Proč se tedy vydat do lázní? Když už ne proto, že se většinou nacházejí v lůně přírody, kde je klid a čerstvý vzduch, tak proto, že je prokázáno, že balneoterapie má výborné výsledky při léčbě pohybového aparátu, oběhového, trávicího a dýchacího. Pomáhá při léčbě cukrovky, kožních nemocí, gynekologických a endokrinologických potíží, při nemocech močových cest, při nadváze a obezitě a také u stavů po onkologických onemocněních. A hlavně je pobyt v lázních balzám na pocuchané nervy.

Halušky
Halušky na oběd a jako dezert maková dobrota

„K tomu aby lázeňská léčba měla potřebný léčebný účinek, je nejvhodnější alespoň třítýdenní pobyt. Optimální léčebný účinek procedur, například slatinných zábalů, se projeví po podání deseti až dvanácti zábalů při frekvenci třikrát týdně a z toho plyne právě doba tří až čtyř týdnů, která je potřebná na podání uvedeného počtu,“ tvrdí MUDr. Robert Michalič, ředitel léčebné péče Františkových lázních, kde seminerální vodou léčí třeba chudokrevnost, slatinou ženská neplodnost a přírodní oxid uhličitý zde rozšiřuje cévy kardiakům.

Minerální vodu popíjejte přímo u pramenu

Možná byste si řekli, že kvůli popíjení minerálky nemusíte jezdit k prameni, když se dá koupit v potravinách. Ovšem mezi minerální vodou v láhvi a přímo od pramene je obrovský rozdíl, minimálně v tom, že minerálky v lahvích jsou uměle sycené technickým oxidem uhličitým. Proto se také většina léčivých minerálních pramenů nelahvuje a je možné je popíjet jenom tak, že si ji natočíte do kelímku přímo u pramene.

Lázeňští lékaři dobře vědí, proč svým klientům doporučují, aby minerální vodu popíjeli přímo u pramene po malých doušcích a nenosili si ji na pokoj v plastových lahvích, kde už po několika minutách ztrácí svoji příjemnou chuť tím, že uniká přírodní oxid uhličitý a další stopové plyny a mění se i jejich jiné fyzikálně-chemické vlastnosti.

Z focení ve sněhu a ledu.
Při focení ve sněhu a ledu se otužilci rozpovídali o své zálibě

Před každou léčbou pomocí přírodních léčivých zdrojů je dobré nechat se vyšetřit lázeňským lékařem a ten vám předepíše léčbu šitou na míru, to znamená, že určí, který přírodní zdroj je pro vás nejlepší, kterou minerálku můžete pít, kolikrát týdně a s jakými dalšími procedurami se může kombinovat, tak aby výsledek vašeho léčení byl co nejlepší. V řadě případů jsou přírodní léčivé zdroje kontraindikované. Například slatina se nesmí aplikovat u onkologických pacientů, minerální prameny nesmějí pít pacienti po infarktu myokardu a lidé s vysokým krevním tlakem a podobně.

Dělení procedur

Balneoterapie neboli lázeňská léčba je množina léčebných postupů, které se pod odborným zdravotnickým dohledem aplikují na lidský organismus. Dělí se podle použitých přírodních léčivých zdrojů.

  • Peloidní procedury využívají léčbu slatinou, rašelinou nebo bahnem.
  • Procedury, které využívají léčivé účinky minerálních vod a to jak pro vnější, tak vnitřní balneaci, tedy pití léčivých pramenů.
  • Třetí skupinou jsou postupy využívající přírodní zřídelní plyn. Jde o přírodní oxid uhličitý, který se používá třeba ve formě plynových koupelí či plynových injekci pod kůži.