Peníze z fondů Evropské unie nejdou jen na výstavbu a opravy silnic a hotelů, jak se může ze zpráv médií občas zdát. Dotaci ve výši přes 2,4 milionu korun získala například i prachatická pekárna, kterou provozuje společnost NoVy Vacov. Za dotaci si pořídila novou technologii ke zpracování těsta, pece a další zařízení.

Vacovská pekárna začala fungovat v roce 1960. V té době se ještě vyrábělo pečivo převážně ručně, pekaři tam měli k dispozici jen jednu parní pec. O několik let později došlo k podstatné modernizaci výrobních prostor a v roce 1993 pekárnu privatizovala společnost NoVy Vacov. Nová společnost nejenom že výrobu výborného pečiva převzala, ale postupně rozšířila prodej svých výrobků do celého okresu Prachatice i Strakonice a přilehlé části západočeského okresu Klatovy.

V současnosti je pekárna největším výrobcem pekařských výrobků v turisticky atraktivní oblasti centrální Šumavy.

Projekt na modernizaci výroby pekárny začal už před dvěma lety pořízením technologie na výrobu a tvarování listového a plundrového těsta. „V následujících letech jsme zakoupili a instalovali nové automatické boxové pece včetně příslušenství, pořídili chladicí boxy a nakoupili nové balicí zařízení,“ shrnul vybavování pekárny jednatel společnosti NoVy Vacov Zdeněk Novák.

Přitom celkové náklady na pořízení špičkové technologie se vyšplhaly na více než osm milionů korun, takže evropská dotace pokryla necelou třetinu z celé investice. „Pro zvýšení konkurenceschopnosti firmy bylo třeba pořídit technologii nezbytnou pro zvýšení kapacity a efektivnější výrobu jemného pečiva,“ uvedla Martina Štveráková, ředitelka poradenské společnosti KP projekt, která pekárně pomáhala s přípravou žádosti o dotaci.

Na podobné projekty mohou podnikatelé získat dotaci i nyní. „Podnikatelé mají možnost využít dotace z Evropské unie při vzniku i rozvoji svých firem. Významně podporované jsou zejména projekty, které se zaměřují na inovace. Můžeme mezi ně zařadit například vývoj a inovace výrobků a technologií nebo zvýšení jejich technických a užitných hodnot,“ upřesnila Martina Holíková, projektová manažerka společnosti G-PROJECT.