Jak uvedla Vendula Matějů, mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, hlášení o něm dostalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje krátce po půlnoci.

"K požáru tak okamžitě vyjeli profesionální hasiči ze stanic Trhové Sviny, Kaplice a Český Krumlov, včetně automobilové plošiny," uvedla mluvčí hasičů. Dodala, že svolány sem byly i jednotky dobrovolných hasičů z Ločenic, Trhových Svinů, Velešína a Svatého Jana nad Malší. Celkem se tak na požářišti pohybovalo sedm cisteren.

Požár stavení v Pleších způsobil škodu za 400 tisíc korun.
OBRAZEM: Dvakrát hořelo, škody jdou do stovek tisíc

"Vzniklý požár zasáhl samostatně stojící stodolu, ve které měli majitelé několik autovraků a čtyřkolku. Zároveň zde bylo uloženo několik kanystrů s chemickými látkami různého druhu, které rozvoj požáru velmi urychlily, takže stodola v době příjezdu hasičů hořela v plném rozsahu," popsala Vendula Matějů situaci po příjezdu na místo s tím, že jednotky ihned po příjezdu zahájily hasební práce a zároveň zabraňovaly požáru, aby se rozšířil na rodinný dům, který stál jen přibližně 20 metrů od hořící stodoly. Dostat požár pod kontrolu se hasičům podařilo v 1.27 hodin. Zcela zlikvidován byl za další dvě hodiny.

Evakuovat bylo třeba čtyři osoby. "Ženu si převzali zdravotníci a odvezli ji do nemocnice, její tři děti neutrpěly žádná zranění," řekla více. I tak má ale úterní požár jednu oběť. Na požářišti totiž byly nalezeny ostatky mrtvé osoby. Příčinu jeho úmrtí i vznik požáru však objasní až další vyšetřování.

Vzniklá škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na půl milionu korun.