Stejně jako dnes, kdy jejich náplní práce je odstranit usazené saze nejen v komínech z obytných domů, ale také pekárenských pecí, udíren nebo kremačních pecí…

Osmadvacetiletý kominík Tomáš Bill za nejzajímavější budovu, kde pracoval, považuje Hyundai v Nošovicích. Kdy se vlastně rozhodl, že se stane kominíkem?

„Vyplynulo to ze situace v práci. Potřebovali jsme ve firmě vyučeného kominíka a revizního technika spalinových cest, abychom se nemuseli spoléhat na cizí řemeslníky, se kterými jsme nebyli spokojeni. Jelikož jsem měl nejvíce zkušeností, nejdelší praxi v tomto oboru a největší předpoklady, tak jsem byl vybrán.“

Jaké jsou na práci kominíka kladeny požadavky?

Jedním slovem vysoké… Požadavků v podobě zákonů, vyhlášek, norem a dalších předpisů je spousta a neustále se doplňují, upravují a vyvíjí.

Kartáče, klíče, smetáčky… Používá se i dnes tradiční kominické nářadí?

Určitě, dnešní moderní nářadí a přístroje vycházejí z minulosti zmíněné kominické štětky, kartáče, klíče, lopatky, smetáčky. Navíc v dnešní době používáme svítilny, teleskopická zrcátka, analyzátory spalin, inspekční kamery, naběračky, vysavače a další. Kromě nářadí se neobejdeme bez výpočtového programu pro návrhy, revize a výpočty spalinových cest.

Ve srovnání třeba s pekařem nevadí vám, že se jedná o „špinavou“ práci?

Jelikož mám rád čistotu a pořádek, saze mi nevadí, ty snadno smyjete vodou a mýdlem. Vadí mi pavučiny, hmyz a ostatní špína, které se samozřejmě ve sklepech a na půdách nevyhnu. Nejhorší věc, která vás může potkat na půdě bytového domu, jsou živí i mrtví holubi a jejich trus, také se můžete setkat s kuním trusem. Občas z komína vytáhnete mrtvého ptáka.

Vánoční trhy na Masarykově náměstí v Ostravě.
OBRAZEM: Ostravu oživil vánoční čas

Nemůžu se nezeptat bojíte se výšek?

Ze začátku ano, časem jsem si zvykl a už mi nedělají problémy, ale vždy myslím na svou bezpečnost. Majitel objektu musí mít vždy zajištěn bezpečný a trvalý přístup ke kontrole nebo čištění komína.

Sahají na vás lidé pro štěstí?

Občas ano, většinou mladí nebo starší lidé, střední generace ne.

Co vás na této práci baví a naopak nebaví?

Je to zajímavá práce, každý den děláte něco jiného, neustále se učíte novým věcem, informacím a postupům, poznáte spoustu lidí. Nebaví mě komunikace se zákazníky, kteří nemají své komíny v pořádku a snaží se nedostatky přecházet, neřeší jejich odstranění a vyčítají nám, že provádíme svou práci poctivě. Na druhé straně je tento problém dlouhodobý hlavně kvůli neprofesionálnímu a nekvalitnímu přístupu některých kominíků, kteří „schválí“ takřka vše. Netěší mě hádat se se zákazníky kvůli zjištěným nedostatkům a dokazovat jim, že své práci rozumím, dělám ji svědomitě a pečlivě, a jsem odborník na svém místě, když jim jiný „odborník“ přede mnou tvrdil, že mají vše v pořádku…

Známí mi tvrdili, že jednomu kominíkovi zaplatili 600 korun, zatímco ten druhý požadoval za revizi skoro dva tisíce…

Tak to si musíme vysvětlit rozdíl mezi kontrolou a revizí spalinové cesty… Lidé si to hodně pletou. Kontrolu spalinové cesty provádí osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví, tedy kominík, a provádí se jedenkrát za dva roky u kondenzačního spotřebiče na plynná paliva, cena jedné spalinové cesty se pohybuje okolo 500 korun a zabere kominíkovi 30 až 60 minut, včetně čištění spalinové cesty a vystavení zprávy. Revizi spalinové cesty provádí oprávněná osoba, která je současně revizním technikem spalinových cest, cena za kvalitní revizi jedné spalinové cesty se pohybuje okolo zmíněných dvou tisíc korun a zabere reviznímu technikovi 60 až 90 minut.

Čím jste chtěl být jako dítě?

Na 2. stupni ZŠ jsem chtěl být veterinářem, potom právníkem a na gymnáziu jsem chtěl být lékařem. Po gymnáziu jsem nakonec neodešel do Olomouce na medicínu, zůstal jsem na Ostravsku kvůli nadšení z podnikání, jelikož jsem byl mladý, naivní a hloupý, studoval jsem VŠB-TU v Ostravě, obor nanotechnologie a následně Ostravskou univerzitu, obor chemie-biologie. Studia jsem ale kvůli podnikání zanechal.

Ilustrační foto.
Voda na Ostravsku bude patřit opět Španělům. Ve hře byli i Číňané a ČEZ

Čím jste naopak nechtěl být? Jaké povolání si nedovedete představit, že byste vykonával?

Určitě jsem nechtěl být řemeslníkem, k manuální práci jsem nikdy předtím neměl vztah. Že bych jednou byl kominíkem, to bych si tenkrát nedovedl představit. Ale nikdy nevíte, kam vás život zavane…

Stalo se vám, že jste v životě něco prošvihl, co už se nedalo vrátit zpátky?

Neužil jsem si ten pravý studentský život právě kvůli podnikání, nedostudoval jsem vysokou školu… Dnes ty roky už bohužel nevrátím, se současnými zkušenostmi a znalostmi bych nejdříve dostudoval a poté pracoval. 

Koho obdivujete?

Své rodiče, že se vždy dokázali postarat o sebe i své děti v dnešním uspěchaném, náročném a zkaženém světě.

Jaké jsou vaše dobré vlastnosti? A které špatné?

Pečlivý, svědomitý, romantický. Arogantní, přísný a drzý…

Každý potřebuje občas „vypnout“. Jak si nejlépe odpočinete?

S přítelkyní, s naší cimbálovkou, s přáteli u piva nebo ve sklípku na jižní Moravě.

K TÉMATU

Kdo je Tomáš Bill?Narodil se v březnu roku 1989 v Ostravě ve znamení Ryb. Absolvoval ostravské Matiční gymnázium, pracoval jako OSVČ. Nyní se živí jako vedoucí kominických prací ve společnosti Komínexpres s. r. o. Kominický vzor v rodině neměl otec je elektrotechnik, matka státní úřednice. Na zázraky nevěří, ale spoléhá na ně. Řídí se rozumem, nikdy nebyl u kartářky, nevěří astrologům. Chtěl by být dochvilný, stíhat více věcí, mít více životní energie. Rád by se odstěhoval na Nový Zéland nebo do Kanady. Na pustý ostrov by si vzal přítelkyni a knížku. Umí připravit špagety, palačinky a kuřecí maso. V poslední době ho trápí málo času, peněz a minulost. Hraje na housle, nemá rád trpaslíky a nepoctivé řemeslníky. Žije v Krmelíně.

Unikátní skener tvoří základ pro jedno z prvních Center digitalizace uměleckých, zejména výtvarných sbírek v České republice. Podobné zařízení vlastní pouze Národní knihovna v Praze.
Galerie výtvarného umění v Ostravě má unikátní skener