Místní házenkáři hrají až třetí nejvyšší soutěž, v Českém poháru si ale vedli nadmíru statečně.

V prvních dvou kolech Lokomotiva vyřadila Sezimovo Ústí a Třeboň, tedy soupeře, se kterými se potkává ve druhé lize, pak už ale do Suchého Vrbného přijel prvoligový Chodov.

I tento duel však hráči Lokomotivy zvládli a přišlo osmifinále a s ním protivník zcela jiného kalibru. Do Českých Budějovic přijela extraligová Plzeň. Několikanásobný mistr republiky a finalista posledního ročníku extraligy byl jasným favoritem a pro fanoušky i hráče byl zápas Českého poháru s Plzní svátkem.

„Byla to paráda, protože v takovém zápase si mnozí z nás zahrají jen jednou v kariéře. Pro mě to byl určitě vrchol. Takže jsme si to všichni užili na sto procent a dali jsme do toho maximum, co šlo,“ říká brankář českobudějovické Lokomotivy Zbyněk Havelka.

Proti plzeňským házenkářům to ovšem on, ani jeho spoluhráči, neměl lehké. Prakticky každý druhý útok Talentu Plzeň končil gólem. „Na hráčích Plzně byla vidět zkušenost. Jsou rychlí a je znát, že ti kluci už toho mají hodně za sebou. Kvalitu mají, přesto si však myslím, že se s nimi dalo hrát. Musíme jenom víc potrénovat a třeba je příští rok porazíme,“ usmívá se Havelka.

Přesto gólman druholigového týmu předvedl několik výborných zákroků a vysloužil si potlesk publika. Přiznává ale, že chvílemi se v bráně cítil zbytečný. „Spoluhráči dělali, co mohli. Proti takovému mužstvu se ale brání těžko, a proto se hráči Plzně snadno dostávali do vyložených pozic. Na míč jsem si pak moc nesáhl.“

Na nedostatek práce si v duelu s Plzní Zbyněk Havelka stěžovat nemohl, jak ale přiznal, i v zápasech II. ligy se často pořádně zapotí.

Pokusil se i o malé srovnání. „Střely plzeňských hráčů byly umístěné, zatímco rány hráčů ve druhé lize létají kamkoliv. Pak máte větší šanci něco chytit,“ vysvětluje Havelka.

I přes prohru o čtrnáct gólů na pohárové utkání s Plzní jen tak nezapomene. „Tady v Budějovicích jsem podobnou atmosféru ještě nezažil. Je skvělé, že přišlo hodně lidí a vybralo se tolik peněz na dobrou věc,“ připomíná gólman českobudějovické Lokomotivy, že výtěžek z tohoto utkání šel na konto společnosti Haima, která pomáhá dětem s poruchou krvetvorby.

Zbyněk Havelka věří, že podobné utkání nebylo v jeho kariéře posledním. „Snad ještě takové zápasy přijdou, i když zatím je to asi spíš utopie,“ říká strážce svatyně Lokomotivy České Budějovice a nyní už se soustředí na souboje ve druhé lize.

Lokomotiva se proti extraligové Plzni rozehrála a o víkendu to v lize odnesla Zruč nad Sázavou, kterou českobudějovičtí házenkáři doma porazili jasně 32:20.

Lokomotiva díky tomuto vítězství předstihla Sezimovo Ústí i Havlíčkův Brod a v tabulce druhé ligy poskočila na osmé místo.