Požár v areálu papíren ve Větřní krotili v neděli hasiči na Českokrumlovsku. "Hořely balíky lepenkového papíru rozložené částečně na volném prostranství, částečně pod ocelovým přístřeškem. Vše mimo výrobní haly, které hasiči před požárem uchránili," informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Uhašení nebyl jednoduchý úkol. "Vzhledem k silnému větru se nedařilo rychle zastavit šíření požáru. Zasahovalo tu asi čtyřicet hasičů,  profesionálové z Českého Krumlova a Frymburka, JSDHO Větřní, Hořice na Šumave, Rožmberk nad Vltavou, Přízeř a Chvalšiny a vojenská hasičská jednotka z Boletic. Na místě bylo devět cisteren, automobilový žebřík a dopravní automobil. Vzhledem k rozsahu události a množství vyslané techniky byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu. Hasiči v místě zřídili čerpací stanovište," doplnila mluvčí.

Krátce po 15. hodině se hasičům povedlo dostat požár pod kontrolu. "Balíky rozhrabává místní nakladač, proleváme je vodou, některé budou nechávány k vyhoření," upřesnila další postup Vendula Matějů s tím, že dohašování se protáhne minimálně do pondělního rána. Podle prvních odhadů se škoda vyšplhala na 2,5 milionu. Proč začalo hořet, zatím není jasné.

To potvrdil i finanční ředitel JIP - Papíren Větřní Michal Morong. "Příčinu požáru zatím neznáme." Dobrou zprávou je, že událost výrazně neovlivní běžný provoz. "Budova a výrobní technologie ohněm nebyly zasaženy, ohrožena není ani výroba," sdělil krátce před 16. hodinou. "Hořela část skladu se sběrovým papírem, který byl uskladněn pod venkovním přístřeškem."

Akciová společnost JIP – Papírny Větřní je už několik let v úpadku. Papír ale vyrábí dál. Díky zhruba dvěma stovkám zaměstnanců a dvěma papírenským strojům se ve Větřní měsíčně vyrobí na 3300 tun papíru. Vlajkovou lodí závodu jsou balicí papíry, a to hlavně pro potravinářský průmysl. V sáčcích nebo taškách z papíru, který vznikl ve Větřní, si tak odnášíte jídlo třeba z provozoven známých řetězců McDonald´s nebo KFC. Kromě balicího papíru pro fastfoody a obchodní řetězce typu Kaufland, Lidl či Aldi ve Větřní vyrábějí i takzvaný bariérový papír. Ten využívají velké eshopy typu Amazon jako ochranu zasílaného zboží před poškozením při manipulaci.

Shořelá roubenka v obci Vrbice na Prachaticku.
Sobotní požáry napáchaly škody za miliony, hořela roubenka i rodinný dům