Osádky pěti cisteren a automobilového žebříku vyjely do obce Malenice, kde na návsi byl ohlášen požár střechy. Informaci o požáru obdrželi hasiči prostřednictvím tísňové linky 112 v sobotu v 19.18 hodin.

Do Malenic operační důstojníci vyslali profesionální hasiče ze stanice Strakonice a svolali jednotky SDH obcí Malenice, Čkyně a Volyně. Průzkum na místě potvrdil prvotní ohlášení o hořící střeše. Hasiči však dále zjistili, že rozsah požáru je větší, a to že se požár střešními konstrukcemi rozšířil na další dva objekty.

"Obytné části tří těsně přiléhajících domů zůstaly požárem téměř nezasaženy. Požár však kompletně zničil střechy propojených hospodářských budov – stodol, dílen a garáží," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Po dvou hodinách hašení se podařilo zasahujícím jednotkám dostat požár pod kontrolu. Následovalo pak dohašení, které vzhledem k stavebně propojeným a členitým střechám trvalo po celou noc. Hasiči rozebírali krovy a dohledávali všechna možná další ohniska požáru. Vyšetřovatel HZS ve spolupráci s policisty vyčíslil vzniklou škodu předběžně na 1,2 milionu korun. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření Policie ČR. Při požáru nebyl nikdo zraněn.