyvů srážek.

Měli jsme štěstí

Nepřeji žádné obci, regionu a státu, aby je něco podobného potkalo.

Když už se ale taková katastrofa přihodí, tak všem přeji, aby měli takové štěstí na pomoc jako Blatná při povodni 2002. Za to všem nesmírný dík.