Bývalý premiér a jeden z favoritů voleb Andrej Babiš odevzdal svůj hlas již krátce po otevření volebních místností, a to v Průhonicích. „Volby jsou velice důležité, protože máme vládní koalici, pět stran, které ovládají Sněmovnu, Senát i vládu. A jsou tady tři provládní kandidáti. Myslíme si, že na Hradě by měl být někdo jiný, než koho podporuje vláda,“ prohlásil.

Za úspěch by Babiš považoval svůj postup do druhého kola voleb. Pokud by ve volbách neuspěl, zůstane předsedou hnutí ANO. Kandidaturu například do Senátu nezvažuje.

První kolo prezidentských voleb v Česku, Průhonice
První den prezidentských voleb skončil. Účast místy dosáhla až 50 procent

Obklopen novináři v malé místnosti obecního úřadu v Černoučku na Litoměřicku vhodil hlas do urny další z favoritů volby Petr Pavel. Odpověď na dotaz novinářů, co si od voleb slibuje, nehledal dlouho. „Vítězství,“ řekl Pavel. Procentuálně ho ale naznačit nechtěl. „Přesný výsledek si netroufám odhadovat,“ dodal kandidát, který zmínil také zájem vrátit prezidentskému úřadu důstojnost.

„Teď se naobědváme a pak půjdeme na pivo,“ prozradil své páteční plány možný budoucí prezident s tím, že v sobotu by se rád proletěl nad regionem se startem z roudnického letiště.

Danuše Nerudová volí v prvním kole prezidentských voleb.Danuše Nerudová volí v prvním kole prezidentských volebZdroj: Deník/Sabir Agalarov

S doprovodem dvou desítek novinářů a své rodiny odevzdala svůj hlas v prezidentských volbách v sále Hospůdky u Anděla v Kuřimi-Podlesí také kandidátka Danuše Nerudová. „Tyto volby jsou o budoucnosti a směřování naší země. Už jsme velmi dlouho přešlapovali na místě. Já bych si velmi přála, abychom příštích pět let pracovali na tom, abychom se stali moderním státem a moderní společností,“ uvedla.

Podnikatel Karel Janeček hovoří s novináři poté, co odevzdal na ministerstvu vnitra v Praze petiční archy a přihlásil se ke kandidatuře na prezidenta, 8. listopadu 2022
Janeček napsal na volební lístek Pavla své jméno. Hlas může být platný

„Slibuji si od těchto voleb signál pro všechny občany, kteří by se chtěli podílet na změnách. A budu ráda, když tento příběh, který jsem prošla a došla jsem až sem, bude sloužit všem ostatním, že nemusí sedět v koutě, a že skutečně mohou být aktivní, a že se mohou stát hybatelem změn a zasadit o to, aby se nám v této zemi žilo líp,“ pokračovala adeptka na první českou prezidentku.

Trojice favoritů 

Za nejvážnější uchazeče o prezidentskou funkci jsou označováni šéf hnutí ANO Andrej Babiš, bývalý představitel české armády a Severoatlantické aliance (NATO) Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Jejich spolukandidáty jsou poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

Odborářský předák Josef Středula, který mezi favority nepatřil, z voleb odstoupil.