"K požáru vyjely osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Tábor a dobrovolných hasičů obce Mladá Vožice," doplnila mluvčí HZS JčK Vendula Matějů s tím, že na místě zjistili, že kromě trávy hoří také zhruba třímetrové stromky na ploše 150 x 100 metrů. "Požár se suchým porostem rychle šířil. Byly vyžádány další posilové jednotky."

Operační středisko proto k plamenům svolalo také jednotky SDH z Chotovin, Chýnova, Jistebnice a Tábora. "V rámci mezikrajské výpomoci byly povolány jednotky SDH středočeských obcí Votice a Neustupov," dodala mluvčí. "Celkem se na požářiště dostavilo třináct cisteren. Vzhledem k rozsahu události a množství zasahujících jednotek byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu."

Zima skončila. Moranu svrhli v Borotíně pod splav.
VIDEO: Zima skončila. Moranu svrhli v Borotíně pod splav

Než se podařilo požár dostat pod kontrolu, rozšířil se na plochu 500 x 400 metrů. Lokalizaci požáru, tedy zastavení šíření požáru, velitel zásahu nahlásil v 15.33. "Všechny jednotky stále zůstávají na požářišti a pokračují v dohašování," doplnila mluvčí před 18. hodinou. "Je nutné suchý porost řádné prolít vodou, aby byla zlikvidována všechna ohniska a znemožnilo se šíření požáru kořenovým systémem stromů."