Podobně to vidí i jeho kolega z branže Zdeněk Jaroš, který dlouhá léta provozoval vesnickou hospůdku v Dohalicích na Královéhradecku. „Během pár dní ji zavřu. Vždyť nikdo nechodí. Lidi si raději domů koupí výčepní zařízení nebo navštěvují ilegální vesnické kluby. A pro těch pár lidí, co sem v týdnu přijdou, nemá cenu to dál držet,“ řekl hospodský. Sám však doufá, že se situace zlepší. „Zatím zavřu jen do podzimu a pak se uvidí,“ doplnil.

Děláme, co můžeme

Jeho podnik patří k asi nejohroženějšímu druhu restaurací v České republice. Tím jsou vesnické hospody. Postupně je zasáhly zákaz kouření, zavedení EET, koronaviorvá krize a nyní i inflace. Za poslední tři roky ukončilo v obcích do pěti tisíc obyvatel podle údajů Plzeňského Prazdroje provoz dvanáct procent hospod, což je skoro dvojnásobek v porovnání s podniky ve městech nad dvacet tisíc obyvatel.

Čepování piva. Ilustrační snímek
Pivovary prosí vládu o daňové úlevy. Zdražováním nechtějí naštvat štamgasty

Na úbytek vesnických hospod reagoval Prazdroj rozšířením svého programu Vesnice, do kterého zatím investoval skoro dvacet milionů korun. „Cílem je zastavit vymírání vesnických hospod, chtěli jsme je naopak oživit a pomoct hospodským, aby se jim hosté zase vrátili,“ řekl zástupce plzeňského pivovaru Milan Pavelka. Před pěti lety se do programu přihlásilo na osmdesát podniků. Letos už je to 861 provozoven.

Situaci venkovských hospod nepodceňují ani Pivovary Staropramen. Ty nabízejí školení od sládka, jak se starat o pivo, a těm hospodám, ve kterých se nájemce chystá ukončit činnost, pomáhají hledat nástupce. A pomoci se snaží i severočeský pivovar Svijany. „Jde třeba o operativnější a častější závoz menšími sudy a individuálně s nimi řešíme i jejich aktuální situaci,“ popsal ředitel Svijan Roman Havlík.

Ve skle za deset?

Člen předsednictva Asociace malých a středních podnikatelů a spolumajitel několika hospod Luboš Kastner tuto formu pomoci vítá, ale přidává i pohled lidí zpoza výčepu. „Pivovary by nejlépe vymírajícím vesnickým hospodám pomohly tím, kdyby se soustředily na cenu lahvového piva a prodávali jej za odpovídající cenu. Vždyť je hrozné, když dnes člověk koupí lahváče pod deset korun. To je jeden ze zabijáků tradiční české hospody,“ uvedl.

Zahrádky hospod a restaurací (ilustrační foto).
Těžká a nejistá práce. Hosté se vrací do hospod, nemá je ale kdo obsluhovat

Kromě toho by se podle něj měl změnit i přístup vesnických hospodských. „Musí mít osobní odvahu a lidi nalákat na lepší služby. Ne jen sedět v koutě a naříkat,“ dodal Kastner. Výhodu u hospod v menších vesnicích vidí v soudržnosti. „Člověk ve městě asi těžko řekne Frantovi, ať porazí prase a udělá se zábava,“ domnívá se Kastner.

Stesky hospodských ohledně popíjení piva v garážích nevidí tak pesimisticky. „Doma nikdy nebudete mít tak dobré pivo jako v hospodě. Věřím, že tradiční vesnické hospody nevymřou. Musí však jít s dobou a myslet ekonomicky,“ uvedl Kastner.