K události postupně vyjelo 16 jednotek požární ochrany, a to jednotky HZS Jihočeského kraje ze stanice Vodňany, Strakonice, Prachatice, České Budějovice, Písek a jednotky SDH obcí Drahonice, Netolice, Vlachovo Březí, Dub, Čepřovice, Strunkovice nad Blanicí, Bavorov, Protivín, Vodňany-Pražák, Milenovice, Vodňany. Na začátku hasebních prací pomáhal s hašením požáru i vrtulník Policie ČR.

"Při prvotním odhadu se jednalo o požár pole na ploše cca 150 ha, následně pak byl tento odhad snížen na cca 58 ha. Požárem tedy byla zasažena plocha 26,5 ha obilí a 30,5 ha strniště. Přičemž se požár rozšířil i do přilehlého lesa. Ten byl zasažen na ploše cca 0,2 ha.
Ve 14.02 hodin byl vyhlášen 3. stupeň poplachu a následně pak v 15.07 hodin byl požár lokalizován" informovala za HZS Jihočeského kraje Jana Neškodná.

Podle předběžně stanovené příčiny vzniku požáru došlo k požáru od jiskry, která vznikla při sečení obilí kombajnem. Přesné určení příčiny vzniku požáru je v šetření vyšetřovatele HZS Jihočeského kraje a Policie ČR. Předběžně stanovená škoda je ve výši 515 000 korun.